Moi Drodzy,
Życzę Wam wiele zdrowia, radości, rodzinnego ciepła i odpoczynku
w ten Świąteczny Czas 🙂
W prezencie proszę przyjmijcie przepis na pyszne i bardzo kruche maślane ciasteczka
Aniado
Kiedy po raz pierwszy upiekłam tartę rustykalną, wiedziałam, że użyte na nią kruche ciasto ma „dużo więcej do powiedzenia”!
Powiem szczerze… Pokochałam je! Jest to moje cukiernicze odkrycie kończącego się roku 🙂
W związku z tym, że ciasto jest w zasadzie wytrawne w smaku, ja przed pieczeniem posypałam ciasteczka odrobiną grubego cukru (dla słodyczy) oraz makiem i sezamem (dla zwiększenia ilości błonnika, no i oczywiście dla urody!).
Równie dobre byłyby oprószone po pieczeniu odrobiną cukru pudru. Decyzję pozostawiam Wam 🙂
Składniki: (na prawie 2 blachy z piekarnika pełne drobnych ciasteczek)
100 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
110 g dobrego zimnego masła (min 82 % tłuszczu!), pokrojonego na kawałeczki
1 łyżka soku z cytryny*
1 łyżka kefiru/maślanki*
dodatkowo:
2 łyżki grubego cukru (do posypania przed pieczeniem) lub 2 łyżki cukru pudru (do posypania po pieczeniu)
2-3 łyżki maku i/lub sezamu
1 jajko + 1 łyżka mleka do smarowania ciastek
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto. Obie mąki wymieszać i posiekać* z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść. Z ciasta uformować dysk, włożyć go do torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
*Uwaga: Ja przy siekaniu wyręczyłam się malakserem. Zrobił to szybko i dokładnie, a mnie pozostało 2-3 minutowe zagniatanie 🙂 Funkcję tę może spełnić także mniejszy blender. Wtedy należy „posiekać” składniki w dwóch partiach.
Nagrzać piekarnik do temperatury 160-170 stopni C.
Na stolnicy/blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Jeśli będzie potrzeba – podsypać lekko mąką podczas wałkowania.
Uwaga: Schłodzone ciasto może być lekko kłopotliwe w czasie wałkowania. Potrafi „pękać”. Trzeba zachować spokój i cierpliwość…
Z ciasta wykrawać foremką ciasteczka (mniej więcej tej samej wielkości!), układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każde posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Posypać ziarnami i ewentualnie cukrem.
Uwaga: Aby zaoszczędzić sobie czas, można rozwałkowane ciasto podzielić radełkiem/nożem na kwadraty/romby i upiec ciasteczka właśnie w takim kształcie 🙂
Piec około 10 minut w temperaturze 160-170 stopni, do czasu aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Jeśli nie były słodzone przed pieczeniem, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
cudowne te Twoje ciasteczka! takie świąteczne, w charakterze prezentowych.. mniam :]
Tobie również wszystkiego, co najlepsze na te święta! ciepła rodzinnego, uśmiechu na twarzy i wspaniałych wrażeń. spełnienia wszelkich marzeń. pogody ducha. radości i szczęścia. wszystkiego, czego tylko zapragniesz!
Wesołych świąt.
Karmel-itka
Wszystkiego najlepszego Aniu!
Jak najmilszego czasu Bożego Narodzenia i Nowego Roku w zdrowiu 🙂
Fantastyczne te ciasteczka Aniu:)
Zasyłam wielkiego buziaka i życzenia zdrowych i wesołych Świąt:)
Aniu, częstuję się ciasteczkami:)
Cudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrawiam!
ciasteczkiem się częstuję i życzę Tobie i Twoim bliskim ciepłych, radosnych i oczywiście pysznych Świat 🙂
Urocze ciasteczka – Tobie również życzę samych ciepłych chwil w ten świąteczny czas 🙂
Radosnych świąt !
Wykwintny, maslany wianuszek.Szkoda go schrupac:)
Wesolych Swiat!
Ciepła, spokoju i radości!
Bardzo apetyczne ciasteczka, ale chyba muszą u mnie trochę poczekać na wypróbowanie, bo tak dużo w tym roku napiekłam ciasteczek, że muszę zrobić małą pauzę. Zdjęcia, jak zwykle u Ciebie Aniu, znakomite.
Maślane ciasteczka najlepiej smakują z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Ja podaje je z moim ulubionym zakwasem z Jezierzyc Kościelnych.
Mam pytanie jak długo ciasteczka zachowują swoją świeżość, jak je przechowywać, by były równie dobre jak w dniu pieczenia
Wiolettad, witaj!
Myślę, że wystudzone ciasteczka można przechowywać w szczelnym naczyniu 3-4 dni.
Pzdr Aniado