Korzystając z nadal jeszcze słodkich i soczystych pomarańczy, chciałabym Wam dzisiaj zaproponować przepis na sernik na zimno, w którym wykorzystałam właśnie te owoce 🙂
Pyszny, delikatny, lekki sernik w wielkanocnych kolorach będzie na pewno wspaniałym świątecznym deserem 🙂
Na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia (07/2011).
Uwaga:)
Już dzisiaj chciałabym zapowiedzieć pewną NOWOŚĆ…
Pojawi się na moim blogu w najbliższy weekend.
Zapraszam do śledzenia 🙂
Pzdr Aniado
Składniki: (tortownica o średnicy 24 cm – 12 dużych porcji)
Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie President)
300 g zmiksowanego miąższu pomarańczy
150-200 g cukru brzozowego (ilość zależy od „kwaśności” sera i owoców)*
8 płaskich łyżeczek żelatyny (1 opakowanie 20 g)
2-4 łyżki likieru pomarańczowego
300 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
Galaretka pomarańczowa:
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)
3 płaskie łyżeczki żelatyny
cząstki pomarańczy i listki mięty do dekoracji
*Tutaj i tutaj pisałam więcej na temat cukru i jego zamienników.
Wykonanie:
Przygotować masę serową.
Pomarańcze obrać ze skórki (pomarańczowej oraz białej – ja obierałam je tak jak jabłka) i „wyfiletować” tj. wykroić ostrym nożem miąższ spomiędzy białych błonek. Miąższ zmiksować, a z resztek wycisnąć sok i odstawić.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.
Zmiksowany miąższ owocowy wymieszać z serem, likierem pomarańczowym oraz resztą cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość cukru należy dostosować do własnego smaku!)
Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)
Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę i także wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.
Przygotować galaretkę.
Wycisnąć sok z pomarańczy (300 ml) i przecedzić go przez gęste sitko i/lub podwójnie złożoną gazę. Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić. Wymieszać z sokiem pomarańczowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować kawałkami pomarańczy i listkami mięty.
Smacznego 🙂
A zamiast żelatyny polecam agar 🙂
Agar jest bardziej łamliwy, kruchy i nie zawsze dobrze sie sprawdza jako zamiennik żelatyny. Ale oczywiście na wierzchu sernika powinien się sprawdzić.
A sernik wygląda obłędnie! Zdjęcie az bije od świeżosci cytrusów. Piękny.
Piękny! Z filetowaniem pomarańczy mam problem, muszę poćwiczyć, cierpliwość głównie 😉
Mopswkuchni,
Dziękuję 🙂
Co do filetowania… Najważniejszy jest baaardzo ostry nóż! Wtedy jest łatwo 🙂
Pzdr Aniado
Cudo i nic innego nie przychodzi mi do głowy poza tym że obłędne kolory powodują radość i napawają optymizmem. 🙂 🙂 🙂
Czy używasz jakiś czarów żeby masa nie uciekła z tortownicy (Ja spód tortownicy nacieram masłem – ale może masz jakiś inny genialny sposób – bo czasem masa serowa mimo to wykazuje zadziwiającą chęć opuszczenia formy).
Aniu,
Czary? O co Ty mnie posądzasz?! 😉
A tak już na poważnie…
Wydaje mi się, że te „zapędy do uciekania” wykazują szczególnie te serniki, które mają w składzie rozpuszczone masło. Są wtedy bardziej płynne i „śliskie”.
W przypadku tego sernika, masa jest na tyle puszysta i gęsta, że raczej nie ma problemów z „uciekinierami”.
Pzdr Ania
Przepięknie wygląda. Smakowity serniczek. 🙂
Aniado jakiej śmietany używasz? Jakiejś konkretnej firmy? Ja niestety mam złe doświadczenia z kremówką.
Kolecja,
Najczęściej kupuję pasteryzowaną śmietanę firmy Piątnica (30%, do ubijania i do zup, w wysokich kubeczkach, 400g).
Jeszcze się na niej nie zawiodłam…
Pzdr Aniado
w tych wiosennych kolorach prezentuje sie pieknie:)
uwielbiam filetować pomarańcze. uwielbiam jak ich sok spływa między palcami. jest w tym coś rozpustnego…
podobny sernik robi moja mama, pyszny jest! a kolor ma obłędny 🙂
Dodaję do listy ” do wypróbowania”. Wygląda pysznie 🙂
Przepiekny sernik! Wyglada tak…doskonale i dostojnie. Dawno nie widzialam tak slicznego (i jak przypuszczam pysznego) sernika na zimno 🙂
Aniu przepiękny, przepyszny sernik i ten jeszcze soczysty kolor pomarańczy przywołujący promienie wiosny. Piękny 🙂
Czekam aż mi galaretka stężeje, ślina cieknie – nie wiem czy do jutra wytrzymam;) A patent na żelatynę REWELACJA – chodzi o mikrofalówkę 😉
Moniko, witaj!
