Sałatka znana na całym świecie. Łatwa, szybka i smaczna.
Będzie wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, a nawet ryb.
Uwaga:)
Tradycyjnie robi się ją z białej lub czerwonej kapusty, ale ja proponuję wersję z kapusty pekińskiej. Według mnie taka jest smaczniejsza 😉
Dodatkowo do sałatki można dodać 1 łyżkę rodzynek lub suszonej żurawiny, albo 1/2 pokrojonego w drobną kostkę jabłka.
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 marchew
1 czerwona cebula
Sos:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka syropu z agawy/fruktozy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i biały pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wykroić głąb oraz najgrubsze fragmenty liści. Resztę cieniutko poszatkować.
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę bardzo cienko pokroić w półplasterki.
Wymieszać składniki sosu.
Marchew, cebulę, kapustę oraz sos dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Polecam także sałatkę z kapusty pekińskiej i mandarynek
oraz inne surówki
lubie taka salatke:) i najlepsze jest to, ze pasuje chyba do wszystkiego:)
bardzo podoba mi sie Twoja miseczka:)
Aga, dzięki! Rzeczywiście sałatka jest „wszechstronna”!
Właśnie, miseczka jest super! Przynajmniej kapusta nie musi mieknąć, ale ja znalazłam kilka patentów na białą kapustę i już mi niestraszna. Pekińską zaś robię z oliwą, pomidorem, ziołami i sokiem z cytryny.
Mikimama, koniecznie muszę zrobić Pekińską według Twojego przepisu. A pomidory dajesz świeże czy suszone z zalewy? Przy okazji jaki jest Twój patent na nie twardą białą kapustę? Podziel się proszę wiedzą;)
Bardzo lubię tą sałatkę idealnie nadaje się jako dodatek do obiadku 🙂 Podoba mi się Twój dodatek syropu z agawy, nigdy go nie próbowałam.
Karolina, witaj! Z tym syropem z agawy to jest tak… Jak raz go spróbujesz to już „po Tobie”! Będziesz na niego „skazana” na zawsze! Uzależnia;)
Po pierwsze – mam identyczny talerz! 🙂
A po drugie, to ulubiona surówka mojego Męża 🙂
Pozdrawiam 🙂
Babcia robi ją zawsze, kiedy ją odwiedzam. ze specjalną dla mnie dedykacją.
Karmelitko, Kasiu, dopisuję Was do „Klubu wielbicieli Coleslaw”, który ma wiernych członków na całym świecie:)