Kolejny sprzymierzeniec zdrowego serca i smukłej talii.
Przepis ten dostałam od mojej Sąsiadki i teraz nie tylko ona zbiera pochwały od swoich domowników i gości:)
Uwaga:)
Z jednego płata łososia wychodzi około 5-7 porcji. Jeśli nie chcemy podawać ich od razu, kilka porcji można zamrozić i upiec innym razem. Ja zamrażam gotowe porcje (zawinięte już w folię aluminiową). Piekę potem bez rozmrażania, jedynie wydłużam czas pieczenia do 30-35 min. Zaręczam, że łosoś smakuje równie dobrze, a ile mniej pracy…:)
Składniki:
1 płat (NIE dzwonka) łososia (ze skórą lub bez)
sól czosnkowa
przyprawa „Delikat do kurczaka” (lub inna ulubiona do ryb)
kilka plasterków cytryny
folia aluminiowa
pęseta (koniecznie!!!)
Wykonanie:
Łososia myjemy i zabieramy się do usuwania ości.
(Uwaga: to co teraz napiszę, na pierwszy rzut oka, będzie wyglądało na „pracę dla Kopciuszka”, ale zaręczam zajmuje chwilę, do 5 minut, a nie trzeba się potem obawiać, że utkwi nam w gardle ość:)
Zaopatrzeni w pęsetę wyciągamy po kolei wszystkie ości. (Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa).
Tak przygotowany płat układamy na desce kroimy w pasy szerokości ok 4 cm. Każdy pas dodatkowo, głęboko nacinamy w połowie (prawie do końca lub aż do skóry).
Każdy nacięty kawałek „rozkładamy” jak książkę. Tworzy się nam ładny kształt „dzwonka z ryby”.
Obsypujemy go solą czosnkową i przyprawą Delikat (lub swoją ulubioną przyprawą do ryb). Układamy na kwadracie z folii aluminiowej (ok 30×30 cm). Na dzwonko kładziemy cienki plasterek cytryny. (Jeśli nie musimy obawiać się o poziom cholesterolu, można dodatkowo położyć odrobinę masła:)
Zawijamy w zgrabną paczuszkę.
Dobrze aby łosoś poleżał przyprawiony w lodówce 1-2 godziny, ale można go także upiec od razu (albo zamrozić na inny dzień).
Paczuszki z łososiem wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze, z surówką lub sałatką.
Smacznego:)
Polecam także łososia:
Piękne zdjęcie, ale i potrawa smakowita, wiem bo czasami robię i właśnie z odrobiną masła lub oliwą z oliwek.
co wyscie sie tak uparli wszyscy wiecly kucharze na sypanie lososia czosnkiem !!!!!! to jest profanacja tak smaczne ryby !!!! wystarczy pieprz -cytrynowy odrobinka soli ziolowej i ON -smacznego
smakowity! te marchewki wyglądają świetnie 🙂
bardzo lubię pieczonego łososia. aromatycznie.
Super przepis, dzięki wielkie za podzielenie się takim skarbem ze światem. Na pewno będę śledzić dalsze poczynania. Pozdrawiam 🙂
Mila, witaj! Dzięki za miłe słowa! Będziesz zawsze mile widzianym gościem:)
Fajne, tylko bym wymienił tego „delikata” na coś bez poprawiaczy smaku…
robilam dzisiaj, przepyszny !!
Emilko, witaj! To jest rzeczywiście dobry przepis. Cieszę się, że Tobie także smakował 🙂 Pzdr i zapraszam
Włożyłam do piekarnika 🙂
Margo, witaj! Mam nadzieję, że będzie smakował!
Nie wiem jak u was ale u mnie po 25 minutach w paczuszce zrobiła się zupa.
