Szybkie, łatwe i zdrowe ciasto z truskawkami.
Przepis cytuję za Slyvvią, która wyszukała go na forum Wizaż.
Uwaga:)
Ja upiekłam swoje ciasto z dodatkiem świeżych truskawek (następnym razem dodam ich jednak więcej, niż widać na zdjęciach!). Slyvvia w swoim przepisie zaznacza, że do ciasta można używać dowolnych owoców świeżych lub nawet mrożonych.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki fruktozy lub cukru brzozowego
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 białka jaj
1 szklanka maślanki
2-3 garście dowolnych owoców (świeżych lub mrożonych)
skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce wymieszać mąkę, fruktozę, sól i sodę.
W drugiej misce roztrzepać białka. Wlać do białek maślankę. Dodać startą skórkę cytrynową. Wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre. Wymieszać.
Formę „keksówkę” wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Na cieście ułożyć warstwę owoców. Przykryć resztą ciasta do 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć resztę owoców.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU:
Na lunch zupa krem z cukinii
lub hiszpańskie gazpacho.
Na letnią obiado-kolację jajko sadzone z kurkami.
Na spotkanie ze znajomymi polecam roladki z bakłażana.
Na deser natomiast owoce zapiekane pod bezową pianką 🙂
wypróbuję, jeszcze takiej babki nigdy nie robiłam:)
Wygląda znakominie, pysznie i bardzo apetycznie! I tyle truskawek ma, że aż miło patrzeć! 🙂
Raaju! Wygląda obłędnie i wyciąga z zakamarka pamięci smak truskawek i ciasta razowego. ❤
W zeszłym tygodniu zrobiłam razowe – rabarbarowe mieszając przepis Twój i Bei. Przez nie rozkochałam się w ciastach z razową mąką. Za tydzień obowiązkowo to ciacho! Z duuużą ilością truskawek!
Dziękuję! 🙂
Gratisu, witaj!
Ależ się cieszę, że „rabarbarowe” smakowało! Masz rację, że coś w tych ciastach razowych jest takiego, co wprost zmusza do ich polubienia 😉
Pzdr Aniado
Ps. Stanowczo z duuużą ilością truskawek! U mnie było za mało… 😦
Piekłem ciacho z tego przepisu kilka miesięcy temu nie wierząc, że montigniacowe ciacha mogą być smaczne:)) Zrobiłem z jabłkami..i byłem zachwycony! Przyjemnie wilgotne, pachnące, wypchane owocami! Mniam.. Wersja z truskawkami też musi byszna, może nawet lepsza!
Spencer, ja myślałam dokładnie tak jak Ty! Miło jest być pozytywnie zaskoczonym, prawda? 🙂
Pzdr Aniado
Smaczne 🙂
podoba mi się:) dla mnie takie ciasto idealnie pasuje do popołudniowej gorącej herbatki:)
Pięknie wygląda Twoje ciasto Aniu. Maki razowej do pieczenia ciast jeszcze nie próbowałam.
Ewa, myślę, że warto chociaż raz spróbować ciasta z mąką razową. Ciasta takie nie są może tak puszyste, ale mają fajny, zdecydowany smak.
Pzdr Aniado
Piękne zdjęcia 🙂
Fajne ciasto, a tata dodaje przez ramię, że jest fanem takich przypieczonych spodów 🙂
Przy tak „pięknej pogodzie” to jedyne co napawa optymizmem. Dobra kawka, kawałek takiego letniego i przypominającego słoneczne dni ciasta i pod kocyk.
Może twoje ciasto odczaruje pogodę i wreszcze przestanie padać.
zrobisz mi takie ? 😉 pamiętam jak je robiłam. wyszedł zakalec… jak wszystko co robię z mąki pełnoziarnistej
J, witaj! To ciasto akurat wyszło bardzo ładnie. Fakt, że siedziało w piekarniku do czasu aż byłam w stu procentach pewna, że jest upieczone 😉 Natomiast mam takie jedno „ulubione”, do którego „podchodziłam” 3 razy (Sic!) i za każdym razem była MEGA-PORAŻKA! Też jest z mąki pełnoziarnistej i samych zdrowych składników… Może jest po prostu „zbyt piękne aby być prawdziwym” (chociaż na zdjęciu na blogu wygląda bardzo apetycznie!) 😉
Pzdr
Aniado
W takim cieście można się zakochać 🙂 mąka pełnoziarnista to jednak dla mnie jeszcze pole minowe, ale wierzę w praktykę i upór 🙂 pozdrawiam!
