Uwielbiam waniliową herbatę rooibos! Nic zatem dziwnego, że przepis z bloga Tylko Spróbuj od razu wpadł mi w oko 🙂
Babka jest delikatnie słodka i, jak na piaskowe ciasto, stosunkowo wilgotna. Orzechy dodają smaku i urody.
Co ciekawe… Według mnie smaczniejsza drugiego dnia niż zaraz po upieczeniu!
Z racji na zbliżające się Święta na zdjęciach widzicie ją w Wielkanocnej odsłonie 🙂
Uwaga:)
Dla urozmaicenia podawałam tę babkę także w towarzystwie wiśni na gorąco albo sałatki owocowej.
Pycha! Polecam 🙂
Moja babka wygląda nieco inaczej… Jest sporo niższa od „oryginału”, bowiem moja forma na babkę ma 26 cm średnicy, a nie 22 cm.
Składniki: (na formę do babki o średnicy 22 cm)
2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
4 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 (125 gram) margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru brzozowego
1 szklanka napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego; u mnie moja ulubiona herbata Rooibos wanilia firmy Teekanne)
1 szklanka orzechów włoskich (u mnie pekan)
Wykonanie:
Blaszkę do babki posmarować margaryną i wysypać mąką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Orzechy dość grubo posiekać.
W dużej misce ubić na puszystą masę żółtka jaj, margarynę oraz cukier.
Stopniowo dodawać napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać je z ciastem łyżką.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.
Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki oprószyć cukrem pudrem.
Babkę można podawać z dodatkiem sałatki owocowej lub wiśni na gorąco.
WIŚNIE NA GORĄCO
1 opakowanie mrożonych wiśni
4 łyżki syropu z agawy
1-3 łyżki likieru wiśniowego
Wiśnie rozmrozić i wyłożyć na sitko i przyciskając wycisnąć sok. Sok wymieszać z syropem z agawy i likierem. Gotować w małym rondelku aż połowa odparuje i wytworzy się esencjonalny syrop (ale nadal dość rzadki). Włożyć wiśnie i podgrzewać 2-4 minuty. Podawać od razu jako dodatek do ciasta (gofrów, naleśników, placuszków, serników…)
Smacznego 🙂
Moi Drodzy,
Oby nadchodzący czas Świąt Wielkiej Nocy był czasem Rodzinnej miłości, radości oraz wypoczynku 🙂
Tego z całego serca życzę Wam i Waszym bliskim!
Aniado
Aniu, Tobie również pięknych Świat Wielkanocnych!Niech będą takie, o jakich marzyłaś przygotowując te wszystkie pyszności!
Pozdrawiam Cie serdecznie!
Piekna baba:)
Dla Ciebie i Twoich bliskich Spokojnych i radosnych Świąt!!!
Piękna:)
Jeszcze raz wszystkiego dobrego:)
genialna babka! wesołych świąt
idealna pod każdym względem!
A ja życzę odrobinę lenistwa po tak pracowitych dniach 🙂
Wesolych i pogodnych Swiat Aniu!
Pozdrawiam serdecznie!
Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
Babeczke poproszę! Koniecznie z tymi wisienkami 🙂 A herbatę waniliową uwielbiam, podobnie jak karmelową 🙂
Muszę spróbować i ja!
czy można użyć mąki pszennej razowej?
Ewelina,
Wydaje mi się, że mąkę orkiszową 1850 można bez problemu zamienić na pszenną pełnoziarnistą/graham… Co do razowej nie byłabym pewna 😦
Pzdr Aniado