Czy patrząc na to danie przychodzi Wam na myśl „dieta odchudzająca”?
Ta rolada ma same zalety: wspaniały smak i intrygujący wygląd, zawiera szpinak (źródło witamin, szczególnie A, B, PP i C, żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych makroelementów, takich jak sód, czy potas) oraz łososia (bogate źródło białka, kwasu Omega-3, który dba o dobrą kondycję naszego serca i całego układu krążenia).
Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, ani wybitnie czasochłonna. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu albo jako jedno z dań Wigilijnych.
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych pt. „Wykwintna kuchnia światowa” Mary Berry
Uwaga:)
Dla urozmaicenia roladę zrobiłam w połowie z łososiem, a w połowie z suszonymi pomidorami. W ten sposób „za jednym zamachem” miałam po 10 porcji w dwóch rodzajach 🙂
Tak naprawdę, każdy może „puścić wodze fantazji” i stworzyć swoją „autorską” wersję rolady.
Ja mogę podpowiedzieć kilka wariantów:
– twarożek – można doprawić chrzanem; świeżymi ziołami i czosnkiem;
– łosoś – w jego miejsce można włożyć szynkę parmeńska; kawior;
– suszone pomidory – można je zastąpić (lub do nich dodać) posiekane oliwki; świeżą paprykę drobno pokrojoną;
Najważniejsze to znaleźć swoją ulubioną kombinację smaków, a składniki dobrać tak, aby rolada była kolorowa 😉
Składniki: (18-20 porcji)
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku
30 g (2 łyżki) masła
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
1 łyżka parmezanu
sól i pieprz
Farsz łososiowy: (na całą roladę)
1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light lub Almette jogurtowy)
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia
Farsz pomidorowy: (na całą roladę)
1 opakowanie twarożku śmietankowego (np. Philadelphia light lub Almette jogurtowy)
10-15 suszonych pomidorów – odsączonych z oliwy i drobno posiekanych*
* Uwaga: W środek rolady można kłaść także całe pomidory suszone, ale wtedy trudniej jest pokroić gotową roladę.
Dodatkowo:
papier do pieczenia
bardzo ostry nóż do krojenia rolady
cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia.
Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.
(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)
Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.
Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.
Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia (lub posiekane suszone pomidory) tak aby pokryły całą powierzchnię.
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny.
Smacznego:)
Jestem w pełni przekonana, że rolada jest pyszna 🙂 Podobną szpinakową (z nadzieniem z dodatkiem fety) robiłam na śniadanie wielkanocne i wszyscy byli zachwyceni. Na taką dietę odchudzającą chętnie się piszę 🙂
Komarko, rzeczywiście jest to danie Świąteczne! Wersji z fetą jeszcze nie robiłam, ale zapamiętam 🙂
Jej, jakie piękne roladki!
zieleń jest zachwycająca.
jest niesamowita!
Obłędne te roladki
Piękne roladki – ich wygląd zachęca do wypróbowania przepisu.
wyglądają obłędnie.
wspaniała przystawka. rewelacyjna propozycja na imprezę.
Moi Drodzy! Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze z pochwałami! Cieszę się, że rolada przypadła Wam do gustu 🙂
swietne i zapisane 🙂
Monikucha, witaj! Fajnie, że Cię zainteresował ten przepis! Jest naprawdę wart wypróbowania:)
Jestem wielką fanką łososia i przepis przypadł mi bardzo, bardzo do gustu.
Często robię pieczonego łososia ze szpinakiem i salsą z suszonych pomidorów..
ale myślę, że będzie to drugi przepis z Twojego bloga na ktory się pokusze:)
Zrobilam na wigilie, wyglad i smak zachwycil wszystkich….pycha:)
Bławatku, jakże się cieszę, że smakowało!!! Jak to miło, że znalazłaś chwilę aby mi o tym napisać! Dziękuję:)
pyszna rolada! zrobiłam wariację na jej temat… polecam wszystkim, bardzo szybka i łatwa.
swoją wersję zamieszczam u siebie na blogu z odsyłaczem do Ciebie
Ciagle szukam przepisu na szpinak, ktory przypadlby mojej rodzince. W niedziele wyprobuje szpinakowe roladki 🙂 Tzrymajcie kciuki, zeby wyszlo 🙂
Milego dzionka
Agnieszko, witaj!
