Jest to deser na wzór popularnego „ryżu z jabłkami” 😉
Danie jest może odrobinę mniej urodziwe niż jego „prekursor”, ale zaręczam, że smak baaardzo zbliżony. Jednocześnie, jeśli chodzi o zawartość błonnika, a co za tym idzie wartości dietetycznych, stanowczo przewyższa danie z ryżu!
Moi domowi wielbiciele ryżu z jabłkami, spałaszowali pełną miskę owsianki w oka mgnieniu 🙂
Składniki: (4 porcje)
Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1,5 szklanki mleka 2%
szczypta soli
Jabłka:
2-3 słodkie jabłka
szczypta cynamonu
1-2 łyżki rodzynek
Pianka:
2 białka
2,5 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
głębokie naczynie żaroodporne i masło do nasmarowania formy
Wykonanie:
Mleko podgrzać (ja zrobiłam to w kuchence mikrofalowej) i zalać nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli. Przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny, ale można także w lodówce na całą noc.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (lub zetrzeć na grubej tarce). Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki wody i dusić do czasu aż się rozpadną (10-20 minut). W razie potrzeby, w czasie duszenia, dodać więcej wody. Do gotowego, jeszcze ciepłego musu jabłkowego dodać rodzynki, a całość przyprawić do smaku cynamonem.
(Uwaga: Jeśli mus jabłkowy wyszedł bardzo kwaśny, można dosłodzić go odrobiną cukru brzozowego lub syropu z agawy. Należy jednak pamiętać, że gotowa zapieczona owsianka ma na wierzchu bardzo słodką bezową piankę!)
Przygotować piankę bezową. Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Głębokie naczynie żaroodporne (u mnie to misa o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm) wysmarować cienką warstwą masła. Na dno wyłożyć namoczone płatki owsiane. (Uwaga: Płatki powinny być miękkie, mokre i napęczniałe. Może także pozostać trochę mleka, które nie wsiąkło w płatki.)
Na płatki rozłożyć równomiernie mus jabłkowy z rodzynkami. Na wierzch położyć ubitą pianę.
Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut, do czasu aż pianka urośnie i lekko się przyrumieni. (Uwaga: Upieczona pianka po wyjęciu z piekarnika lekko opada, w konsystencji i smaku przypomina marshmallows.)
Podawać na gorąco.
Smacznego 🙂
Mniammmm.Uwielbiam owsianke…a z jabkami na pewno pokocham.Pozdrowienia z Norwegii
oczywiscie mialam na mysli jablka:-))
mniam ,boskie ! uwielbiam owsianki ;d
czy mozna pominac krok pieczenia – wersja bez pianki? pozdrawiam
Ewela,
Oczywiście! Tylko musisz posłodzić mus jabłkowy, aby zrekompensować brak pianki.
Możesz także przygotować owsiankę bez gotowania według tego przepisu i podać ją ze słodkim musem jabłkowy.
Pzdr Aniado
też bym spałaszowała dużą miskę!
niech tylko ktoś powie, że owsianki są niedobre… cudo! 🙂
ale cudeńko!
Pycha! Zaintrygowała mnie ta beza, która zwykle nie jest kojarzona z owsianką:) Pozdrawiam
Zrobię w tygodniu bo u nas bardzo sie ochlodzilo i ciepla owsianka dobrze nas rozgrzeje (mnie rozgrzewa juz sama mysl o bezie…)
Koniecznie na któreś śniadanie będzie trzeba wykonać 🙂
Aron, witaj!
Będę czekała na Twoją opinię 🙂
Pzdr Aniado
Obłędna! Takiej jeszcze nie widziałam.
Mój mąż jest maniakiem owsianek wiec jak zrobię mu takie cudo to chyba już nigdy innej nie będzie chciał jeść hi hi
Pozdrawiam
Drewniana łyżka mnie zauroczyła, jest piękna:) …a taką owsianą wersję „ryżu” muszę wypóbować:) buziaka zasyłąm:)
warte wypróbowania 🙂 jestem pewna, że będę zachwycona
Rewelacyjny deser. Kojarzy mi się z jesienią. Na pewno wypróbuję:)
Genialny pomysł!
Kapitalny deser! Zrobiłam i wszystkim bardzo smakowało. Pozwoliłam też sobie zamieścić przepis na swoim blogu. Dzięki za fantastyczny przepis i pozdrawiam!
[…] Składniki:z przepisu Lepszy Smak […]
A jak wygląda sprawa odgrzewania? Lepiej od razu na ciepło podać całość czy można odgrzewać później np. w mikrofalówce?
My odgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Pzdr