Jedna z najszybszych, a jednocześnie najciekawszych zup jakie kiedykolwiek jadłam 🙂
Wszystko o niej można powiedzieć… że smaczna, że kremowa, że błyskawiczna… ale na pewno, nikt nie zgadnie, że przygotowana z porów!
Na podstawie przepisy mojej koleżanki. (Asiu, dziękuję!)
Składniki:
4-6 dużych porów (tylko biała i jasnozielona część)
2 ząbki czosnku
250-400 ml bulionu
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pory pokroić. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek i pory. Smażyć chwilę na średnim ogniu.
Zalać bulionem, tylko tyle aby płyn przykrył warzywa. Gotować około 15-20 minut. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU
Na lunch wspaniały chłodnik z ogórków i awokado.
Na obiado-kolację pieczona kaczka z jabłkami,
papryka faszerowana mięsem i quinoa.
Polecam także wspaniałą marynatę do dań z grilla,
prażone jabłka z cynamonem i rodzynkami,
Fajna:)
U mnie dzisiaj też zupa z pora w dodatku z kurkami:)
Pozdrawiam:)
Kuszaca zupka. Naprawde nie czuc w niej pora? 🙂 To ciekawe … i cos zdecydowanie dla mnie bo ja za porem nie przepadam.
Milego dnia 🙂
Majka, słowo daję, że nie czuć! Uwierz, sama byłam tym faktem ogromnie zaskoczona 😉
Uwielbiam taką porową 🙂 Taka prosta, a taka pyszna 🙂
Szybka, prosta i smakowita. Super!
pora na pora 🙂 mało czasochłonna i smakowa 🙂
Może tak jutro z grzaneczkami?… Hmmm… pyszny pomysł!…
Zrobione i skosztowane, zupa na obiad będzie pyszna!
Bianka, witaj!
Miło mi to słyszeć 🙂
Pzdr Aniado
przepraszam za poprzedni post ale byl probą. Chcialam dodać komentarz do przepisu: Te przepis to zdecydowanie krem z porów a nie zupa. Do kremów nie dodaje sie soli ani pieprzu – no zwlaszcza nie pieprzu. Lepiej dodać kostke rosoławą. Ciekawostka- jeśli na początku dłużej przyczymamy cebule i porami – podsmarzając je to zupa będzie miała bardziej aromatyczny smak- bardziej cebulowy. Starta marchewka w czasie gotowania jest również mile widziana. No i najważniejsze… ( zauważylkiście ze zawsze najważniejsze jest na końcu… 🙂 ) Najważniejsze że do przyprawienia tej zupy daje sie Bbazylie: Można w formie pasty pesco ja daje Bazycie suszona- sama robie przyprawy – tez sama susze.
Nie dajemy śmietany. Jeśli wkroi się zieleńczą częśc pora zupa bedzie bardziej zielona, Uważajcie z marchewka, ostatnio dałam za dużo i zupa miala pomarańczowo – zielony kolor. Krem jest rewelacyjny. Najsmaczniejszy. Wszyscy sie nim zachwycają.
A tak wogóle 1 raz tutaj , jestem oczarowana ta witryna i po raz pierwszy sie zalogowałam na takiej stronie. Ja tez sama wymyślał przepisy, Jest to moja pasja. Przepisami spisuje zyszyty, ale nie mam śmiałości dzielić sie moimi , no nie wiem,… moze troszke samolubna jestem ,ale jak przeczytałam ten przepis to nie moglam sie oprzeć bo że tak powiem… poprawieniu… Uwielbian gotować i robie to z wielką pasja….. Sama tego nie jem. Jem to co skosztuje przy przyrządzaniu potraw… To może dziwne. od okolo 18 lat nie jem obiadów. Od tego okresu jak zachorowałam na bulimie. Choroba wciąż jest ze mna, egzystuje i nigdy sie jej nie pozbedne…
zupka została ugotowana i zjedzona z apetytem 🙂 wyszła pyszna, w smaku podobna trochę do cebulowej ale delikatniejsza. Ja dodałam jeszcze cukinię no i wykorzystałam również zielone części pora. (może mnie ktoś uświadomi dlaczego nie należy tego robić?) przepis świetny, dzięki 🙂
Agato, witaj!
Miło mi, że wykorzystałaś mój przepis i, że zupa smakowała 🙂
Rzeczywiście jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ani nie wymaga specjalnych, ani kosztownych składników 🙂
Co do zielonych części pora… Ja nie używam ich w tej zupie ze względu na kolor. Wolę aby zupa była kremowa, a nie zielonkawa. I jest to dla mnie jedyna przyczyna. Zielone części pora zużywam do gotowania wywarów.
Mam nadzieję, że wśród przepisów na moim blogu znajdziesz jeszcze kilka godnych uwagi 😉
Pzdr serdecznie i życzę ciepłych i radosnych Świąt 🙂
Aniado
Witaj, Aniado!
Pewnie, że znajdę inne przepisy! już znalazłam 🙂 Blog jest świetny, wszystkie przepisy proste w wykonaniu, zdrowe, dietetyczne, dania bardzo smakowite i interesujące, gotuję jedną zupkę za drugą 😀 dzisiaj będzie z białych warzyw 🙂
pozdrowienia
Agata
zachwyca mnie w tej zupie prostota wykonania, właściwie jeden składnik, którego nawet nie trzeba obierać 🙂 rewelacja :> no i tanio wychodzi
Kalafiorowa z mlekiem kokosowym była w ubiegłym tygodniu, w tym będzie porowa 🙂