Początek lata to najlepszy moment na jedzenie dań z młodą, surową cukinią.
Już wcześniej proponowałam Wam carpaccio z cukinii. Dzisiaj natomiast polecam „spaghetti”. Podane z bazyliowo-miętowym pesto może stanowić osobne danie lub być doskonałym dodatkiem do sałat.
Przepis pochodzi z miesięcznika Delicious (sierpien 2013).
Składniki: (2 porcje)
2-3 młode, malutkie cukinie
sól i pieprz
Bazyliowo-miętowy sos pesto:
garstka liści mięty
garstka liści bazylii
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego parmezanu
2-3 łyżki oliwy
dodatkowo:
1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
Wykonanie:
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym aby przeschło.
Przygotować sos pesto. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwaga: Sos powinien mieć dość gęstą, ale nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dosypać trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty dolać odrobinę oliwy.
„Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego 🙂
wygląda pysznie 🙂 dzięki bo właśnie szukam pomysłu na cukinie
Dziękuję za przepis, lubię cukinie.Pozdrawiam,Marysia
wspaniale wygląda!
naprawdę bardzo bardzo zdrowy zamiennik makaronu 😉
pięknie podane 🙂
koniecznie muszę wypróbować połączenie bazylii i mięty 🙂
ach, jak lekko! wspaniała, prosta propozycja.
hej, hej, a ja pozwolę sobie zaproponować Ci extra maszynkę do wyrobu własnego spaghetti. ja zakupiłam takowa niedawno, nie miałam jednak możliwosci wypróbowania jej, ale na fotach widac, że maszyneria daje rade wysmienicie. sama zobacz: http://citygirlbites.com/blog/wp-content/uploads/2012/09/photo-57.jpg
ja robiłam za to inną maszynka spaghetti z ogórka i tez wychodziło superowo. tu znajdziesz urządzenie o którym piszę: http://www.thegreenhead.com/imgs/xl/gefu-spirelli-spiral-vegetable-cutter-xl.jpg
pozdrawiam i cieszę się, że znowu tu zawitłam po dłuuuuuuuuuuuuuuugiej przerwie, zaraz obadam co takiego ostatnio napichciłas 🙂
Już wyobrażam sobie ten smak. Aniu, jesteś czarodziejką 🙂
Aniu zaskoczyłaś mnie tym spagetti ….myślałam, ze będzie z cukinią …a ono jest z cukinii:). Rewelacyjny pomysł i piękne podanie:)
Super, wygląda wspaniale i zapowiada się wspaniale. Dopiero tu trafiłam, szkoda, ze kończysz publikować 🙂
Szukałam sosu do piersi kurczaczej, zmiksowałam duszoną cukinię ze składnikami pesto – dziękuję za inspirację, wyszło pysznie!