Sezon szparagowy czas zacząć 😉
Na początek polecam gorącą przekąskę ze szparagów i sera mozzarella, owiniętych szynką parmeńską.
Danie proste, szybkie i bardzo smakowite.
Przygotowane na podstawie tego przepisu.
Składniki: (4 porcje)
16 zielonych szparagów
1 duża kula sera mozzarella (w zalewie)
4 długie plastry szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
sałata (rukola, roszponka… )
Wykonanie:
Szparagi wrzucić do gorącej wody i gotować 2 minuty (jeśli są baaardzo duże to 3 minuty). Wyjąć i od razu schłodzić w zimnej wodzie.
Parę szparagów przykryć plastrem sera mozzarella oraz kolejną parą szparagów, a następnie zawinąć ścisło w plaster szynki.
Szparagowe „roladki” smażyć na oliwie, kilkukrotnie obracając aż szynka się przyrumieni, a ser w środku lekko rozpłynie.
„Roladki” podawać na gorąco, ułożone na liściach sałaty, posypane bazylią i skropione oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.
Smacznego 🙂
Na zdjęciach są roladki przed smażeniem, po… nie zdążyłam sfotografować 😉
To myślę jest ich najlepszą reklamą!
Nie dziwie się, że nie ma fotek po smażeniu. 🙂
Super danie, mniam 🙂
Znowu trafiony zatopiony, właśnie rano zakupiłam szparagi i to zielone. Czy to nie jest jakaś telepatia?????
Ja chyba zrobię podobne tylko pieczone. Muszą być bardzo smaczne.
Elegancko i przepysznie, poproszę jeden tobołek 😉
Sezon szparagowy niestety już się prawie kończy:( uwielbiam szparagi w każdym wydaniu: z wody, z szynką parmeńską, pod sosem holenderskim itd, itp. Osobiście wolę białe, ale trochę więcej roboty:)
Robilismy kiedyś na patelni grillowej pojedyncze sztuki owiniete boczkiem – do maczania w jajku na miekko. Wersja z szynka i mozarella tez musi byc pyszna 🙂
wykwintne, a zarazem takie proste ❤