W cieście tym można smakowicie „przemycić” sporą ilość cennego błonnika!
„Ukrywa” się on między innymi w mące pełnoziarnistej oraz płatkach owsianych 😉
Ciasto jest wilgotne i puszyste. Słodkie i „owocowo” kwaskowe.
Mogę śmiało powiedzieć, że po kilku godzinach (a nawet następnego dnia) jest jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu!
O tej porze roku można je przygotować także ze śliwkami.
Gorąco polecam 🙂
Na podstawie tego przepisu.
Składniki: (forma 22×22 cm lub tortownica o średnicy 24 cm; 12 porcji)
suche składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie 1/2 szkl. mąki razowej + 1/2 szkl. mąki pszennej luksusowej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru brzozowego
mokre składniki:
2 jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki delikatnej oliwy
1 łyżka rumu*
*Uwaga: Zamiast rumu, dla zapachu, można dodać esencję waniliową lub 1/2 łyżeczki cynamonu.
dodatkowo:
2 duże jabłka lub 10-15 śliwek węgierek (lub podobnych)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22×22 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać.
Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony w środek ciasta patyczek, po wyjęciu powinien być suchy.)
Smacznego 🙂
Ucierane ciasta mają w sobie to coś, co zawsze mnie do nich przyciąga:) Nawet teraz z pełnym brzuszkiem pokusiłabym się na kawałek Twojego pysznego placka!
Och, stęskniłam się już za Twoimi przepisami na ciasta. 🙂 Kolejna wspaniała propozycja do wypróbowania!
Aniu nie mam blaszki o takich wymiarach czy może być tortownica? Jak myślisz o jakich wymiarach?
Ewelina,
Oczywiście, że może być tortownica. Najlepiej taka o średnicy około 24 cm.
Pzdr Aniado
uhm! dzięki, dzisiaj padnie 😉
Takie ciasta bardzo lubię. Nic trudnego, a taka pyszność.
a) Aniu popraw sobie suche składniki z mokrymi bo chyba się poprzestawiało 🙂
b) Uwielbiam Twoje przepisy na ciasta! 🙂
Ewelinko,
Dzięki za wyłapanie błędu! Teraz już powinno być ok 🙂
Pzdr Aniado
nabrałam ochoty na to ciasteczko, ale mam tylko płatki owsiane błyskawiczne… czy mogą być?
Ewelina,
Zauważyłam, że płatki owsiane bywają bardzo różnie nazywane przez ich producentów… Zdarzyło mi się kupić płatki owsiane błyskawiczne, które wyglądały zupełnie jak płatki owsiane górskie i… na odwrót 😉
Wydaje mi się, że w tym przepisie powinny sprawdzić się zarówno płatki „grubsze” jak i lekko rozdrobnione, ale raczej nie taki „pył” jak otręby…
Pzdr
Aniado
Czesc Ania, dzieki za wyprobowanie mojego przepisu na ciasto – zaciekawil mnie cukier brzozowy. W Australii niestety takiego nie ma… No i sliwki wegierki. Moge sobie tylko pomarzyc! Have a great day!
Martyna, witaj!
Co za zaskoczenie! Nie wiedziałam, że Autorką tego wspaniałego, anglojęzycznego bloga jest Polka 🙂
Twój przepis wyszukałam już jakiś czas temu i „grzecznie” czekał na wypróbowanie jesienną porą… Teraz wiem, że to ciasto na stałe wpisze się do naszego domowego menu. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis!
Co do cukru brzozowego… Ma on także inną nazwę Xylitol, i być może pod tą właśnie nazwą jest obecny na rynku australijskim. To naprawdę fajny zamiennik zwykłego cukru. Polecam!
Pzdr gorąco z dalekiej Warszawy
Aniado
to ja sie pisze na ten kawałeczek:)
[…] piekarniku jest jeszcze ciasto inspirowane tym przepisem. Ale o tym… już następnym razem… Share this:Dodaj do ulubionych:LubięBe the first to […]
już się upiekło w wersji ze śliwkami 😉
Eulalia,
Jesteś niesamowita!!! Co za szybkość!!! Oniemiałam z wrażenia jak przeczytałam Twoją wiadomość 🙂
Mam nadzieję, że ciasto będzie Ci smakowało.
Pzdr serdecznie
Aniado
bardzo, tylko porcja za duża na nas dwoje… 😉
Kupuję papier i tortownicę i w tym tygodniu robię to ciasto! Postanowienie niedzielne na kolejny tydzień! Pycha!
Maria, witaj!
