Oto moja wersja światowej sławy sałatki Waldorf.
Można ją podawać jako przystawkę albo wykorzystać jako dodatek do zimnych przekąsek.
Idealnie pasuje również do pieczonego drobiu.
Uwaga:)
Na zdjęciach widoczna jest wersja „przystawkowa”, ale sałatkę można oczywiście podać tradycyjnie w salaterce. 😉
Składniki: (2-3 porcje)
2 łyżki rodzynek
2-3 łyżki soku jabłkowego
1 słoik marynowanego selera
1 duże jabłko
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, lekko uprażonych na patelni
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki syropu z agawy/fruktozy/cukru brzozowego
Wykonanie:
Rodzynki zalać sokiem jabłkowym i lekko zagrzać (np. w kuchence mikrofalowej). Pozostawić aż zmiękną a następnie odcedzić.
W misce wymieszać: marynowanego selera, posiekane jabłko (najlepiej ze skórką), posiekane i uprażone orzechy włoskie, rodzynki oraz jogurt i majonez.
Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i syropem z agawy.
Smacznego:)
od dawna mam ochotę na tę sałatkę, pysznie wygląda! Pozdrawiam
Marynowany seler, taki rozumiem ze słoiczka, a jakże ładnie się prezentuje w tej odsłonie. Proste i jednocześnie eleganckie – przyda się np do świątecznego śniadania. Jak zwykle wielkie dzięki
Ps Ostatnio zaskoczyłam rodzinę siankiem z pora – byli zachwyceni
Aniu, dzięki, że piszesz! Powiedz jak wykorzystałaś sianko, czy jako „chipsy” czy jako dodatek do sałatki?
Trochę wstyd się przyznać bo na początek skopiowałam twój sposób podania jajek, ale wykorzystałam przepiórcze z lekko zielonym sosem jogurtowo-majonezowym z wasabi, a potem zaszalałam i sianko było juz tego dnia do wszystkiego (do sałatki, do ryby na parze) opanowałam się i tylko deser był bez niego.
Aniu, jaki wstyd?! Dla mnie to powód do dumy!
Twój sos brzmi baaardzo dobrze! Muszę go wypróbować:)
Co do sianka i deseru… Myślę, że są nawet takie desery, do których także by te źdźbła pasowały!
Ps. Ja wprost „oszalałam” na punkcie sianka 😉
Bardzo lubię tę sałatkę i jako przystawkę, i jako dodatek do dania głównego. Bardzo ładne zdjęcia, aż chcę się zjeść. 🙂
Witam O. Dyrektora! Jak miło Cię znowu „usłyszeć”!
Co do sałatki, to byłam bardzo zdziwiona ale moja Młodzież starsza zajadała się wprost sałatką Waldorf (czytaj: selerem)!!! 🙂
Pzdr i dziękuję za pochwały 🙂
Elegancko rozczapirzone jabłko 🙂
Cudowna jest ta Twoja wersja przystawkowa:)
pięknie to zrobiłaś!!
Wspaniała ta sałatka, piękne zdjęcia:)
Ależ ładnie podana! Pięknie sfotografowana. Nic, tylko rzucić się w ekran!
Jedna z moich ulubionych, pięknie podana!
Też robię taką sałatkę, no ale przecież za Chiny Ludowe nie potrafiłabym jej tak podać!
Jesteś prawdziwą artystką!:)
Tak podaną to ja poproszę bardzo!
Bardzo dobry przepis, przetestowałam 🙂
Witam serdecznie! Cieszę się, że smakował 🙂
[…] Muchas gracias a Anidano de la página Lepszy smak. […]
Czy jabłko nie ściemnieje?