Lato nadal trwa, tak więc jeszcze jedna propozycja na szybki, lekki i smaczny chłodnik.
Tym razem gęstszy i bardziej kolorowy niż proponowany wcześniej chłodnik ogórkowy 😉
Składniki:
1 duży jogurt naturalny*
1 duży kefir naturalny*
*do tego chłodnika można używać dowolnej kombinacji jogurtu naturalnego, kefiru i/lub maślanki.
młoda sałata, a najlepiej sam środek główki – poszatkowana
rzodkiewka – pocięta w półplasterki/utarta na grubej tarce/pokrojona w kostkę
ogórek – pocięty w półplasterki/utarty na grubej tarce/pokrojony w kostkę
szczypior, najlepiej gruby – drobno posiekany
koper – drobno posiekany
1 ząbek czosnku – przeciśnięty
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU
Sałatka z serem pleśniowym i żurawiną autorstwa mojej koleżanki Asi 🙂
Aniado, Aniado!
cudowny Twój chłodnik.
lekki, orzeźwiający i kremowy.
Prosty przepis, a na pewno wychodzi z niego coś smacznego i wiosennego- na przekór nadchodzącej jesieni 🙂
Szybki i smakowity chłodnik! Podoba mi się, bo ja już powoli myślę o jesieni w kuchni, warto więc na koniec lata zrobić coś wakacyjnego 🙂
Wprawdzie nie jestem wielka fanka chlodnikow, ale na taki chetnie bym sie skusila, bo wyglada oblednie!
Zazdroszczę co ostatnich promieni słońca nad morzem i oczywiście tego chłodnika też. W jego sprawie da się jednak coś zrobić, niestety w sprawie morza nic 😦
Ale śliczne zdjęcia! Bardzo lubię taka wersję chłodnika, nie na śmietanie, tylko na lżejszym jogurcie. A przez kefir ma jeszcze płynniejsza konsystencję, taka jest idealna na lato.
wygląda bardzo zhttps://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/26/blyskawiczny-chlodnik-jogurtowy/#comment-form-guestachęcająco :-))))
pokusiłabym się z wielką chęcią na taki chłodniczek;)
Хлоднік пахне весною!Чудове фото!