Chciałabym się z Wami podzielić dzisiaj przepisami na trzy wiosenne warzywne dodatki, które można wykorzystać zarówno do dań obiadowych, ale także jako urozmaicenie „zimnego bufetu”.
POMIDORY W SOSIE JOGO-MAJO
Przepis mojej kuzynki Izy (Dziękuję!)
Składniki:
2-4 pomidory
1/2 kostki sera feta
sos jogo-majo:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Pomidory pokroić na plastry (można je dodatkowo obrać ze skórki). Na pomidory drobno pokruszyć/pokroić ser feta.
Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Sosem polać pomidory z fetą.
OGÓRECZKI W OCCIE WINNYM
Składniki:
6 małych ogóreczków
2 łyżki posiekanego drobno szczypioru
1-2 łyżki octu winnego 6%
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogóreczki obrać i przekroić wzdłuż na paseczki. Posypać szczypiorem, solą, pieprzem i skropić octem winnym. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu, w przeciwnym razie zwiędną i nie będą już takie smaczne…
SURÓWKA Z RZODKIEWEK
Składniki:
pęczek rzodkiewek
1 łyżeczka posiekanego szczypioru
2-4 łyżki jogurtu naturalnego (lub pół na pół jogurt i twarożek)
sól i pieprz
Wykonanie:
Rzodkiewki utrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU:
Zestaw surówek: mizeria, marchewka z jabłkiem oraz surówka z kiszonej kapusty
W tej temperaturze to tylko posiłki tego typu nadają się do jedzenia. Cudne zdjęcia zachęcają, kolory pobudzają apetyt
jak zrobiło się u Ciebie wiosennie, lekko i smakowicie ( z resztą jak zawsze). to ja poproszę o rzodkieweczki;)
Pyszności- jak zwykle oczywiscie! 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ta surówka z rzodkiewek wygląda przepysznie!
Lekkie, smakowite i typowo wiosenne!
najbardziej podoba mi się ta ostatnia-rzodkiewkowa 🙂 pozdrawiam
a tu znów takie wspaniałe pyszności…
ech, jak tu sie im oprzec? no, nie da się!
Aniu jak dla mnie wszystkie warianty warzywnych dodatków pyszne 🙂
same pyszności! w dodatku takie wiosenne 🙂
Pięknie się to wszytko prezentuje i bardzo apetycznie.