Steki z polędwiczek wieprzowych zapieczone z musem szpinakowym (lub pieczarkowym) to smakowite danie zarówno na „zwykłą” obiado-kolację, ale także wystawne przyjęcie 🙂
Uwaga:)
Warto od razu przygotować podwójną porcję musu szpinakowego (lub pieczarkowego) i użyć go w połowie na śniadanie do jajek zapiekanych w szynce, a resztę na obiad do proponowanych dzisiaj steków 😉
Składniki: (6-8 steków czyli 3-4 porcje)
1 duża polędwiczka wieprzowa
sól i pieprz
oliwa
mus szpinakowy:
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku (lub 1/2 kg pieczarek)
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
2-4 łyżki twarożku śmietankowego
sól i pieprz
oliwa
dodatkowo:
4-6 łyżek tartego ostrego żółtego sera (np. Cheddar)
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, przełożyć na gęste sitko i pozostawić aby odciekł cały płyn.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i smażyć na średnim ogniu aż cebula będzie miękka i szklista. Zdjąć z patelni i odstawić.
Na tę samą patelnię wlać ponownie 2-3 łyżki oliwy i wrzucić szpinak. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut (aby odparowała reszta płynu), a następnie dodać cebulę i twarożek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.*
*Wersja grzybowa:
Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni, na której smażyła się cebula rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Wrzucić tarte pieczarki i smażyć do czasu aż odparuje cały płyn, a pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać cebulę i twarożek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczkę pokroić w poprzek na plastry grubości 1,5-2 cm, każdy lekko rozgnieść dłonią (lub delikatnie rozbić tłuczkiem). Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić steki z obu stron.
Duże płaskie naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Steki oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia, tak aby na siebie nie zachodziły. Na stekach rozłożyć równomiernie cały mus szpinakowy (pieczarkowy), posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.
Piec 15-25 minut. (Uwaga: Jeśli steki i mus były ciepłe wystarczy 15 minut. Jeśli danie było przygotowane wcześniej i czekało w lodówce na zapieczenie należy trzymać je w piekarniku 20-25 minut.)
Podawać z mieszaną sałatką, warzywami gotowanymi na parze lub tak jak ja z marchewką i awokado.
Smacznego 🙂
Uwielbiam szpinak zapiekany z serem!
Tak podane mięso to świetny pomysł na przemycenie szpinaku osobistemu mięsożercy. A jeszcze to tego ser – o fiu fiu, mlaskałby i prosił o jeszcze 🙂 Warto zaryzykować 🙂
Pycha!!
kupuję!!:)
a w tle marcheweczka z awokado!… 🙂 Mniam!…. Będzie w niedzielę na obiadek!… 😀 W podwójnej ilości, bo może wszystkich Dziadków sprosimy z okazji ich święta 😉
Jak zwykla pęknie i smacznie, ale mam pytanko czy mięso ma być surowe czy lekko podsmażone?
Pozdrawiam i dziękuję za kolejny fajny przepis napewno skorzystam jak z wielu innych wcześniej 🙂
Olka,
Tak, steki najpierw trzeba lekko przyrumienić na oliwie. Dzięki temu mięso nie będzie suche po upieczeniu 🙂
Pzdr
Aniado
O jakie apetyczne 🙂
Kołderka ze szpinaku to pomysłowe przykrycie nudnawych czasem kotletów. Mam nadzieję, że z indyczą piersią wyjdą równie smacznie, a z dodatkiem sałatki z brukselki z sosem pomarańczowym (to obecny nr 1 mojej rodziny) będzie pyszną odmianą 🙂
Aniu,
Sznycelki indycze z musem szpinakowym na pewno będą pyszne!
A cóż to za nowość? Brukselka z sosem pomarańczowym? Podziel się proszę przepisem na Wasz nr 1! 🙂
Pzdr Ania
Ależ proszę, jest dość pracochłonna, ale warta wysiłku.
Trzeba najpierw kupić dużą brukselkę i dokładnie podzielić ją na liski wycinając głąb (podobnie jak kapustę). Obrane listki gotować w osolonej wodzie (ja lubię lekko twarde i jeszcze intensywnie zielone). Ostudzić je w zimnej wodzie z kostkami lodu i zabrać się do przygotowania sosu.
Oliwa, sok z pomarańczy i trochę startej skórki, sól, pieprz i rukola zmiksowana z niewielka ilością chili do zagęszczenia sosu (czasem używam miąższu z pomarańczy, a czasem miodu)
Wymieszać i odstawić do lodówki tak żeby smaki się połączyły. W ten sposób przygotowana brukselka (podpatrzyłam gdzieś w TV) nie smakuje jak brukselka. Zamiast rukoli można dodać coś innego wg uznania.