Ja na pewno będę trzymała kciuki 🙂
Pzdr Aniado
Witaj Aniu 🙂
Jakiego szpinaku używałaś do tej potrawy liściastego czy rozdrobnionego? Jeśli byś mogła to napisz mi jaka na oko była gramatura wędzonego łososia bo tak mi jest wygodniej 😀
Pozdrawiam!
Maliś,
Ja najczęściej używam szpinaku rozdrobnionego, ale można także liściastego (trzeba go tylko po usmażeniu drobno posiekać).
Jeśli chodzi o łososia, to powinno go być około 300-400 g.
Pzdr Aniado
REWELACJA!!! Pycha!! Goście pytali o więcej. Zdecydowanie lepsza wersja z łososiem. Smacznie polecam.
Kachurko,
Cieszę się, że przepis się sprawdził!
Dziękuję, że napisałaś 🙂
Pzdr Aniado
Kucharko, dzieki Tobie odkrylam te wykwintna przystawke w tym blogu.
Mam tylko drobne pytanie.Ile wazy polskie opakowanie szpinaku?
z gory dziekuje za odpowiedz.
Libra,
Spieszę z odpowiedzią… W Polsce 1 opakowanie szpinaku mrożonego waży na ogół 450 g.
Pzdr Aniado
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz
i serdecznie pozdrawiam.
zaraz dostanę zawału… czy ja moge kupic książkę kucharską, na podstawie przepisów z tego bloga??? jesli nie to proszę szukac wydawcy 😉 serio!!!!
PYCHOTA!JA LUBIĘ Z DODATKIEM CYTRYNY
Monia, witaj!
Rozumiem, że przepis się sprawdził 🙂
Dziękuję za miły komentarz!
Pzdr Aniado
Witam.
Chciałam tylko powiedzieć ,że skożystałam z rady aby to serka dodać chrzanu i naprawdę smak był obłędny.Zjadłam połowe serka zanim szpinak wystygł i musiałam zrobic więcej.
Przepis naprawdę godny polecenia.
Daemia, witaj!
Bardzo miło mi to słyszeć!
Przy okazji polecam Ci także łososia z musem chrzanowym. Myślę, że Ci zasmakuje 🙂
Pzdr Aniado
Świetny przepis, byłam w trakcie przygotowywania „czegoś” z łososiem, szpinak już dusił się na patelni gdy odkryłam ten przepis i zaczęłam robić tą roladę. Chłodzi się w lodówce, a ja już wiem że będzie obłędnie pyszna 😉 zrobiłam z fetą, ale do łososia dodałam też posiekane suszone pomidory, wersja full 🙂 nie mogę się doczekać jak ją spałaszuję z ukochanym
Marta, witaj!
Mam nadzieję, że rolada smakowała!
Cieszę się, że skorzystałaś akurat z mojego przepisu robiąc „coś” z łososia 🙂
Pzdr Aniado
Witam!
Do do smażonego szpinaku warto dodać troche świeżego czosnku a do wystudzonej masy dwie łyżki mąki a bedzie lepsze. pozdro:)
Witam!
TA rolada zawojowała imprezkę,świetna przekąska,smaczna ,zdrowa a na dodatek kolorowa,po prostu hicior imieninowy,goście byli zachwyceni wykonaniem ,smakiem jak również podaniem,bo dokładnie tak samo jak TY podałam na takich małych paterkach-dzięki wielkie -pozdrawiam
Beti, witaj!
Po przeczytaniu tak entuzjastycznego komentarza „nogi same mnie niosą do kuchni” 😉
Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się ogromnie, że danie się sprawdziło!
Pzdr i zapraszam po kolejne przepisy
Aniado
Aniu!
