Crème fraîche to francuska, gęsta, tłusta, lekko zakwaszona śmietana.
Występuje dość często jako składnik przepisów na sosy i desery, warto zatem wiedzieć jak zrobić ją w domu.
Składniki: (1 szklanka)
3/4 szklanki pasteryzowanej śmietany 30 % lub 36 % (Nie UHT!)
1/4 szklanki maślanki
Śmietanę wymieszać z maślanką i odstawić w ciepłe miejsce (21-25 stopni) na 24-48 godzin, do czasu aż śmietana zgęstnieje i nabierze kwaskowego smaku.
Przechowywać w zamkniętym naczyniu, w lodówce do 14 dni.
Smacznego 🙂
Prosty i szybki sposób na creme fraiche:) Dziękuję i ciepło pozdrawiam
Świetne:-). i banalnie proste. A ja myślałam, że to majonez domowy. Od dzisiaj już nigdy nie kupię sklepowej:-)
Zadziwiające, że to takie proste. Dla mnie prostsze niż kupienie w sklepie gotowej crème fraîche. Dziękuję Aniu za kolejny przepis, który wykorzystam jak najszybciej.
Super! W końcu przestanę chodzić po sklepach i szukać creme fraiche 😀 Teraz będę robić sama! Dziękuję za fantastyczny przepis! Pozdrawiam
Prosze mnie oswiecic jakie zastosowanie ma crème fraîche, bo do dzisiaj nie wiedzialam, ze takie cos istnieje:-) Byc moze niedokladnie lustrowalam sklepowe polki, ale w Kanadzie nigdy nie spotkalam sie z tym produktem. Niewykluczone, ze francuski Quebec to ma (oni lubia miec wszystko co francusko brzmi:-), ale w „moich” sklepach chyba nie widzialam. Smietane i maslanke mam wiec chetnie to zrobie, ale co dalej?
Madzia, witaj!
W Polsce także creme fraiche nie jest powszechnie dostępna. Ja natomiast dość często „trafiam” na nią w przepisach z zagranicznych pism lub blogów. Najczęściej stosuje się ją do zaprawiania sosów, robienia dipów oraz jako składnik deserów.
Tutaj przykładowa lista dań zawierających creme fraiche.
Jeden z przepisów będzie wkrótce także na moim na blogu.
Pzdr Aniado
Dziekuje Aniu:-) Z ciekawosci sprawdzilam i okazalo sie, ze niektore sklepy u nas tez maja crème fraîche, ale nie sadze, zebym sie kiedys na takie „gotowce” skusila skoro teraz moge sama z taka latwoscia przygotowac. Moje pierwsze crème fraîche juz sie robi. Po 20 godzinach wydaje sie idealne. Zamierzam na dzisiejsza kolacje z sasiadami podac bliny z crème fraîche i wedzonym lososiem (z przepisu ze strony, ktora mi podalas).
Madzia,
Kolacja, którą opisujesz zapowiada się naprawdę apetycznie 🙂
Pzdr i życzę udanego wieczoru!
Aniado
Mmmmm uwielbiam creme fraiche – może to profanacja, ale najbardziej smakuje mi ze świeżą, chrupiącą bagietką. Takim zestawieniem zawsze zajadałam się na wakacjach we Francji. Nie wiedziałam, że tak łatwo zrobić ją w domu – super, dzięki za przepis 🙂
Dziękuję za ten prosty a dość istotny przepis 🙂 Z pewnością się przyda.
To juz czekam na przepis z jej wykorzystaniem…
Moi Drodzy, cieszę się, że zareagowaliście na ten przepis dokładnie tak jak ja… Pamiętam, że od zawsze był to dla mnie wielce zagadkowy składnik… Teraz koniec z poszukiwaniem creme fraiche w sklepach! Można ją mieć „na zawołanie” u siebie w domu 🙂
Pzdr i będę czekała na Wasze opinie
Aniado
Jesteś wróżką Aniu, umiesz wyczarować wszystko!
A śmietana Piątnicy się nadaje? bo nie kojarzę, żeby inna była w mojej okolicy 36-ka
Należy dodać, że po 24 godzinach w ciepłym miejscu trzeba wstawić na dalsze 24 godziny do lodówki – dopiero tam śmietana zmienia się w prawdziwą, gęstą creme fraiche.
Klinsi, witaj!
Bardzo dziękuję za cenną uwagę!
Pzdr Aniado
z tego co wiem to taka smietane sie gotuje tj sloik w goracej wodzie zostawia sie potem w tej wodzie na noc, potem do ldowki.,… mzona tez dodac kultury bakterii mlekowych(lepsze niz maslanka)
Czy na te 24-48h odstawiam odkrytą czy w zamkniętym naczyniu? 🙂
Przykrytą talerzykiem.
Pzdr Aniado