Ten sernik wprost rozpływa się w ustach!
Ze względu na smak i konsystencję bardziej przypomina kremowy mus truskawkowy niż tradycyjny sernik na zimno.
Wspaniały letni deser! Gorąco polecam 🙂
Uwaga:)
Podana w przepisie ilość żelatyny sprawia, że sernik musi dość długo stać w lodówce (najlepiej przez całą noc) aby zastygnąć i odpowiednio stężeć. Jeśli sernik ma być podawany w upalny dzień to można albo dodać więcej żelatyny (plus 1-2 łyżeczki) lub przygotować go w pucharkach/kieliszkach i podać w postaci osobnych porcji dla każdego. (Podobnie jak na tych zdjęciach.)
Ja dodatkowo na dnie tortownicy ułożyłam całe truskawki. Można także wmieszać pokrojone na cząstki owoce do masy serowej. Będzie jeszcze bardziej owocowo 🙂
Składniki:
Masa serowa
500 g trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie ser President „z wiaderka”)
150 g zmiksowanych truskawek
100 g fruktozy lub cukru brzozowego
4 łyżeczki żelatyny
200 g śmietany kremówki 30%
Mus truskawkowy
400 g zmiksowanych truskawek
2 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki fruktozy lub cukru brzozowego
Wykonanie:
Przygotować masę serową.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić w mikrofali (30-40 sekund w 600W) lub w kąpieli wodnej.
Ser, zmiksowane truskawki i około połowę fruktozy dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić „na sztywno” wraz z resztą fruktozy. Delikatnie wymieszać z masą serową i wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki aby lekko stężała – około 2 godziny.
Przygotować warstwę musu truskawkowego.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić. Zmiksowane truskawki doprawić do smaku fruktozą lub cukrem brzozowym a następnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wylać delikatnie na wierzch lekko stężałej masy serowej.
Całość wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
Gdybym mogła przyssałabym się do ekranu:)
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie! 🙂
Uwielbiam serniki na zimno i truskawki też, więc jest to deser, na który bardzo chętnie bym się skusiła. Pozdrawiam!
mus truskawkowy po zastygnięciu wygląda bajecznie *.*
Idealne na tą porę roku, takie leciutkie i orzeźwiające.
Jest piekny i pysznie owocowy:-)
Pięknie wygląda,hmmm może się skuszę…bo skoro mówisz,że rozpływa się w ustach,to wierzę Ci na słowo.Pozdrawiam.
Wygląda przepysznie, mnie by nie wyszedł taki ładny 😉 Tylko szkoda, że truskawek już nigdzie nie mogę dostać…
Fenomenalny !
Uwielbiam takie letnie desery 🙂 Przepysznie wygląda !
wygląda obłędnie ….a tyle jeszcze owoców przed nami, ze można poszaleć ze smakami:) pozdrawiam
Wygląda pysznie 🙂 śliczny jest ten talerzyk 😉
Wyglada bajecznie! Zwykle wole ciezsze, pieczone serniki, ale latem taki lekki jest najlepszy 🙂
Wygląda niesamowicie! Masa truskawkowa na górze jest po prostu śliczna! Jestem pod ogromnym wrażeniem 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
pieknie wyglada 🙂
Pozdrawiam 🙂
ojoj, ale byśmy zjedli takie cudo 🙂
Co za cudo i do tego na pięknym talerzyku. Wygląda tak smakowicie że się rozmarzyłam, po tych strugach deszczu wyszło słońce nie tylko na niebie ale i u Ciebie. Tak jakoś radośnie się zrobiło 🙂
Cudowny. Robiłam bardzo podobny, tylko z serków homogenizowanych. Pomysł z truskawkami na dole – idealny
Wygląda fantastycznie! Powiem Ci jeszcze Aniu, że od kliku dni chodzi za mną sernik truskawkowy, dokładnie z takim musem, mam ser w lodówce, dokupić tylko truskawki muszę :). Nie mogłam się zdecydować czy ma być pieczony czy na zimno? Teraz chyba już wiem 🙂
Wygląda niezwykle radośnie!
sama pychotka 😀 mogłabym codziennie go jeść i pewnie by mi się nie znudził 😛
Paulna, witaj!
Jak to miło przeczytać, że ten sernik ma kolejnego wielbiciela!
Cieszę się, że smakował 🙂
Pzdr Aniado
Hej , dodałam zimną wodę do zelatyny i sie wcale nie steżała , dopiero po fakcie poczytałam troche w necie i okazało się, ze jednak należało dodać gorącą wodę, Sernik pyszny , ale jakim cudem steżała Ci się żelatyna w tej zimnej wodzie??
Kat, witaj!
Wygląda na to, że przeoczyłaś bardzo ważny fragment przepisu…
Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę należy po napęcznieniu rozpuścić w kuchence mikrofalowej (lub wstawiając do innego naczynia z wrzątkiem).
Dopiero taką rozpuszczoną żelatynę miesza się następnie z masą serową. Jest to metoda stosowana przeze mnie wielokrotnie i zawsze z pełnym sukcesem 🙂
Pzdr i mam nadzieję, że z następnymi przepisami nie będziesz już miała żadnych problemów
Aniado
Aniado, dzisiaj wkońcu zrobiłam ten sernik i powiem szczerze, że on się po prostu sam rozpływa w ustach, wyśmienity! mam pytanie: czy próbowałaś robć ten sernik z innymi owocami? pozdrawiam
Bianka, witaj ponownie!
Robiłam bardzo podobny sernik również w wersji pomarańczowej (tutaj).
Jednocześnie myślę, że sam przepis jest tak uniwersalny, że można do niego użyć musu także z innych owoców, np. moreli lub jagód.
Pzdr i bardzo polecam
Aniado
Aniado, dziękuję za odpowiedź, w takim razie na pewno w następny week-end zrobię ten sernik z innymi owocami, kuszą mnie jagody! Pozdrawiam, Bianka