Musialam otwartą przez kolejne 15 min dopiekać
Stolpmanka, witaj! Bardzo mi przykro to słyszeć 😦 Ja robię tego łososia regularnie, przynajmniej 1-2 razy w miesiącu i NIGDY nie miałam tego problemu…
Pewnie nie byl dobrze rozmrozony 😐 niestety ryba powinna byc odsaczona na tyle na ile sie da inaczej zawsze moze sie zrobic taka papka albo zupa 😦
Jestem w trakcie robienia. Po 30 minutach w 200st C jest wciąż surowy. I jeszcze coś białego się porobiło na rybie – może tłuszcz, ale powinien być chyba roztopiony a nie takie białe brzydkie.
Anno, napisz proszę czy piekłaś surowego łososia czy mrożonego oraz czy rybę wstawiałaś do nagrzanego piekarnika. Tak jak pisałam wcześniej łososia w podany wyżej sposób przygotowuję regularnie i nigdy nie miałam takich problemów…
Dla pewności postaram się upiec łososia ponownie jeszcze w tym tygodniu i zamieszczę dodatkowe zdjęcia. Mam nadzieję, że to będzie dla Was pomocne 🙂
mi tak samo się to białe zrobiło, wyglada jak tłuszcz ;/
Franka, „to białe” to według mnie ścięte białko, a nie tłuszcz. Tak samo dzieje się przy pieczeniu np. schabu czy drobiu. Z mojego doświadczenia powiem, że im łosoś jest świeższy tym „tego białego” jest mniej, bo „mięso ryby” jest bardziej jędrne. Jednocześnie „białe” nie wpływa na smak, a jedynie odrobinę na wygląd.
Przy smażeniu łososia na patelni „białego” nie widać, bowiem przy kontakcie z gorącym tłuszczem otoczka zewnętrzna od razu się uszczelnia i „białe” nie ma możliwości ujścia… (nie umiem tego jaśniej wytłumaczyć…). Z drugiej strony ryba pieczona w folii jest znacznie mniej kaloryczna od tej smażonej i w związku z tym bardziej zalecana osobom, które są na diecie 😉
Uwielbiam łososia i też robię go w folii w piekarniku. Tylko wcześniej go marynuję ok. godziny. Jeśli ktoś ma na to czas to polecam. Płaty łososia polać olejem, dodać przyprawy jakie się lubi i koniecznie skropić cytrynką, posypać świeżym koperkiem i dodać czosnek pokrojony w płatki. Wszystko nadaje pysznego aromatu. Do tego troszkę makaronu i szpinaku z jogurtem. Mniam 🙂 Dziś właśnie takie danie robię. Polecam i pozdrawiam 🙂
Aniado!!
Ze szpiankiem i jogurtem sprawa wygląda tak, że jest to mój sposób na „sos” do wielu rzeczy. Najlepszy jest szpiank mrożony rozdrobniony, albo w kulkach. Pół opakowania rozmrażamy w garczku, podlewając troszeczkę wodą, ale nie za dużo, żeby była konsystencja papki. Jak się rozmrozi to dodajemy ząbek czosnku, solimy. Można dodać mozzarelli, albo fety do smaku. Tylko mozzarella musi się dobrze roztopić. Potem zdejmujemy z gazu, żeby nieco ostygło. Jeśli chcemy mieć wersję light to dodajemy jogurt 0%, jeśli wersję „normal” to dodajemy śmietanę 12%. Wiadomo, że ze śmietaną jest lepsze 🙂 Używam tego sosiku np. do makaronu tagiatelle z kawałkami kurczaka, albo właśnie do łososia. Bez zabielania jest dobre z jajkiem gotowanym. Bardzo miło, że się odezwałaś.
P.S. nie mam nic przeciwko 🙂
Pozdrawiam i polecam się 😉
Kika, bardzo dziękuję i na pewno skorzystam z przepisu 🙂
Pzdr i życzę miłej, słonecznej niedzieli
Witam, sprobuje tego szpinaczku tylko z ta roznica ze zrobie ze swiezego i wlasnie łosoś sie piecze w piekarniku:D
Xiondz, witaj!
