Będąc w Grecji każdy ma wręcz obowiązek zjeść tamtejsze danie narodowe, a mianowicie souvlaki (Σουβλάκι).
Dodam od razu, że jest to baaardzo smaczny obowiązek 🙂
Souvlaki robione są z różnych gatunków mięsa, od kurczaka, przez wołowinę, a na wieprzowinie kończąc. Jadłam także przepyszne souvlaki zrobione z greckiej wiejskiej kiełbasy 😉
Tradycyjnymi dodatkami do souvlaków są sos tzatziki oraz chleb pita.
Mniam 🙂
Uwaga:)
O swoistym smaku souvlaków decydują zioła, którymi nacierane jest mięso. Ich podstawę stanowi suszone oregano. Najczęściej jednak stosuje się mieszanki kilku składników. Poniżej dwie z nich, które podpatrzyłam w jednym z greckich sklepików:
Ostra i kolorowa
2 miarki suszonego oregano
1 miarka suszonego tymianku
1 miarka płatów chilli
Zielona ziołowa
2 miarki suszonego oregano
1 miarka suszonego cząbru
1 miarka suszonego tymianku
Składniki: (6 szaszłyków)
6 filetów z piersi kurczaka*
*można także użyć polędwiczek wieprzowych, chudej karkówki, polędwicy wołowej
Marynata:
1 czubata łyżka suszonego oregano lub mieszanki ziołowej (jak wyżej)
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
sól i pieprz
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków lub metalowe szpadki
ćwiartki cytryny
Wykonanie:
Wymieszać składniki marynaty.
Mięso pokroić w dużą kostkę (3×3 cm), oprószyć solą i pieprzem, a następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Zamarynowane mięso nadziać na patyczki i upiec na grillu.
Podawać z dodatkiem ćwiartek cytryny oraz sosu tzatziki.
Smacznego 🙂
Przy okazji polecam Wam bardzo fajne miejsce, w samym centrum Aten, gdzie podają wyśmienite souvlaki – Souvlaki Bar (profil na FB)
Jak to dobrze, że proponujesz wycieczkę do Grecji. To lekka i smaczna kuchnia. Jak twierdzą niektórzy Grecy – nie warto tracić czasu w kuchni lepiej spędzić go z przyjaciółmi i rodziną przy stole – nie wiem jak to się ma do niektórych greckich potraw, ale popieram w całej rozwiągłości. Szkoda tylko, że nie mamy ich klimatu. 🙂
Podczas wakacji w Grecji moi znajomi często jedli takie jakby „kebaby” właśnie z takimi souvlakami. Nie wyglądały tak apetycznie jak Twoje ze zdjęcia-całe ociekały tłuszczem, do tego jeszcze ta wielka buła-obrzydlistwo
to nie jadles prawdziwych souvlaków
Margo chyba nie byles w Grecji albo nie jadles ich dan.Zapominasz że Grecy uwielbiają oliwe i do każdego dania dają ją w nadmiarze .Pozdrawiam
Rewelacja – to zdecydowanie przyjemny obowiązek 🙂
Ja też wybrałam się dziś do Grecji ! Dzięki za podpowiedź !
Jestem ciekawa jaki grill używasz. Przeglądnęłam pod tym kątem „Vademecum”, ale ani słowa o grillu.
Kocham grecką kuchnię, na pewno wypróbuję 🙂
Chlebki pita umiem zrobić sama, tzatziki też to i suflaki kiedyś zrobię:) . Buziaczki
Zdecydowanie obowiązowy posilem dla fanow dobrze przyprawionego miesa 🙂
Pysznie to wygląda! Uwielbiam dobrze przyprawione i wyraziste w smaku mięso 🙂
Nie jestem zwolennikiem kuchni greckiej ale takiego sovulaka z tradycyjnej greckiej kiełbasy bym chętnie spróbował
Rysio, naprawdę warto.
Kuchnia grecka jest smaczna i ciekawa ale ta oddalona od dużych aglomeracji i skupisk turystycznych. Będąc w Grecji w 1980 roku właściwie żywiłam się souvlakami za 2 $ posiłek na ponad pół dnia. Spora porcja, wierz mi.
Co było w składzie: soczysta miękka jagnięcina/wieprzowina/kurczak, pachnąca grillem, surowy ogórek w cienkich plasterkach, pomidor, kukurydza konserwowa, odrobina sałaty, kilka oliwek, czerwona cebula do tego mocny czosnkowy zazik. Całość z przewagą mięsa, zawinięta w placek. Danie do kupienia na każdym rogu. Wszędzie niezmiennie pachnące i pyszne.
W 2010 r. będąc w Grecji postanowiłam rozejrzeć się za tym rarytasem. W knajpce na Place podano mi souvlaki. Okropne, suche mięso, bez smaku i warzyw. Beznadziejny sos w miseczce.
Nieustępliwie szukałam dalej. Na Rodos w malutkiej knajpce na obrzeżach miasteczka podano nam też souvlaki były pyszne ale zupełnie inne. Mielone mięso opieczone na grillu na patykach, zupełnie przypominające w smaku kofftę, trochę zazika dużo pomidorów, cebuli sałaty oliwek i fety. To też souvlaki jak nam powiedziano.
Teraz wiem, że podstawą dobrych souvlaków jest właściwie przygotowane mięso bardzo soczyste pachnące grillem i przyprawami. To ich tajemnica.
zawsze mam wzdecia jak zjem niby ta lekko strawna kuchnie srodziemnomorska
Polecam souvlaki „me pita” na placu Omonia w Atenach. Są to te właśnie tradycyjne, smaczne i zdrowe – niestety nie do podrobienia…