Czy te białka trzeba na pianę ubić czy tylko roztrzepać lekko? Zrobiłam z ubitych na pianę, dodałam wiśnie. Wyszła mi dość tępa i gęsta konsystencja. Generalnie smakuje. Oby więcej takich przepisów na ciasta z mąki razowej
Moniko, witaj! Niestety nie miałam „dojścia” do internetu przez kilka dni, więc odpowiadam ze opóźnieniem…
Ja białek nie ubijałam na pianę, tylko lekko roztrzepałam widelcem. Rzeczywiście ciasto ma taką „tępą i gęstą” konsystencję. Taka już jego uroda 😉 Na moim blogu jest jeszcze kilka innych przepisów na ciasta z mąką pełnoziarnistą. Gorąco polecam 🙂
Pzdr Aniado
Witaj, w tym tygodniu padło właśnie na to ciasto ( w ubiegły week-end była powtórka z wyśmienitego ciasta jogurtowo-owocowego). Z powodu braku truskawek zrobiłam je z jabłkami, których nie szczędziłam i chyba nie muszę nawet mówić, że jestem znowu zachwycona! Ciasto baaardzo smaczne, a przy tym również bardzo szybkie i łatwe do wykonania nawet dla takiego laika ciastowego jak ja!
Witaj! Twoje ciasto wygląda świetnie! Mam tylko pytanie, chcę dodac zamiast fruktozy cukier trzcinowy, ile musze go dac? Nie znam sie kompletnie na proporcjach. Czekam na odp. 🙂
Nicole, witaj!
Możesz śmiało zastąpić fruktozę cukrem trzcinowym w proporcji 1:1. Jednocześnie dodam, że my lubimy mniej słodkie ciasta, stąd taka a nie większa ilość cukru. 😉
Wielu Czytelników piekło to ciasto z jabłkami… Ciekawa jestem jaką wersję Ty wybierzesz. Proszę daj znać jak wyszło.
Pzdr Aniado
Dziękuję ci bardzo za przepis! Ciasto wyszło bardzo smaczne i straaasznie słodkie 🙂
Nicole, witaj!
Bardzo miło, że napisałaś! A jeszcze bardziej cieszy fakt, że ten przepis spotkał się z kolejną przychylną recenzją 🙂
Pzdr Aniado
A czy gdybym chciała zrobić z tego babeczki to powinnam wypełnić foremki do połowy czy 3/4. Przepraszam za takie banalne pytania ale jestem nogą w pieczeniu ;p
Nicole,
Wydaje mi się, że wypełnienie foremek do 3/4 powinno być ok.
Jednocześnie musisz odpowiednio skrócić czas pieczenia. Myślę, że około 25 minut powinno wystarczyć, ale przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Nigdy nie piekłam tego ciasta w formie babeczek, zatem piszę tylko czysto teoretycznie 😉
Daj znać jak wyjdą, bo będzie to cenna uwaga dla mnie i pozostałych Czytelników 🙂
Pzdr Aniado
Okej, jak tylko je zrobię dam znać jak wyszły 😀
Babeczki wyszły smaczne, ale najlepiej je jeść następnego dnia. W sumie lepiej jeść to w formie ciasta niż babeczek ;p
Hej!
Czy nada się do tego ciasta mąka pełnoziarnista 3 zboża Lubelli?
Niestety nie znam tej mąki i nie wiem jakie zboża wchodzą w jej skład. W każdym razie to ciasto można na pewno piec z mąki pszennej i/lub orkiszowej.
Pzdr Aniado