Bardzo się cieszę, że ten przepis przypadł Ci do gustu. Mam nadzieję, że ciasto będzie Ci smakowało 🙂
Pzdr i zapraszam po kolejne przepisy
Aniado
Już siedzi w piekarniku, wersja ze śliwkami węgierkami 🙂
A u nas też ucierane, tyle że…. jogurtowe!… także wersja light!… 😀
Aniu, Ty to jesteś jak natchnienie w chwilach zwątpienia, gdy już myślisz, że wszytko było, że już więcej nie można, gdy już wiesz – że nie wiesz co jeszcze można, bo przecież ile i skąd to wszystko. To wtedy jest taki moment, że siadając u Cię, pomykając na stronie, nagle dostrzega, że tyle jeszcze ma do zrobienia, że nie wie czy mu czasu i energii starczy na to wszystko, że patrząc tylko na samą zachętę widzi oczami jak mu wyjdzie i czuje już nawet zapach tego w myślach, to wtedy właśnie jest ten moment, za który ja Ci dziękuję z całego serca- bo to jest moment, gdzie wraca to co nazywamy pasją a nie tylko obowiązek do spełnienia, by nakarmić rodzinę i mieć z głowy
pzdr serdecznie 🙂
Wygląda na takie jak lubię, wilgotne i aromatyczne!
Aniu, nie wiedziałam, że byłaś w ostatnim odcinku Masterchef, ale już wiem i będę Ci kibicować 🙂 Wypadłaś super!
Oj kurcze coś pomyliłam, sorki, to był przepis z Twojego bloga, wybacz. Przeczytałam tutaj http://alebabka.blogspot.com/2012/09/masterchef-i-roladki.html
Hej,
W związku z tym, że Kinga wykorzystała przepisy z mojego bloga, czujE się jakbym to ja sama brała udział w MC 🙂
Byłam naprawdę dumna, gdy napisała do mnie, że planuje przygotować moje dania. To duże wyróżnienie 🙂
Kinga wypadła rzeczywiście super!
Podziwiam ją za odwagę oraz opanowanie i będę oczywiście trzymać za nią kciuki!!!
Pzdr Aniado
Droga Anno! W związku z faktem, iż propagujesz na swoim blogu zdrowe i smaczne łakocie polecam wypróbowanie chlebka cukiniowego – rewelacyjny, wilgotny mięciutki i robi się błyskawicznie. Myślę, że autorka bloga się nie obrazi jeśli umieszczę tu link do tego super przepisu http://fotografiaodkuchni.com/nawidelcu/czekoladowy-chlebek-cukiniowy/ Może się skusisz Anno;-)) Pozdrawiam serdecznie, w dalszym cięgu zaglądam do Ciebie codziennie!!
Ewelina,
Dobrych i sprawdzonych przepisów nigdy nie za dużo!
Bardzo Ci dziękuję! Zapisuję do wypróbowania 🙂
Pzdr Aniado
Właśnie kosztuję drugi kawałek tego pyszniutkiego ciasta jak dla mnie superowe u mnie mąka orkiszowa 2000 i jabłko ale ze śliwką też musi być pyszne, muszę spróbować, dzięki
pzdr Olka
Olka,
Jak to miło, że wypróbowałaś ten przepis!
Cieszę się, że ciasto Ci smakuje 🙂
Pzdr serdecznie
Aniado
Wspaniałe ciasto …. chętnie zjadłabym kawałeczek:)
Mi, niestety, nie wyszło….Rozsypywało się, płatki nie namiękły. Konsystencja ciasta po połączeniu składników była dość gęsta. Czy płatki owsiane mogły zawinić?
Efa, witaj!
Bardzo mi przykro… Nie wiem jaka może być przyczyna porażki…
Jedyne co mnie zastanawia, to fakt, że u Ciebie ciasto było dość gęste, a u mnie wręcz przeciwnie – baaardzo rzadkie…
Pzdr Aniado
Melduje, że ciasto wyszło przepyszne!
PP,
Meldunek przyjęty z wielkim zadowoleniem 🙂
Pzdr Aniado
Witam,
Czy zamiast xylitolu lub ksylitolu może być cukier kryształ?
Pozdro
Dagi, witaj!
Tak, ksylitol można zastąpić zwykłym cukrem w proporcji 1:1.
Ja używam cukru brzozowego ze względu na dietę mojego Męża (więcej na ten temat pisałam tutaj).
Pzdr Aniado
Właśnie wypróbowałam przepis. Ciasto rewelacja! I to mimo tego, że musiałam użyć mąki bezglutenowej.
Pozdrawiam serdecznie z Norwegii 🙂
Sylwia,
Dziękuję Ci za miły i bardzo cenny komentarz. Myślę, że ta informacja o możliwości zastosowania mąki bezglutenowej będzie bardzo użyteczna dla wielu Czytelników.
Pzdr ze słonecznej Warszawy
Aniado
Ps. To tak fajnie wiedzieć, że LS wykracza poza granice PL 🙂
Witam 🙂
Jestem w trakcie pieczenia, nie miałam małej blaszki, to podwoiłam składniki…
Czekam na efekt 🙂
Edyta, witaj!
Mam nadzieję, że ciasto wyszło…
Pzdr Aniado
Ciacho w wersji z jabłkami jest już w piekarniku… jestem ciekawa jak wyjdzie 🙂
Pozdrawiam