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Pzdr Aniado
Ja robiłam w halogen oven 23 minuty na 225 stopni. Przepyszny był,polecam.
Olamis, witaj! Ależ się cieszę, że smakował! Dziękuję za komentarz 🙂
Pzdr Aniado
Zrobiłam, coś pysznego, rewelacja. Całkiem proste i szybie danie. Dzięki za ten przepis!!!
Zoosia, witaj! Nawet nie wiesz z jaką ulgą przeczytałam Twój komentarz!
Robię to danie regularnie, przynajmniej dwa razy w miesiącu. Zawsze wychodzi pyszne i wszystkim bardzo smakuje, a tu niestety zaczęły się pojawiać komentarze, że coś jest nie tak… Już sama nie wiedziałam co o tym myśleć 😉
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że smakowało 🙂
Pzdr i życzę udanego weekendu
Aniado
Rewelacja! Łosoś był idealny!
Nea, dziękuję, że napisałaś!
Rzeczywiście łosoś z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczny 🙂
Pzdr Aniado
Hmm dzisiaj zrobię 🙂
Izis, witaj! Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Pzdr Aniado
no ja tez robie wlasnie grzeje piekarnik 😀
Marijuana, witaj!
Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Pzdr Aniado
Więc i ja skusiłam się na przepis…i właśnie czekam aż nagrzeje się piekarnik 🙂
Pozdrawiam cieplutko z deszczowej Norwegii
Munia, witaj! Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz! Szczególnie, że masz zapewne dostęp do pysznych, świeżutkich ryb!
Będę czekała na opinię 😉
Pzdr Aniado
Ps. Deszczowej Norwegii… 😦
U nas po deszczowym lecie, teraz prawdziwe, piękne Babie Lato 🙂
Droga Aniado :)!Przepis w 100% fantastyczny!!!!
Łosoś wyszedł idealnie a smakował wszystkim w przedziale wiekowym od 10 miesięcy do 30stki 😛 Z tą różnicą,że poczyniłam dwie wersje – dla mnie i Małego Berbecia bez cytryny a dla Średniego i Dużego Marudera z cytrynką… Choć na początku mój Mężo krzywił nos jak zobaczył jak pokroiłam łososia, bo mój Mężo to prawdziwy mistrz w przyrządzaniu ryb i wszelakich owoców morza i cosik miał wątpliwości co mi z tego wyjdzie 🙂 Uffff całe szczęście, że znalazłam Twój przepis!!! Dziękuję :*
Jak również dziękuję za odwiedzinki na moim blogu 🙂 Jeśli nie masz nic przeciwko, to może w następnym moim poście będę mogła podać linka do Twojej stronki? Widzę, że masz dużo fajnych przepisów i gdy z któregoś skorzystam na pewno dam znać 🙂
Pozdrawiam cieplutko
Munia, uff 🙂
Mimo, że wiem, że łosoś z tego przepisu jest naprawdę smaczny, to zawsze z bijącym sercem czekam na kolejne uwagi Czytelników!
Dziękuję, że zajrzałaś i zostawiłaś swój komentarz 🙂
Pzdr dla całej Rodzinki i życzę spokojnej nocy
Aniado
Ps. Link do mojej strony? U Ciebie? Będę zaszczycona 🙂 🙂 🙂
Ja właśnie dodałam Twój blog do listy moich ulubionych. Jesteś niezmiernie utalentowaną osobą. Jestem pod OGROMNYM wrażeniem!
