Lekka, ale bardzo pożywna zupka, którą można przyrządzać przez cały rok i równie dobrze smakuje zarówno gdy panuje upał jak i mróz:)
Uwaga:)
Jak zawsze w przypadku zup polecam ułatwić sobie życie i po ugotowaniu większej ilości zupy, część od razu zawekować.
Składniki:
2 średnie, żółte cukinie
1 duża (lub 2 małe) cebule
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego (dla koloru:)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki soku z cytryny
1 litr wywaru z warzyw lub mięsnego
do podania – tapenada (czyli pasta) pomidorowo-oliwkowa:
3-4 suszone pomidory
3-4 oliwki
1-2 łyżki zalewy w której były suszone pomidory (lub oliwy z oliwek)
kilka kropli octu balsamicznego
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w w kostkę cukinię (wraz ze skórką). Smażyć 3-4 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy i zioła. Zalać wywarem i gotować 15-20 min, aż cukinia będzie miękka.
Zupę zmiksować (można także dodatkowo przetrzeć przez sito:).
Przygotować tapenadę. Zmiksować (lub zmielić na maszynce) suszone pomidory i oliwki. Wymieszać z 1-2 łyżkami zalewy z suszonych pomidorów (lub oliwą z oliwek) i octem balsamicznym.
Zupę podawać z „kleksem” tapenady.
Smacznego:)
Jeśli lubisz kremowe zupy, polecam także:
Pysznie wygląda Twoja zupka. Ja dzisiaj tez robiłam z cukinii ale troszkę inną:)
Świetna taka zupka, a ile przypraw;)
Bardzo podoba mi się tapenada, zupa oczywiście też. A ja szykuję do publikacji posta z zupą krem z pora 🙂
Aniu, bardzo ciekawy pomysł. Ja uwielbiam cukinię i często robię z niej krem, ale w wersji z dodatkiem pomidorów jeszcze nie próbowałam. Po raz kolejny mnie zachęciłaś!
Pozdrawiam serdecznie!
Drogie Panie, cieszę się, że mój krem z cukinii przypadł Wam do gustu:) Życzę smacznego!