Jeszcze jeden przepis na krem grzybowy.
Połączenie tradycji i nowoczesności.
Zupa prosta, szybka i niezmiernie efektowna.
Zaskakuje formą podania, lekkością i wspaniałym smakiem!
Polecam 🙂
Uwaga:)
Zupa przygotowana z pieczarek ma dość łagodny smak. Jeśli ktoś lubi bardzo grzybowy smak zupy to powinien dorzucić do gotowania np. kilka suszonych grzybków. Zupa będzie bardziej intensywna w smaku i odrobinę ciemniejsza.
Generalnie do wszystkich dań z pieczarkami polecam przyprawę firmy Kotanyi „Młynek Borowiki z ziołami”. Nawet mała ilość tej przyprawy bardzo wzmacnia grzybowy smak i zapach. Jednak co borowik to borowik 😉
Składniki: (około 10 porcji)
800 g pieczarek
1 duża cebula
2-3 pory (tylko biała część – zieloną można wykorzystać do ugotowania wywaru)
3-4 ząbki czosnku
2 litry wywaru warzywnego
ziele angielskie (3-4 ziarenka)
pieprz (3-4 ziarenka)
2 liście laurowe
1-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
oliwa
dodatkowo:
200-300 ml mleka
spieniacz do mleka
gałka muszkatołowa – tarta
Wykonanie:
Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki. Cebulę, ząbki czosnku oraz pory obrać i pokroić na kawałki.
W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać cebulę, czosnek oraz pory i dusić na średnim ogniu przez 5-10 minut. Zdjąć z patelni. Ponownie rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć pieczarki do czasu aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodać usmażoną cebulę i pory, wlać wywar, włożyć przyprawy* i gotować na średnim ogniu około 30 minut.
*Uwaga:)
Dodając przyprawy (np. ziele angielskie, liść laurowy) do zup kremów, musimy je usunąć przed miksowaniem. Aby ułatwić sobie to zadanie warto przyprawy zawinąć w kawałek czystej gazy i zawiązać bawełnianą nitką lub włożyć je do takiego „koszyczka” jak na zdjęciu poniżej i dopiero wtedy włożyć do gotującej się zupy . Ten „koszyczek” to zwykła… zaparzaczka do herbaty) 😉
Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować, a następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podawać w dużych filiżankach z „czapą” ubitego, gorącego mleka. Cappuccino można dodatkowo oprószyć odrobiną tartej gałki muszkatołowej.
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU
Przepyszny łosoś z musem chrzanowym,
azjatycki tatar ze świeżego tuńczyka,
zupa pomidorowa z łososiowym „akcentem”,
wspaniała zapiekana cykoria,
a na deser – mus czekoladowy 🙂
Aniu gotowa bym była z rana wypić Twoją wersję cappuccino niż tą bardziej znaną tradycyjną 🙂 Jestem zachwycona pomysłem, ale u Ciebie takie pomysły to prawie już codzienność :):):)
Cappuccino… mniam mniam. Na takie cappuccino chętnie bym wpadła. Poezja smaku, wyglądu i pomysłowa nazwa.
Aniu masz wielką fantazję w tworzeniu małych jedzeniowych arcydzieł.:)
Ojej jestem zauroczona tym pomysłem! Nie dość, że zupa zapowiada się pysznie to jeszcze jego forma podania z pianką jako grzybowe cappuccino! Rewelacja 🙂
Super pomysł 😉 Jestem zachwycona Aniu 😉
ale oryginalnie, super przepis 🙂
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
zjadłabym takie cappuccino:)
Nieeee nooo, Ty jesteś niemożliwa – cappuccino grzybowe – Ty powinnaś menu w restauracjach układać.
wow….:)
Aniu, jak zwykle balsam na duszę i kubki smakowe 🙂
Ugotowalam,zupa pyszna,oryginalna, goscie zjedli ze smakiem.
Zrobilam z polowy skladnikow na bazie lekkiego rosolku ugotowanego na niewielkiej ilosci miesa ale z duza iloscia warzyw.Dalam troche wiecej grzybow, dwa nieduze pory i dwa zabki czosnku oraz mala cebule i mniej jak litr wywaru.Pisze o tym gdyz moja kolezanka ugotowala „cappuccino” na wigilie i ocenila,ze bylo malo grzybowe wiec ja tu zmniejszylam tam zwiekszylam ilosc skladnikow:) i cappuccino wyszlo bardzoooo smaczne. Poza tym udekorowane lyzeczka jogurtu greckiego i galka muszkatolowa prezentowalo sie pieknie w szklanych talerzykach.Filizanek nie mam:(
Libra,
Bardzo sobie cenię Twoje komentarze! Zawsze „dorzucasz” wiele cennych uwag do przepisów! Dziękuję 🙂
Rzeczywiście zupa grzybowa ugotowana z samych pieczarek ma dość łagodny smak. Zaraz dopiszę w przepisie, że jeśli ktoś lubi bardzo grzybowy smak zupy to dobrze byłoby dorzucić np. kilka suszonych grzybków. Zupa będzie bardziej intensywna w smaku i odrobinę ciemniejsza.
Generalnie do wszystkich dań z pieczarkami polecam przyprawę firmy Kotanyi „Młynek Borowiki z ziołami”. Nawet mała ilość tej przyprawy bardzo wzmacnia grzybowy smak. Jednak co borowik to borowik 😉
Pzdr serdecznie
Aniado