Aaaaa się zarumieniłam………… :* Teraz rozglądam się za przepisem na jakieś dietetyczne ciasto z owocami…
Munia, może miałabyś ochotę na otrębowe ciasto z owocami (przepis z ostatniej soboty) lub razowe ciasto z owocami . Oba wypróbowane i naprawdę smaczne 🙂
Pzdr Aniado
Aaaaa się zarumieniłam………… :* Dziękuję z całego serca za takie miłe słowa… 🙂 A teraz rozglądam się za przepisem na jakieś ciasto z owocami… Rozumiem, że wszystkie przepisy na Twoim blogu są małokaloryczne? :D:D:D
Munia, przepisy na blogu opierają się na zaleceniach dietetyka, pod którego opieką schudł mój Mąż. Jego dieta bazuje na regularnym odżywianiu (5 razy dziennie) i produktach o niskim indeksie glikemicznym, a nie kaloryczności poszczególnych potraw. W każdym razie staram się, aby desery i słodkości były jak najmniej „inwazyjne” 😉
Tam gdzie jest to możliwe używam mąki pełnoziarnistej, zastępuję tłuszcz jogurtem lub musem jabłkowym itp. „triki” 😉
Łosoś wychodzi GENIALNY…dałam sól czosnkową, pieprz czarny i suszony koperek, oczywiście cytryna w plastrach i po prostu rozpływał się w ustach. Dziękuję za suuupeeerrr przepis :))))
Krak_sheep, witaj!
Ależ wspaniała wiadomość! Cieszę się ogromnie 🙂
Pzdr i zapraszam po kolejne przepisy
Aniado
Witam 🙂
A ja zamiast tradycyjnego karpia(bo niestety nie przepadam) zamierzam przygotować łososia na wigilię,nigdy jeszcze sama łososia nie przyrządzałam ale ten wygląda smakowicie. Zaufam więc autorce i spróbuję. Potem oczywiście dam znać jak wyszedł.
Pozdrawiam wszystkich i życzę Radosnych Świąt !!!
Iwcia, witaj!
Dziękuję za zaufanie! Mam nadzieję, że tak przygotowany łosoś będzie wszystkim smakował 🙂
Życzę wiele radości w ten nadchodzący Świąteczny Czas!
Pzdr Aniado
witam wszystkich smakoszy tej wspaniałej rybki 😀
my razem z Zona robimy ja co tydzien.
jest poprostu wspaniała. dziekujemy za przepis.
K&K, witam serdecznie!
Cieszę się ogromnie, że łosoś według tego przepisu smakuje Wam na tyle, że przygotowujecie go regularnie 🙂
Pzdr i życzę wiele ciepła i radości w ten Świąteczny Czas 🙂
Aniado
magda z krakowa
A ja tak samo jak iwcia1, skorzystam z tego przepisu na Wigilię. Nie mam wątpliwości po tych wszystkich komentarzach.
Aniado, napiszę po Świętach jak smakował, m
Magdaleno, witaj!
Cieszę się, że zdecydowałaś się wybrać akurat mój przepis 🙂
Mam nadzieję, że łosoś będzie smakował! Będę z niecierpliwością czekała na Twoją i Rodziny opinię.
Pzdr i życzę radosnych, ciepłych i rodzinnych Świąt 🙂
Aniado
witam
losos w takim wykonaniu jest super 🙂 robilam jakies dwa tyg temu…
po przeczytaniu komentarzy postanowilam na jutro przygotowac wersje z koperkiem, lubczykiem i czosnkiem pokrojonym w platki i do tego szpinak… musi byc pyszne 🙂 i zdrowe 🙂 dzieki za przepis…
pozdrawiam wszystkich, zyczac wesolych swiat 🙂
Viola.
Violu, witaj!
Łosoś upieczony z koperkiem, lubczykiem i czosnkiem… a do tego szpinak… Ależ to brzmi apetycznie!
Myślę, że takie danie usatysfakcjonuje najbardziej wymagających Smakoszy 🙂
Pzdr i życzę radosnych, zdrowych, ciepłych i rodzinnych Świąt!
Aniado
Witam,
dzisiaj przyrządziłem łososi i zamroziłem
czekam do wigilii
dam znać jak smakował
Wesołych Świąt
Waldi, witaj!
Mam nadzieję, że przepis się sprawdzi i łosoś godnie „zaprezentuje się” w czasie Wigilii 🙂
Pzdr i także życzę Radosnych i Smakowitych Świąt!
