Tatar z polędwicy wołowej to prawdziwa klasyka kuchni!
Uwaga:)
Część tatara można wykorzystać na obiado-kolację. Podaję go wtedy jako „hamburgera”. Formuję okrągły, dość gruby placuszek i smażę go bez tłuszczu na teflonowej patelni (najlepiej grillowej). Podaję z krążkami smażonej cukinii oraz świeżym pomidorem:) To jeden z moich sposobów na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni… (Dokładny przepis i zdjęcia wkrótce:)
Składniki (3-4 porcje)
1/2 kg mielonej polędwicy wołowej
1-2 łyżki oleju
1 żółtko (opcjonalnie)
kilka kropli Sosu Worcestershire (może też być przyprawa Maggi)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
2 obrane ogórki konserwowe (lub kiszone)
1 średnia cebula
3 łyżki marynowanych kurek (lub innych grzybków)
Wykonanie:
Mięso wymieszać dokładnie z: olejem i żółtkiem. Doprawić: sosem Worcestershire, słodką papryką, chilli, solą i pieprzem.
Uformować w „kulę” i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć posiekane: ogórki, cebulę oraz grzybki.
(Uwaga: dodatkowo można podać posiekaną paprykę konserwową lub/i kapary)
Smacznego:)
W moim rodzinnym domu tatar był zawsze najważniejszą przystawką na wszystkich przyjęciach imieninowych. Moja Mama do dzisiaj podaje go tak:
ja poproszę o porcję tatara 🙂 mniam
A ja myślałam, że jestem prawie jedyną kobietą lubiącą tatar. Z moich obserwacji imprez gdzie bywaliśmy z mężem tylko my zabieraliśmy się za tatara. Reszta gości patrzyła na nas ze zgrozą. W domu też czasami robię, ale daję żółtko jajka ugotowanego na miękko(jestem przewrażliwiona jeżeli chodzi o surowe jajka w potrawach). Dzięki za przypomnienie, muszę zrobić 🙂
Ewo, mówisz, że żółtko jajka na miękko… Muszę wypróbować:)
A ja nigdy jeszcze nie jadłam! Jakoś nie mogę się przekonać do surowego mięsa. Ale Twój wygląda niezwykle apetycznie.
Ale mam teraz ochote na tatar. KIedys nie lubiłam tataru ale od kilku lat jest nieco inaczej 😉 Dawno juz go nie jadłam oj dawno
No tatara to ja niestety nie tykam!
ale zdjęcie pierwsza klasa !
ja też go uwielbiam i to w taki sam sposób;) Piękna prezentacja.
tatar jest the best 🙂
Agato, witaj! Myślę, że tatar to taka potrawa, wobec której nie można być obojętnym… albo się ją kocha, albo nienawidzi. Witaj w klubie Miłośników 😉
Dobry tatar powinien zawierać oliwę z oliwek oraz dużą ilość zółtek. Na 1/2 kg wołowiny 5 żółtek. Spróbujcie – jest doskonały !
śliczne, żółtko w wersji Mamy zaserwowane jest w wydrążonej i estetycznie ponacinanej cebuli, dobrze widzę? 🙂
Brulionman, witaj!
Dokładnie tak. Wbrew pozorom „rzeźbienie” w cebuli nie jest trudne ani zbyt czasochłonne, a efekt ciekawy 🙂
Pzdr Aniado
tatar ok
Kiedyś nieświadomie spożyłem z wielkim smakiem tatara z końskiego mięsa , bo to się tak zaczęło. Dopiero później sparafrazowano wołowinę. W każdej postaci jest to doskonała przekąska i prowokuje do kieliszka zmrożonej wódki.
Tatar jest danie ala carte.To szie nie spozywa na codzenj.Jeden Mojych osobistych favorytuw i nie moge najeszt szie tego dania.Uwielbiam tatar razem z cebulom,jajkem,sola,pieprzem i na Sam koniec jajko RAW
Smacznego wczysty
W czasach komunistycznych, w dobrych restauracjach hotelowych, tatar jako przystawka, Francja, elegancja. Dzisiaj na kolacyjke rowniez, lecz zabraklo grzybkow marynowanych. Pamietam rowniez dodatek sardynek z puszki, lecz to nie moja bajka. Uwielbiam z mezem tatara.