KULINARNE ABC
Bądź świadomym konsumentem – czytaj tutaj
Czym osłodzić sobie życie na diecie? – czytaj tutaj
Jakie jajka kupować? – czytaj tutaj
Mąka – jaką wybrać? – czytaj tutaj
Jak myć kurki (i inne grzybki)? – czytaj tutaj
Usuwanie ości z łososia – czytaj tutaj
Trybowanie skrzydełek kurczaka (tj. usuwanie kości) – czytaj tutaj
Szparagi – usuwanie twardych końcówek – czytaj tutaj
Tarcie świeżego imbiru – czytaj tutaj
Smażenie naleśników, klucz do sukcesu – czytaj tutaj
Jak gotować kasze na sypko – czytaj tutaj
Pieczenie w kąpieli wodnej – czytaj tutaj
Zamrażanie – czytaj tutaj
Wekowanie – czytaj tutaj
Pasteryzacja – czytaj tutaj
Wekowanie „na spirytus” – czytaj tutaj
Klarowanie wywaru na galaretę – czytaj tutaj
Sznurowanie faszerowanego kurczaka – czytaj tutaj
SOSY DO SAŁATEK
Winegret, Tzatziki, Tysiąca wysp, Musztardowy – czytaj tutaj
Balsamiczny – czytaj tutaj
Gruszkowo-balsamiczny – czytaj tutaj
SOSY DO DAŃ NA GORĄCO
Marynata do mięs z grilla – czytaj tutaj
Pomidorowy sos włoski – czytaj tutaj
Sos adżika (pomidorowo-paprykowy) – czytaj tutaj
Sos kremowo-serowy – czytaj tutaj
Sos z sera pleśniowego – czytaj tutaj
Sos grzybowy – czytaj tutaj
Sos pesto – czytaj tutaj
PRODUKTY
Quinoa (komosa ryżowa) – czytaj tutaj
Amarantus – czytaj tutaj
Olej kokosowy – czytaj tutaj
Kasza gryczana – czytaj tutaj
Esencja waniliowa – czytaj tutaj
Topinambur i skorzonera – czytaj tutaj
Koper włoski – czytaj tutaj
AGD I INNE GADŻETY KUCHENNE
Garnek rzymski – czytaj tutaj
Parowar – czytaj tutaj
Blender – czytaj tutaj
„Foremki” do tymbalików – czytaj tutaj
„Gruszka” do polewania mięs w czasie pieczenia – czytaj tutaj
Łyżeczka do wydrążania owoców – czytaj tutaj
Termometr do pieczenia dużych kawałków mięsa (np. indyka, szynki) – czytaj tutaj
Cześć ….. w temacie topinamburu….. masz obiecany woreczek ale w sezonie ……. i uwaga są osoby, które oferują np na allegro po 4 zł za dwie sztuki !!!!!! i do tego nie jest najlepszej jakości. Najlepszy jest świeżo wykopany z ziemi (nawet po zimie) pod warunkiem, że „ruszył” do życia. W moim kochanym lesie mamy dwa poletka z nim a w tym roku będziemy sadzić jeszcze dwa duże (po ok 1 ha). Zapas myślę, że nie do przejedzenia nawet wspólnie z dzikami, któych jest wielkim przysmakiem……. Pozdrawiam cieplutko…… Sylwan
Sylwan, dzięki 🙂 Trzymam Cię za słowo! Do zobaczenia albo przynajmniej usłyszenia 🙂
Aniu!!!!
A gdzie teeeeeeeen pyszny sos pesto?????????? 😉
Efcia, już uzupełniłam 🙂
Sos pesto już w Vademecum!
Dzięki, że to wychwyciłaś!
Pzdr
Nie wiem w jakim miejscu zadać pytanie więc może tu …Czy zdała egzamin patelnia ceramiczna i czy polecasz takową zakupić? Czy po kilkunastu miesiącach używania traci ona swoje właściwości – takie opinie wyczytałam w internecie? )
Dziękuję za odpowiedź, pzdr i donoszę, że mąż nadal na diecie – z tym, że w wakacje trochę odpuściliśmy. Efektem było 2kg+ co po około 3-4 tygodniach udało się zgubić. Obecnie z ok 111kg jest 95kg:)
Kermitd,
Przede wszystkim OGROMNE gratulacje dla Was obojga! 16 kg to naprawdę rewelacyjny wynik. Mam nadzieję, że przekłada się on także na lepsze samopoczucie 🙂 Według mnie wakacyjne 2kg+ jest wpisane w życie osób na każdej diecie. Najważniejsze, że potem udaje się je zrzucić!
Patelnie ceramiczne… Używałam dwóch. Obie tej samej firmy, ponoć najlepszego specjalisty od patelni ceramicznych… I niestety muszę stwierdzić, że się zawiodłam 😦
Na początku patelnie są wręcz fenomenalne. Absolutnie nic do nich nie przywiera. Można smażyć zupełnie bez tłuszczu. Z czasem jednak, cały „czar” pryska! Niestety cechę „nieprzywieralności” moje patelnie ceramiczne utraciły szybciej niż „zwykłe” patelnie teflonowe.
Generalnie moje doświadczenia z patelniami (wszystkimi!) nie są zbyt optymistyczne… Koniec końców używam średniej klasy patelni z powłoką teflonową. Dość ciężkich. Sprawują się dobrze przez około pół roku intensywnego używania, a potem… wymieniam je na nowe.
Pzdr i jeszcze raz bardzo mocno gratuluję wytrwałości
Ania