Aniado
W jakiej temperaturze smazyć tego łososia?
Bożeno, witaj!
Ja łososia z tego przepisu piekę w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Pzdr i Wesołych Świąt!
Aniado
Ja sypie kilogram soli na folie ,kłade łososia zawijam folią i pieke.-Przepis ze skandynawi .
Jan, witaj!
Nigdy tak nie piekłam ryby, jedynie raz w życiu jadłam. Proszę napisz więcej o swoim przepisie, jeśli możesz, np. czy sól mieszasz z wodą? jak długo piecze się ryba? czy piekłeś tylko łososia? czy ryba musi być w całości?
Bardzo chciałabym się nauczyć takiej skandynawskiej metody 🙂
Pzdr Aniado
Tak jak napisałem ,na folie sypie sól -z niczym nie mieszam .umyty łosoś( nie skrobie łusek)
kłade na sól.Głowe iogon odcinam -nie mieści się w piekarniku.
Jeszcze po łososiu sypie sól .-nie po mięsie.Całość zawijam folią .3,5 kg.
łosoś pieke ok godziny na 180-200 stopni.Po upieczeniu z soli robi się
skorupa i razem ze skórą odchodzi.Jest na obiad dla całej rodziny
a co zostanie do lodówki -na zimno też pyszna.
innych ryb nie robiłem.
Jan,
Dziękuję! Muszę wypróbować 🙂
Pzdr Aniado
czekam aż piekarnik się nagrzeje 🙂 trzymam kciuki za moje cudo kulinarne 😛
Samantha, witaj!
Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje tak upieczony łosoś. Będę czekała na Twoją opinię.
Pzdr Aniado
no łosoś zrobił furorę 🙂
zrobiłam go już w kilku wersjach – jeśli chodzi o dodatki – ze szpinakiem i makaronem, z marchewką z piekarnika, z brokułami…
jest ekstra 🙂
dziś szaleję z kurczakiem
Samantha, witaj!
Bardzo się cieszę, że łosoś smakował! Z takimi dodatkami na pewno był przepyszny 🙂
Dziękuję, że znalazłaś czas aby tu wrócić i zostawić komentarz!
Pzdr i życzę miłego weekendu i… smakowitego kurczaka!
Aniado
mam pytanie- co zrobić żeby łosoś nie przywierał do folii – robiłam już wersje z masłem i bez i nadal jest tak samo? łosoś nie jest przypalony ale ciężko jest go ładnie podać w jednym kawałku.
Samantha,
Rzeczywiście łosoś czasem lekko przykleja się do folii. Ja najczęściej podaję go razem z folią, tj. każdy dostaje zawinięty upieczony pakiecik na talerzu i już sam sobie radzi z odwijaniem…
Czasem, tak jak na zdjęciach, podaję go wyjętego z folii i wtedy najłatwiej zrobić to łopatką do ciasta. Możesz także spróbować posmarować lekko folię oliwą przed nałożeniem ryby.
Pzdr Aniado
Pamiętajmy żeby prawidłowo używa folii aluminiowej:)
Folia aluminiowa posiada dwie inne strony – błyszczącą i matową. Każda ze stron pełni inna funkcję.
Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, zatem jeśli chcemy na przykład zabezpieczyć kurczaka przed ciepłem, owijamy go folia tak, aby strona błyszcząca była na zewnątrz.
Natomiast strona matowa przepuszcza ciepło. Jeśli zatem chcemy szybko potrawę upiec, owijamy danie folią tak, aby strona matowa była na zewnątrz.
Iwo, witaj!
Dziękuję za ten cenny komentarz! Przyznaję, że nie wiedziałam o tych różnicach.
Reasumując, w przypadku tego łososia, rybę układamy na błyszczącej stronie i zawijamy tak aby matowa była na zewnątrz. Zaraz dopiszę to przy samym przepisie.