Dzięki!
za przepisy ,za kontakt super szybki,za całokształt,jutro goszczę u siebie przyjaciół,właśnie zrobiłam roladkę,tak popadłam w samozachwyt ,że nie wiem kiedy przestanę się nią chwalić,proszę napisz mi co jeszcze z Twoich przepisów tak łatwo i szybko się robi ,jest smaczne i atrakcyjnie wygląda na stole,może jakieś przekąski??pozdrawiam
Beti,
Samozachwyt jak najbardziej uzasadniony! Bardzo się cieszę, że roladka wyszła i mam nadzieję, że Gościom również smakowała 🙂
Przeprasza, ale nie miałam możliwości odpisać od razu…
Twój komentarz zmotywował mnie ostatecznie do stworzenia oddzielnej zakładki gdzie będzie można obejrzeć zestawienie dań w zależności od typu…
Zakładka Archiwum robi to poniekąd… ale niestety nie ma tam zdjęć, a widzę, że są one bardzo potrzebne.
Wkrótce urlop. Może wtedy uda mi się uruchomić ten projekt 🙂
Jeśli nadal potrzebujesz podpowiedzi, proszę daj znać to postaram się w tym tygodniu coś wyszukać 🙂
Na razie ja „szaleję” z pieczonymi pomidorami! Używam je do czego tylko się da i smakują absolutnie wszystkim! Bardzo polecam!
Pzdr Aniado
Mam pytanko. Zrobiłam tę roladę ale ciasto wyszło bardzo wilgotne. Takie ma być? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Marta, witaj!
Tak, ciasto ma poniekąd konsystencję wilgotnej „pianki”. Składa się bowiem w głównej mierze z jajek i szpinaku.
Mam nadzieję, że rolada mimo to smakowała 🙂
Pzdr i życzę wszystkiego najlepszego na ten Nowy Rok
Aniado
O ile na 1 zdjeciu wygladaja one bardzo apetycznie to na drugim wolaja o pomste do nieba. No i ciasto w piekarniku nie tezeje bo to nie galaretka.
Zrobie ta rolade na Sylwestra. Mam nadzieje, ze wyjdzie mi ładniej. Promyki ślę.
Polecam serek chrzanowy, a do tego mus z brzoskwiń z puszki. Wtedy tak naprawdę nabiera to wyrafinowanego charakteru 😉
Szkoda, że skończyłaś pisać bloga, bo ja go niedawno odkryłam 😦
Zrobiłam roladę z łososiem dokładnie według Twojego przepisu i wyszła rewelacyjna. Tylu pochwał od gości przy stole nie nasłuchałam się nigdy. Ale były zasłużone, bo moje roladki wyglądały dokładnie tak jak na Twoim zdjęciua smakowały obłędnie.
dzisiaj odkryłam tego bloga i jestem zachwycona różnorodnoscią przepisów. Nawet nie żartuj, że to koniec z pisaniem!!!
Aga, witaj!
Miło mi niezmiernie! Zapraszam do korzystania z przepisów. Jest ich ponad 700, zatem jest z czego wybierać 🙂
Pzdr i życzę wiele pomyślności w Nowym Roku!
Aniado
Włśnie robię tę roladę na Sylwestra, moi goście już znają tę przystawkę i ją uwielbiają :-). Chyba już żadna impreza się bez niej nie obędzie ;-). Przepis super,proszę o następne tak udane pomysły . Pozdrawiam Krycha :-))
Krycha,
Miło mi słyszeć, że rolada cieszy się tak dużym powodzeniem 🙂
Pzdr i życzę wiele pomyślności na ten Nowy Rok!
Aniado
[…] Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej “zrolowana”. Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak. […]
[…] Robi się szybko i fantastycznie smakuje Skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Lepszy smak, troszkę dodałam i polecam Wam baaardzo Składniki: 450g szpinaku mrożonego 2 łyżki masła […]
[…] https://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/19/rolada-szpinakowa-z-lososiem-i-suszonymi-pomidorami/ […]