Lekkie i smakowite polędwiczki dla wszystkich, którzy lubią dania mięsne z owocową nutą 🙂
Obiad gotowy w około pół godziny!
Na podstawie przepisu z GoodFood.
Składniki: (4-6 porcji)
2 średnie polędwiczki
2 jabłka
2-3 łyżki oliwy
125-200 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego (albo wody)
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
1 łyżka śmietany 18 % (lub twarożku typu Philadelphia) – opcjonalnie
sól i pieprz
Wykonanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2 cm kotlety. Każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz pieprzem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pokrojone jabłka. Smażyć 5-10 minut do czasu aż się lekko przyrumienią, ale nadal zachowają swój kształt. Zdjąć z patelni i odstawić.
Na tej samej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i obrumienić kotlety z obu stron. (Uwaga: Trzeba to robić partiami!)
Kotlety zalać bulionem/wodą, dodać musztardę i gotować przez 5 minut. Dodać obrumienione jabłka, posiekaną szałwię oraz śmietanę/twarożek i dusić razem przez 1-2 minuty.
Podawać od razu. (Uwaga: Dobrym dodatkiem będzie kasza jęczmienna/gryczana ugotowana na sypko oraz warzywa ugotowane na parze lub mieszana sałatka.)
Smacznego 🙂
Świetne danie:-), u mnie na blogu dzisiaj pojawiła sie Twoja polędwiczka z szynką parmeńską:-), wyszła rewelacyjnie i dziekuję za przepis!!!
Bardzo smakowite połączenie…
I proszę jak zwykle facet w towarzystwie kobiety zyskuje (on – wieprz, ona – musztarda).
Zdjecie jabłek obłędne:) ….a polędwiczki z ich dodatkiem muszą niezwykle smakować …tak orzeźwiająco:) pozdrawiam ciepło
Jesteś moją nieustającą inspiracją w temacie „polędwiczka”. Kolejny świetny przepis do wypróbowania.
a u nas kolejny obłędny przepis wykorzystany!… 😉 Ostatnio mam fazę na „polędwicze eksperymenty”, oczywiście z Twojego bloga, Aniu, bo jakże by inaczej!… Dziękuję za kolejny przepyszny obiad!… Reszta ferajny również się dołącza!… 😉 pozdrawiamy jesiennie!… 😉 ale goroąco 😉
Pyszne danie z nutka jesieni.
Wysmienite z suflecikami z kaszy gryczanej,
a na deser owoce z kruszonka.
Zaszalalam w kuchni z LS:)
To jest przepyszne danie, polecam także przyrządzenie w taki sposób mięsa drobiowego (pierś z kurczaka). Wypróbowałam obie wersce, obie równie smakowite. Po prostu pyszności 🙂
Mk,
Ten blog dużo by stracił gdyby nie komentujący i eksperymentujący Czytelnicy!
Bardzo dziękuję za cenny wkład w budowanie wartości LS 🙂
Pzdr Aniado
Aniu, nic się nie zmieniło – przepisy znakomite 😀 Ciągle komuś polecam Twój blog!
WITAJ ANIADO!!! MAM PYTANIE DOTYCZĄCE ŁOSOSIA W SOSIE KOPERKOWO CHRZANOWYM, ZROBIĘ GO NA ŚWIĘTA,ALE NIE WIEM CZY PIECZE SIĘ GO POD PRZYKRYCIEM .BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDZ .DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.
Beata, witaj!
Miło mi ogromnie, że na tak ważny Wieczór wybrałaś danie właśnie z mojego bloga!
Tego łososia piecze się bez przykrycia.
Dopisałam to już w przepisie. Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę 🙂
Pzdr i życzę smacznego
Aniado
Polędwiczki z jabłkami miały być gwoździem programu. I były. Wyszły wspaniale. Tylko goście byli już tak najedzeni, że zostały nam na następny dzień. No, ale niektórzy cieszyli się z takiego obrotu sprawy 😉
Świetny przepis ! Polędwiczki bardzo nam smakowały 🙂
[…] Przepis znalazłam u Ani (Lepszy Smak) . […]