Po raz kolejny mogę powtórzyć, że człowiek uczy się przez całe życie 😉
Pzdr Aniado
Proponuje zastapic folie papierem do pieczenia z ktorego mozna wykreowac zgrabne pakieciki. Przy odrobinie fantazji przewiazujemy je ozdobnie sznureczkiem.
Sprawdzone, wyszło pyszne. POLECAM!!!
Moszal, witaj!
Dziękuję za pochwałę i miły komentarz 🙂
Pzdr Aniado
a mi zdarzylo sie z lososiem to co juz pisaly niektore poprzedniczki, biale wycieklo na wierzch i ogolnie mniej apetycznie to wyglada niz z patelni..nie zarumieniony tylko caly plywa w tej folii…a łosoś dobry, w Hiszpanii świeży kupiony, dosc drogi, chociaz nie wiem w sumie ile w Polsce kosztuje..
a jakiej grubosci macie zwykle dzwonka? ile pieczecie? eh..
przepis doskonały, mój ulubiony na łososia
Kate,
Czasem takie najprostsze dania są po prostu najlepsze 🙂
Pzdr Aniado
Super przepis jutro wypruboje!
przed chwilą zjadłam pyszny obiad z łososiem.. MEGA SMAKOWITOŚCI!!!! soczysty , kwaskowo cytrynowy smaczek .. mmm nei mogłam sie na delektować …
robiłam tylko z plastarmi cytryny, posolony i przyprawki do ryby .. zwinięty w folie aluminiową .. do piekarnika na trosze więcej niz 200 st 25 min … rozpływał się w ustach .. :)))) pyszności!
Super przepis, który zainspirował mnie do ” poeksperymentowania” z łososiem.
Ja swojego łososia zamarynowałam w sosie z cytryny z odrobiną soli i pieprzu oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Pomysł z folią aluminiową jako paczuszki super 🙂
Każdą paczuszkę z kawałkiem łososia przed włożeniem do piekarnika skropiłam pozostałym sosem, posypałam przyprawą do ryb i dodałam troszkę masła.
Wyszło genialnie, łosoś był delikatny i nie przesuszony 🙂
Czosnek granulowany!!!???
„inna” przyprawa???!!!
M,
Miałam na myśli gotowe mieszanki przeznaczone do ryb i owoców morza, jeśli ktoś ma już takie ulubione/sprawdzone.
Pzdr Aniado
Dzis zakupiłem świeżego patroszonego łososia ale jest dosyc spory
mam nadzieje nam danie wyjdzie rownie smacznie jak pstrag
aha .. chcemy tego lososia zrobic w kombiwarze
jakies sugestie ? pstrag wychodzi lepiej wypieczony i smaczniejszy niz z piekarnika
Amigowiec, witaj!
Domyślam się, że już trochę za późno na sugestie, ale przyznaję, że nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o gotowanie w kombiwarze 😦
Pzdr Aniado
Idealny! wyszło przepyszne! ja dołożyłam koperku i masełka 🙂 polecam wszystkim!
PS. Kupiłam filet w biedronce i raptem w jednym miejscu mi „to białe” wyszło do tego jedyne w czym pływa moja rybka to pyszny cytrynowo- maślany sosik..
Gosiek, witaj!
Nawet nie wiesz jak się cieszę z Twojego komentarza!
Dodanie koperku to na pewno bardzo dobry pomysł! Stanowczo do skopiowania 🙂
Pzdr Aniado
Właśnie zjadłam wspaniałego łososia, rozpływał się w ustach , po prostu rozkosz dla podniebienia!!! Ja też kupiłam filet w biedronce i białko także było na wierzchu po upieczeniu ale absolutnie w niczym to nie ujmuje tej pysznej rybie! Przepis prosty, łatwy i po prostu genialny! W związku z tym, że jestem zwolenniczką naturalnych przypraw więc użyłam tylko soli, pieprzu, soku z cytrynki, oliwy z oliwek i posypałam koperkiem, marynowałam godzinkę przed pieczeniem. Pychota, wszystkim serdecznie polecam, ja na pewno będę często przyrządzać łososia w ten właśnie sposób! Pozdrowionka Ala!
