Intensywna w smaku i bardzo sycąca zupa.
Idealna na nadchodzące jesienno-zimowe dni 🙂
Uwaga:)
W zależności od upodobań, zupę można podawać w wersji „normalnej” (jak na zdjęciach) lub „kremowej” (czyli zmiksowanej). Obie równie pyszne 🙂
Dla zaoszczędzenia czasu, zupę warto ugotować w większej ilości, a następnie zawekować.
Więcej na temat wekowania zup pisałam tutaj 🙂
Składniki:
1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml gotowego, pikantnego soku wielo-warzywnego bez cukru (np. Fortuna WW+, Tymbark Vega albo Fit)
szczypta szafranu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać sok warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana, szafran i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.
Smacznego 🙂
kiedyś jadłam taką zupkę w bałkańskiej knajpie. była to zupa z jagnięciną. nie pomyślałam wtedy że można do zupy dodawać bakłażana… to było piękne- duże kawałki bakłażana, papryki i cebuli, Dziękuje za przypomnienie, czas coś zrobić w tym kierunku:)
Izka, witaj!
Twój komentarz to wspaniałe „natchnienie”! Nigdy nie robiłam zup „na jagnięcinie”… Trzeba to będzie koniecznie naprawić 🙂
Dziękuję i pzdr Aniado
Brzmi i wyglada pysznie. Bardzo lubie zupy ale takiej jeszcze nie jadlam. Zapisuje przepis do przetestowania 🙂
Usciski.
Uwielbiam bakłażana, ale zupy z niego nie robiłam. Super pomysł, bardzo chętnie skorzystam.
wygląda bardzo zachęcająco!!
wygląda bardzo zachęcająco!!!
wygląda rewelacyjnie! 🙂
Wyglada bosko! Jej intensywnie czerwony kolor mnie zachwyca. Musze koniecznie przetestowac (w obu wersjach :))
Czytasz marznącym uczniakom w myślach. Miałam właśnie pisac do Ciebie z prośbą o przepis na jakąś pyszną, jesienną zupkę + wersję tego przepisu na studencką kieszeń i… nie zdążyłam. Dziękuję.
Przy okazji dziękuję za przypomnienie o wekowaniu.
Nie wiem, czy moi współlokatorzy będą bardzo uszczęśliwieni lodówką pełną moich słoiczków z zupkami, ale mój brzuszek zdecydowanie tak, a może dzięki temu, moja waga troszkę mniej. ; )
Tulam mocno piękną, jesienną porą!
Gratisu, witaj!
Jeśli chodzi o Twoich współlokatorów, to widzę jeden problem…. będą umierać z zazdrości, że masz w zasięgu ręki taki „arsenał” pysznego jedzenia 😉
A tak już zupełnie na poważnie… Cieszę się, że zupa z bakłażanów przypadła Ci do gustu. Polecam także kilka innych, bardzo rozgrzewających dań „na każdą kieszeń”:
leczo – przepis tutaj, zupa czosnkowa – przepis tutaj oraz zupa gulaszowa – przepis tutaj.
Może także Ci zasmakują 🙂
Pzdr gorąco i życzę miłego wieczoru
Aniado
piekne kolory, wygląda niezwykle apetycznie.
Moi Drodzy, dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Cieszę się, że ten przepis Wam się spodobał! Jeszcze raz gorąco go polecam na „rozgrzanie” jesiennych dni 🙂
Pzdr Aniado
Jutro kupię bakłażana, bo już ‚narobiłaś mi smaka” na zupkę.
Aniu a może jakaś Twoja wersja light ratatuj… Co Ty na to? buziaki jesienne ślę 😉
P.S.
Nie mogę w moim mieście dostać rybki barramundi 😦 ale nie tracę nadziei
Magda, dziękuję za podpowiedź 🙂
Przepis na ratatuj na pewno wkrótce znajdzie się na blogu! Na razie mogę tylko polecić danie „pokrewne”, tj. leczo. Przepis tutaj.
Pzdr i życzę miłego i słonecznego weekend’u
Aniado
Uwielbiam bakłażany! Ale nie słyszałam, żeby można było z niego zrobić zupę! No, to już mi pomysł zakiełkował 🙂
Bardzo mi się podoba to zestawienie, Aniu. Papryka i bakłażan, mniam. Zapamiętam sobie, może zrobię niebawem – dam znać!
Uwielbiam baklazany a zupy jeszcze z nimi nie robilam. Akurat mam piekne dwa okazy z lodowce. Jak tylko znajde sok wielowarzywny albo cos podobnego (bo u mnie niestety jakos z sokami slabo) to koniecznie zrobie! A moze masz jakis pomysl czym mozna zastapic taki sok bez uszczerbku dla smaku? Czy sam sok pomidorowy bedzie sie nadawac, czy to jednak nie to?
Anahitka, witaj!
Sok wielowarzywny w tej zupie możesz bez problemu zastąpić sokiem pomidorowym lub nawet zmiksowanymi pomidorami z puszki. Ja używam soków warzywnych aby „przemycić” więcej warzyw 😉
Pzdr i życzę smaczengo
Aniado
ja właśnie pałaszuję tę zupkę (uwielbiam takie) zamiast soku wielowarzywnego dałam sok pomidorowy a doostrzyłam papryczką ostrą
najlepszą oznaką że to jest dobre jest mój syn (dosyć wybredny piętnastolatek) chociaż brakowało mu mięsa (też mięsożerca) może nastęonym razem dodam przesmażone mięso mielone?
pozdr olka
Dziekuje za odpowiedz. zupa juz zaplanowana na niedziele:) pozdrawiam
Pycha, objadłam się. Dwie bulionówki! 🙂 Bakłażan ma fantastyczną konsystencję. Dziękuję za przepis, pozdrawiam
Zupka przepyszna !! Dziękuję i polecam innym :):):)
Wygląda apetycznie! Zupy z bakłażanem jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować!
Bardzo dobra zupa. Dodalam jeszcze lyzeczke ajwaru, ktory wzbogacil smak.