Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pierwsze z dań z cyklu „Wspomnienia z wakacji” 😉
Danie lekkie, kolorowe i pachnące latem.
Tatar z warzyw to swojego rodzaju sałatka, która może stanowić osobne danie (przekąskę, przystawkę…) lub być dodatkiem do dania głównego.
Przepis jest niezmiernie prostu i uniwersalny, aczkolwiek odrobinę czasochłonny… Zaręczam jednak, że stanowczo wart wypróbowania 🙂
Tatar z warzyw jako dodatek do steków z kurczaka
Składniki: (3-4 porcje)
1 duży pomidor
1 średni ogórek
1/2 żółtej papryki
1/2 awokado
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki posiekanego szczypioru i/lub cebuli dymki
„sos”
10-15 czarnych oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotować sos. Oliwki zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, oliwą i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidora przekroić i łyżeczką usunąć nasiona.
Ogórka (wraz ze skórką) przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona.
Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę (1/2 x 1/2 cm).
Awokado obrać i także pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym (aby szybko nie ściemniało).
Pomidora, ogórka, paprykę, awokado i posiekany szczypior (cebulę dymkę) delikatnie wymieszać. (NIE SOLIĆ, ponieważ warzywa szybko zwiędną i puszczą sok.)
Podawać osobno tatar warzywny i sos z oliwek. (Każdy oba składniki miesza już indywidualnie na własnym talerzu.)
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU
Zupa pomidorowa z quinoa
oraz krem i chłodnik z cukinii.
Jako danie główne rolada z kurkami,
a na deser razowe naleśniki.
bardzo fajna propozycja na przystawkę!
chyba się skuszę.
Pięknie wygląda! Może w końcu rodzina zacznie jeść ogórki. 🙂
Świetny pomysł, z resztą jak zawsze;) Uwielbiam Twoje smakowitości;)
Pyszne wspomnienia z wakacji 🙂 Taki tatar z warzyw z oliwkowym „sosem” to cos zdecydowanie dla mnie.
Usciski.
Nie lubię „tradycyjnego” tatara ale ten to co innego 😉 Pysznie!! Pozdrawiam i czekam na więcej wakacyjnych wspomnień 😉
Wygląda świetnie. Jako, że zwykłego tatara nie lubię, chętnie skusiłabym się na taką warzywną wersję. Musi być pyszne 🙂
bardzo interesujące 🙂