I jak? Mam nadzieję, że sernik zasmakował…
Pzdr Aniado
Tak bardzo dobry, ale za mało fruktozy dodałam – bo taki dosładzacz akutat mam
Aniu chętnie bym się skusiła ale zawsze unikam serników z bitą śmietaną bo boję się, że mi się zważy….Chyba ją źle miksuję…albo zbyt długo. Czy chodzi o śmietanę UHT?
Ewelino,
Rzeczywiście problemy z ważącą się śmietaną mogą być spowodowane zbyt długim ubijaniem… Na ogół jeśli śmietana jest dobrze schłodzona w lodówce to powinna dać się szybko i łatwo ubić. Teraz najczęściej używam śmietany pasteryzowanej, ale przedtem także UHT i ta zasada dotyczy obu.
Pzdr Aniado
Witam1
Napiszcie proszę czy ktoś piekl ten bardzo apetycznie wyglądający
serniczek? jak smakował?
Jeszcze jedno: jakiego cukru dodać zamiast brzozowego?
Pozdrawiam! hali 17
Hali, witaj!
Przepraszam, że tak długo musiałaś czekać na odpowiedź, ale mam ostatnio problemy z dostępem do internetu…
Co do cukru… Możesz go zastąpić zwykłym cukrem w takich samych ilościach.
Pzdr Aniado
Zrobiłam ten pyszny sernik szwagrowi na imieniny zamiast kwiatka.
Jego obłędny w smak w niczym nie przypomina gumowatej pianki, z którą do tej pory kojarzyły mi się serniki na zimno. Następnym razem dam nieco więcej żelatyny bo chyba było mało żelatyny w żelatynie (użyłam żelatyny Castello). Mimo to wszystkim baaaaardzo smakował. Dzięki za natchnienie, przepis super polecam z czystym sumieniem…. I czekam niecierpliwie na mazury, mazurki i …mazureczki
serdecznie pozdrawiam
Elizo,
Jak to miło, że mój przepis wykorzystałaś na tak ważną i wyjątkową okazję! Dziękuję za zaufanie 🙂
Co do żelatyny… Bardzo dużo zależy od temperatury… Ja staram się dawać minimalną ilość żelatyny (nie lubię twardych galaret!), ale czasem także „dla pewności” dodaję więcej. To dla mnie była, jest i zawsze już będzie taka mała loteria 🙂
Pzdr serdecznie i jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa pod moim i bloga adresem
Aniado
Elizo,
Jak to miło, że mój przepis wykorzystałaś na tak ważną i wyjątkową okazję! Dziękuję za zaufanie 🙂
Co do żelatyny… Bardzo dużo zależy od temperatury… Ja staram się dawać minimalną ilość żelatyny (nie lubię twardych galaret!), ale czasem także „dla pewności” dodaję więcej. To dla mnie była, jest i zawsze już będzie taka mała loteria 🙂
Pzdr serdecznie i jeszcze raz dziękuję za wszystkie miłe słowa pod moim i bloga adresem
Aniado
aja to zamiast pomarańczy użyłam mrożonych wiśni, wyszedł wspaniały :-)))
Ela, witaj!
Robiłam podobny sernik także z truskawkami, ale wiśnie… To brzmi naprawdę obiecująco. Czy robiąc swój sernik zastosowałaś te same proporcje co w przepisie na sernik pomarańczowy? Chciałabym wypróbować Twoją wersję 🙂
Pzdr Aniado
Witam serdecznie, pierwszy raz skorzystalam z przepisu na twoim blogu i musze przyznac ze sernik wyszedl cudowny.. Rozplywajacy sie w ustach. Zaryzykowalam zrobic go na moje urodziny i wszystkim bardzo smakował. Jest absolutnie moim ulubionym zimowym sernikiem. Mialam troche problemuz galaretka, dodalam o 30 min ciut wiecej zelatyny.
Dzieki za cudowne doznania smakowe i objawienie, ze galaetke mozna zrobic tak pyszna samemu 🙂
Pozdrawiam.
Kornelia, witaj!
Przede wszystkim przyjmij proszę najlepsze życzenia urodzinowe 🙂
Bardzo mi miło, że na tak ważną okazję zdecydowałaś się wybrać mój przepis. Radość tym większa, że sernik smakował zarówno Tobie jak i Gościom!
Mam nadzieję, że znajdziesz na moim blogu więcej przepisów do wypróbowania!
Pzdr Aniado