Lekko, smacznie i elegancko 🙂
Błyskawiczna przystawka!
Idealna na śniadanie lub jako jedno z dań na przyjęcie 🙂
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie (czerwiec 2011).
Gorąco polecam 🙂
Składniki: (na 1 porcję)
1 kulka sera mozzarella w zalewie
1-2 plastry wędzonego łososia
1/2 łyżeczki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i czerwony pieprz w ziarnach
plasterek cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Mozzarellę przekroić na dwie połówki. Do środka włożyć plastry wędzonego łososia. Posypać połową koperku. Przykryć drugą połówką sera. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą, a następnie posypać koperkiem i czerwonym pieprzem.
Smacznego 🙂
OKOŁOBLOGOWO 🙂
W nawiązaniu do mojej refleksji sprzed kilku dni…
Chciałabym się pochwalić… Wygrałam wojnę!
Okazało się, że mój wróg miał silnego sojusznika-sabotażystę!
Był nim program antywirusowy!!!
Skrzyżowanie najnowszej wersji Galerii Fotografii Windows Live i McAfee nie tylko mnie wyprowadziło z równowagi na dobrych kilka dni! Wielu użytkowników obu programów skarżyło się na problemy ze… „znikającymi zdjęciami”…
Wczoraj „Bestia” została okiełznana. Skończyło się haniebne pożeranie zdjęć!
Już nie muszę pożyczać komputera od mojego Syna 🙂
Pzdr Aniado
Genialne połączenie! Uwielbiam mozzarellę i łososia, a jeśli jest do tego koperek – jestem w obiadowym niebie. ; )
Ha! Mam w lodówce wędzonego łososia i nie miałam na niego koncepcji. Mam co prawda ulubione danie – mus z pstrąga w łososiu (chętnie się podzielę 😉 ale miałam ochotę na coś nowego. Dziękuję 🙂
Magda, robiłam kiedyś roladę łososiową z pstrągiem, ale dobrych i sprawdzonych przepisów nigdy nie za dużo! Jeśli możesz podziel się więc przepisem na Twoje ulubione danie 🙂
Z góry dziękuję i pzdr
Aniado
ślicznie się prezentuje ten zestaw,chętnie bym skubnęła kawałek:)
Bardzo lubię połączenie łososia z mozzarellą. Pięknie to podałaś 🙂
Smakowicie wygląda…i najważniejsze, że lekko 🙂
Cudne połączenie – wygląda bosko.
Brawo za pokonanie wroga, wojna wygrana to okazja do świętowania, a taki łosoś jest doskonały na taką okazję – z kieliszkiem szampana to już rewelacja.
Dzięki za inspiracje 🙂
A i jeszcze jedno, z tej radości, że wojna wygrana zapomniałam zapytać o źródło uroczego talerzyka. 🙂
Aniu, talerzyki w komplecie z filiżankami (firma V&B) dostałam od Dzieci na imieniny 😉
Pzdr Ania
Podaję z przyjemnością – bo efektowne, smaczne i niskokaloryczne 🙂
Fliżanki wyłożyć folią spożywczą, na folię wyłożyć plasterki wędzonego łososia. Zmiksować paczkę wędzonego pstrąga w kawałkach z dużym opakowaniem serka homo. Dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku, wcisnąć trochę soku z cytryny, dodać pieprz ew. kilka łyżeczek śmietany (lub jogurtu) i koperek. Masę nałożyć do filiżanek i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc – na drugi dzień jest najsmaczniejszy) Odwracając filiżanki wyłożyć mus na talerze. I smacznego 🙂
Magda, dziękuję! Przepis zapisałam i na pewno wypróbuję 🙂
Pzdr Aniado
Fantastyczny pomysl na przystawke 🙂 Moje smaki – zapisuje do wyprobowania :))
Pozdrawiam goraco!
Bardzo zmaczne śniadanie do pracy 🙂 Wprawdzie zabrakło u mnie czerwonego pieprzu, jednak mimo tego myślę, że miałam szansę poczuc właściwy smak 🙂
Dziękuję i polecam 🙂