Zadziwiające, jak czasem łatwo odmienić dobrze znane wcześniej dania…
Prosty, lekki sos z dodatkiem sera feta nada całkiem nowego smaku warzywom i mięsu przyrządzanym na grillu.
Na podstawie tego przepisu.
Składniki:
85 g sera feta
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
2 1/2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej drobno bazylii
Wykonanie:
Ser feta, jogurt naturalny, zimną wodę, sos z cytryny i przeciśnięte ząbki czosnku miksować do czasu aż powstanie jednolity kremowy sos. Następnie, nie przerywając miksowania, dolewać powoli oliwę. Na koniec dodać posiekaną bazylię, a sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać do dań z grilla.
Smacznego 🙂
Śliczne zdjęcia a sos tez pewnie smaczny muszę wypróbować
Kolejny Twój przepis zapisany do wypróbowania ! Bardzo lubię Twoje pomysły 🙂
Proste i… genialne – jak zwykle u Ciebie Aniu. Na samą myśl ślinka cieknie 🙂
zdjęcie samego sosu powoduje , że chce się go jeść łyżkami:)
uwielbiam ser feta, więc będę musiała wypróbować ten sos 🙂
Też robię sos z fety, ale zupełnie inaczej, chętnie wypróbuję Twój przepis, bo zapowiada się bardzo smacznie 🙂
rewelacja, zapisuję!
Bdzo ciekawy ten sos:) ….muszę wziąć przepis do przyjaciół bo na pewn będziemy tam grillować:) buziaki
Zrobilam ze wzgledu na prostote wykonania ale nie przewidzialam, ze w smaku bedzie przypominal amerykanski dressing Ranch:)
Bardzo dobry sos!
[…] Źródło […]