Ala, witaj!
Bardzo Ci dziękuję za komentarz! W przypadku tego właśnie przepisu jest on dla mnie wyjątkowo cenny!
Cieszę się, że Tobie także łosoś smakował!
Twoja podpowiedź co do dodatków smakowych wspaniale wzbogaci mój przepis 🙂
Pzdr Aniado
Losos w piekarniku ,mam nadzieje ze bedzie swietnie smakowal:)
Łukasz, witaj!
I ja mam nadzieję, że dobrze smakował 🙂
Pzdr Aniado
Właśnie siedzi w piekarniku, doprawiony cytryną, czosnkiem i uwaga – przyprawą ekologiczną do wieprzowiny 😀 Poprzednim razem się sprawdziło, niestety dodałam trochę masła i po kilku kęsach zrobiło mi się niedobrze, bo było za tłuste 😦 Więc teraz będzie w wersji light + odrobina sera żółtego. Dziękuję za inspirację!
Olado, witaj!
Cieszę się, że łosoś sprawdził się na tyle, że przygotowujesz go po raz kolejny 🙂
Eko przyprawa do wieprzowiny? Też muszę takiej poszukać 🙂
Pzdr Aniado
Zrobiłem. Wyszło super – też dodałem koperek, ale już na talerzu. Super przepis 🙂 Aha, trochę ponad 30 minut w piekarniku na 200C
Krzysztof, witaj!
Bardzo dziękuję za tak miłą recenzję! Cieszę się ogromnie, że łosoś smakował 🙂
Pzdr Aniado
Łosoś pierwsza klasa zwłaszcza z koperkiem przypadł mi do gustu,a u mnie dzisiaj na obiad soczysty łosoś z kaszą gryczaną wg.przepisu Okrasy z przepisów kuchni Lidla-smakował rewelacyjnie:)
Mariola, witaj!
Łosoś i koperek to rzeczywiście bardzo dobrze dobrany duet. Cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis i, że danie smakowało!
Pzdr serdecznie
Aniado
przepis jest tak zachwalany że spróbuję ! 🙂 zabieram się za przygotowanie 🙂
Łosoś wyszedł super a robiłam go pierwszy raz ever. 🙂 Pozdrawiam!
Jastanna, witaj!
To taka przyjemność przeczytać, że polecane danie smakowało!
Bardzo dziękuję za entuzjastyczny komentarz i zachęcam do dalszym eksperymentów z prezentowanymi tutaj przepisami!
Mam nadzieję, że pozostaniesz Czytelniczką LS forever 🙂
Pzdr Aniado
Kwaśnych rzeczy nie wolno piec w folii aluminiowej! Kwas wchodzi w reakcje z aluminium
U mnie już drugi raz na świątecznym stole:-)
Smartinko, witaj!
Czy może być lepsza rekomendacja dla tego dania? Według mnie nie 🙂
Cieszę się ogromnie, że łosoś smakował 🙂
Pzdr i wszystkiego najlepszego na ten Nowy Rok
Aniado
Fajne i proste, tylko zepsułaś danie t gotową przyprawą i czosnkowym granulatem 😉 nie lepiej natrzeć czosnkiem i obsypać suszonymi ziołami? 😉
dzień dobry, dzisiaj robiłem tego lososia, był bardzo smaczny 🙂 Mam tylko jeden mały problem. W przepisie jest napisane, że płat może być ze skórą dlatego też tak piekłem swojego łososia. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni, i wsadziłem go w foli aluminiowej na 20 min. Po wyjęciu wszystko bylo dobrze upieczone, tylko własnie problem polegał na tym, że skóra łososia przywarła mi do folii. Jak temu zaradzic ?
