Bardzo długo uważałam, że szparagi je się tylko na ciepło… Okazało się, że można je jeść także na zimno, są bowiem wspaniałym i smakowitym składnikiem sałatek.
Proponowana przeze mnie dzisiaj sałatka szparagowa to tylko mała podpowiedź – jedna z „kombinacji” 😉
Wariantów może być naprawdę ogromna ilość.
Stałym składnikiem będą jedynie ugotowane „al dente” szparagi, a reszta… zależy już tylko od Waszych upodobań!
Uwaga:)
JAK GOTOWAĆ ZIELONE SZPARAGI?
W zależności od ilości szparagi najwygodniej jest gotować w specjalnym garnku (1-2 pęczki na raz) lub… na dużej patelni (kilka sztuk).
Przygotować szparagi.
Dokładnie umyć i odciąć/odłamać zdrewniałe/najtwardsze końcówki.
W garnku lub na patelni zagotować odpowiednią ilość wody (tj. tyle aby pokryła ona całe łodygi). Wodę osolić do smaku (lepiej za mało niż za dużo!).
Szparagi wkładać do gotującej wody. Gotować 2 minuty („al dente”) lub 3 minuty („na miękko” lub gdy są bardzo grube).
Wyjąć i od razu przełożyć do zimnej/lodowatej wody aby szybko ostygły.
Wyjąć, odsączyć z wody i ewentualnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Składniki:
zielone szparagi ugotowane „al dente”
sałata o zdecydowanym smaku (np. rukola, endywia) i/lub cykoria*
pomidory
suszona żurawina lub rodzynki, suszone śliwki, suszone morele…
pokruszony ostry ser kozi lub feta albo pleśniowy (np. gorgonzola, roquefort)*
płatki migdałowe lub orzechy (np. włoskie, pekan, piniowe)
sos balsamiczny lub winegret
*szparagi są bardzo delikatne w smaku, dla równowagi więc dobrze jest zestawić je z „ostrą sałatą” i zdecydowanym w smaku serem
Wykonanie:
Składniki sałatki ułożyć „malowniczo” na talerzu i skropić 1-2 łyżkami sosu.
Smacznego 🙂
Piękne kolory i smakowita sałatka
Cudna. Nie łączyłam ich jeszcze z żurawiną.
Wygląda niesamowicie. te kolory, estetyka, bomba! 🙂
To nie mogło być niesmaczne! Śliczności i samo zdrowie – i dobre oko:):):)
Uwielbiam, co tu się rozpisywać 🙂
kolory hipnotyzujące.
naprawdę, aż apetyt się wzmaga ;]
Moi Drodzy, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze! Każdy przeczytałam z uwagą i jest mi ogromnie miło słyszeć tyle pochwał!
Widzę, że do szparagów namawiać Was nie muszę 😉
Pzdr i życzę dobrej nocy
Aniado
świetny przepis polecam…
bardzo kolorowe danie:) w sam raz na takie dni:))
Aniado…kolejny raz wyrazam ogromny szacunek dla Twoich zdjęć:)
Niezwykle malownicza sałatka, a że smaczna to pewne. Wystarczy przeczytać składniki.