Zapomniałam o musztardzie do sosu i jak ktoś lubi natce pietruszki
Aniu,
Dziękuję za przepis. Wiem, że już nie tylko ja chcę z niego skorzystać 🙂
Pzdr (reszta w mail’u)
Ania
Wygląda dość dziwnie (ten zielonkawy kolor :p) ale nie odmówię sobie, żeby spróbować 🙂
Dobry przepis
Właśnie wypróbowałam i to razem z sałatką. Pycha 🙂
Sylwia,
Zaimponowałaś mi! Ale szybkość 🙂
Cieszę się, że skorzystałaś z moich przepisów i, że smakowało!
Pzdr Anaido
Wypróbowałam wczoraj siatkę do kaczki i… WYSZŁA!!!! (Nie taki diabeł straszny 😉
Jutro będzie kurczak (zamiast kaczki) w siateczce – gniazdku, a w niedzielę steki ze szpinakiem 🙂
Sałatkę z brukselki, na którą przepis podała Ania, też na pewno wypróbuję.
I ja dzisiaj podzielę się w Wami nowym patentem. Zamiast jogurtu czy śmietany dodałam do zupy pomidorowej mleko kokosowe. PYCHA! Polecam, spróbujcie zupka nabiera zupełnie innego smaku. A poza tym, mleko kokosowe – jak poczytałam – jest zdrowe i niskokaloryczne 😉
Magda,
Dzięki za pomysł! Już się nie mogę doczekać kiedy wypróbuję Twoją wersję kokosowej-pomidorowej!
Co do „siateczki” – muszę skopiować Twój komentarz i wstawić „przy kaczce” 🙂
Gniazdka z kurczakiem będą na pewno pyszne!
Pzdr i jeszcze raz dziękuję za podpowiedź!
Aniado
Z chęcią porwałabym jednego – wyglądają bardzo apetycznie.
wypróbuję na pewno! 🙂
Cudo, po prostu cudo …a ja kocham szpinak:)
kolejne swietne danie, takie miesko ze szpinakiem to to co lubie:)
Aniu, uwielbiam Twoje roznorodne pomysly i jak zawsze podziwiam zdjecia:)
Usciski:)
Bardzo smakowite danie, tylko ja je nieco ‚odchudziłam’, czyli steki z polędwiczek nie zostały obsmażone lecz od razu umieszczone w piekarniku. Ponadto ominęłam ser na wierzchu. Za to użyłam szpinaku świeżego a nie odmrażanego i w związku z tym smak okazał się wspaniały! 🙂 Podałam z rukolą.
Adria,
Mistrzowska wersja! Stanowczo do naśladowania 🙂
Pzdr Aniado
czas wypłynąć na nieznane wody – w niedziele będą steki ze szpinakiem i pieczarkami – dwie wersje. mam nadzieje, że mi się uda. z czym można podać jeszcze steki ?
Samantha,
Jeśli chodzi o dodatki to do steków ze szpinakiem polecałabym sałatkę Caprese (pomidory + mozzarella + bazylia). Będzie ładnie kolorystycznie i w we „włoskim klimacie”. Mogę także polecić pęczotto z pomidorami (czyli risotto z pęczaku).
Do steków z pieczarkami będzie pasowała mieszana sałatka (sałata, pomidory, ogórki, papryka etc.) lub coś typowo polskiego, np. mizeria lub sałata z śmietaną.
Pzdr serdecznie i życzę powodzenia
Aniado
niedzielny obiad smakował mmmmmmmmmmm mniam 🙂
obie wersje – szpinakowa i pieczarkowa – podane jednocześnie – która lepsza? – zdania podzielone 🙂
pozdarawiam
Sandra
Sandra,
Cieszę się, że te „nieznane wody” okazały się być przyjazne 🙂
Pzdr gorąco i zapraszam po kolejne przepisy
Aniado
Hej moja mama mówi że po jest pyszne.Okaże się a do tego nie lubię szpinaku.
WITAM ANIADO! MAM PYTANIE,CZY CHODZI O SEREK TWAROGOWY ŚMIETANKOWY NP.ALMETTE? BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ ,Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ.
Beata,
Tak, serek twarogowy typu Almette/Philadelphia/Twój Smak sprawdzi się w tym daniu bardzo dobrze 🙂
Pzdr i życzę Wesołych Świąt
Aniado
Zrobiłam przedwczoraj wersję szpinakową ze swieżego szpinaku i wersję grzybową z pieczarek kasztanowatych, które odkryłam niedawno i pozostane im wierna aż do śmierci. Mężowi zasmakowały szpinakowe i kazał tylko takie robić- mi smakowały obie wersje a co zostało z sosów to zapiekłam z jajkami w kokilkach na drugi dzien na sniadanie- extra! Bardzo polecam z ostrym serem bo ze zwykłym to już nie to samo.
[…] Źródło […]