Rafał, witaj!
Z tą przywierającą folią niestety tak czasem bywa 😦
Ja widzę dwie możliwości rozwiązania tego problemu:
1. Posmarować folię odrobiną oleju i dopiero ułożyć na niej rybę. To może pomóc…
2. Podawać łososia w paczuszkach (ja tak często robię), i każdy wyjada sobie łososia ze środka…
Pzdr Aniado
Nie piec w folii aluminiowej czegoż cytryną! Szkodliwe!!! Piecze się w rękawie z folii plastikowej i nic nie przywiera
Pycha, bardzo dobry przepis.
Dzisiaj robię łososia wg. tego przepisu na kolację dla narzeczonego. Mam nadzieję, że będzie smacznie 😉
Nic mi wczoraj nie wychodziło w kuchni. Wzięłam filety z łososia norweskiego z biedronki, zrobiłam według tego przepisu i…. w końcu coś się udało! :)Super, polecam serdecznie:)
przepisy z łososiem norweskim w roli głownej wychodzą zawsze:)
Będę próbowała jutro, ale mam pytanie czy istotne jest którą stroną folii na zewnątrz, matową czy błyszczącą?
Wiele na ten temat czytałam i… wydaje mi się, że strona nie ma znaczenia. W sieci można znaleźć tyle samo opinii na „tak” jak i na „nie” 😉
Życzę smacznego i Pzdr
Aniado
Upiekłam 🙂 dopiero dzisiaj.
Faktycznie skórka całkowicie przywarła do folii, ale to w niczym nie przeszkadza. Oberwałam folię tak aby była tylko pod skórką, a łosoś jest taki soczysty i taki miękki, że odchodzi od skórki, która razem z folią zostaje na talerzu. Dla mnie bomba. Zawsze wychodził mi za suchy…..
Bardzo dziękuję za przepis. Wypróbuję jeszcze ten w sosie chrzanowo-koperkowym, bo uwielbiam łososia.
Pozdrawiam
A dodam tylko, że folię posmarowałam oliwą z oliwek…. może niepotrzebnie.
Robiłam dziś pierwszy raz. Wyszedł świetnie, ryba delikatna, soczysta, po prostu rewelacja, będę robiła częściej 🙂 Pozdrawiam
Uwielbiam łososia. Jest to chyba z lepszych ryb jaką można dostać w Polsce. Super pomysł z pieczeniem łososia w folii ponieważ dzięki temu nie traci on swych walorów smakowych. Ryba jest soczysta i wręcz rozpływa się w ustach.
Właśnie jestem w trakcie jedzenia. Nie mogłam się powstrzymać, aby od razu nie sięgnąć po telefon i napisać, jak pyszny wyszedł! Dziękuje za przepis 🙂
Cieszę się ogromnie 🙂
Dziękuję za świetny przepis 🙂
Ale dobry wyszedł, dziś zrobiłam na obiadek 🙂 Pycha 🙂
Uwielbiam tak przyrządzonego łososia. Jedyne co to wrzucam zawijam go w folię do pieczenia -> http://generalfresh.pl/czystosc/artykuly-do-kuchni-i-grilla/folia-do-pieczenia-grillowania
Właśnie włożyłem do piekarnika zobaczymy jak będzie smakować
Witam, jużnie pierwszy raz robilam lososia, ale muszę przyznać że ten z tego przepisy przypadł do gustu całej mojej rodzinie. Moja córka która ryb generalnie nie jada za nim przepada więc w tym roku zagości u nas na wigilijnym stole obok karpia. Dziękuję za podzielenie się takim wspaniałym przepisem i życzę Wesołych Świąt.
Okej, zaraz skorzystam 🙂
A na dorsza ma pani fajny przepis bo ten jest pyszny
przepis prosty i genialny tak jak cały łosoś norweski!
jak rybka fajna – a tu mamy łososia w roli głównej – to i efekt smakowity:)