Idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli orzechowych wypieków!
Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki zawartej w nim marchwi. Jednocześnie w smaku wyczuwamy jedynie orzechy. Całość dopełniają krem z mascarpone oraz świeże owoce.
Miłośnicy tortów będą w pełni usatysfakcjonowani 🙂
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
250 g marchwi,
250 g mielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
5 dużych jajek,
2/3 szklanki fruktozy (cukru brzozowego)
1 łyżka esencji waniliowej
5 łyżek tartej bułki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
3 łyżki gorącej wody,
szczypta soli
do nasączenia:
1 łyżka rumu
1/4 szklanki naparu z ulubionej herbaty (ostudzonego)
krem:
500 g serka mascarpone
2-4 łyżki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
2 łyżki rumu
dodatkowo:
świeże owoce
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na miazgę). Orzechy drobno zmielić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka miksować, dodając po łyżce gorącej wody, aż zaczną się pienić. Następnie utrzeć z połową fruktozy i esencją waniliową na jasną, puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, rum, marchew, orzechy i tartą bułkę. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z drugą połową fruktozy i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką (ciasto jest dość gęste).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w 170-180 stopniach przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem – jeśli nie jest oblepiony surowym ciastem, ciasto jest gotowe).
Upieczone ciasto studzić ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem. Mascarpone dosłodzić do smaku syropem z agawy i dodać rum. Dokładnie ubić. (Uwaga: Mój serek był gęsty prawie jak masło, dodałam więc około 3 łyżki mleka aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji i „puszystości”.)
Dolny blat ciasta ułożyć na paterze i skropić esencją herbacianą wymieszaną z rumem. Nałożyć część kremu oraz warstwę owoców (u mnie plastry truskawek i borówki).
Drugi blat posmarować cienko kremem i przykryć nim dolny blat. Wierzch skropić esencją herbacianą, a następnie posmarować resztą kremu. Całość udekorować owocami.
Smacznego:)
Wygląda cudnie 😀 Musi być pyszny.
Wygląda bajecznie!
Wygląda cudnie z tymi owocami! Ależ mi ich brakuje o tej porze roku… 🙂
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli! 🙂
Mirabelko, to po prostu wspaniały przepis! Jeszcze raz dzięki, że go wyszukałaś 🙂
Wygląda obłędnie! Lato w Twoim domu…
cudowny!!! 🙂
Bardzo elegancki, letni tort! Bardzo apetyczne zdjęcia :):)
ja za orzechowymi wypiekami średnio przepadam, ale taki tort to bym zjadła 🙂
piękny!
aż ma się ochotę na kawałeczek:) co ja piszę, porządny kawałek:)))
Bardzo lubię ciasta marchewkowo-orzechowe. Użycie go jako blatu do tortu z dodatkiem kremu z mascarpone i owoców jest świetnym pomysłem 🙂
OMG, wygląda przecudownie! poczułam lato 🙂
cudny!!!!!!!!!!!!:)))
Witaminko, witaj ponownie! Gdyby to było możliwe kliknęłabym „Like” pod Twoim komentarzem 🙂
Przepiękny tort! I taki intrygujący.
Maura, witaj! Ja osobiście nie jestem wielbicielką tortów… ale dla orzechowych zawsze robię wyjątek 😉
Ten naprawdę dobrze smakuje. Polecam 🙂
Moi Drodzy, jakże miło przeczytać tyle entuzjastycznych komentarzy:) Dziękuję i jeszcze raz polecam Wam ten tort!
Tort wygląda niesamowicie. Przepysznie. Ciekawe jak długo można go trzymać w lodówce.
Ag PE, ja zrobiłam tort w sobotę, w niedzielę było przyjęcie rodzinne, ale na poniedziałek zostawiłam jeszcze kawałek dla sprawdzenia „przechowywalności” i aby zrobić zdjęcie… Tort nie stracił nic ze swego smaku ani wyglądu. Zresztą popatrz na zdjęcie, to z przekrojoną truskawką jest z poniedziałku 😉
Wczoraj nie miałam dostępu do internetu, ależ tego żałuję. Takie cudo poprawi chumor nawet kiedy za oknem znowu zima!!!!!! Nie przepadam za tortami, ale ten wygląda tak pięknie i te owoce…
Piekny! Ja jestem wielbicielem orzechow wiec ten tort to zdecydowanie cos dla mnie. Moge prosic kawaleczek? 🙂
Slicznie wyglada! I te wszystkie owoce… Az mi slinka pociekla.
Wspaniałość! A te świeżutkie owoce :-)) Ciekawa sama jestem smaku.. powiadasz, ze orzechowy? :>
http://www.przysmakiewy.pl
Uwielbiam Pani przepisy ,sa wspaniałe .Tort napewno bedzie zrobiony.Pozdrawiam
Madzie, witaj! Jakże miło mi to „słyszeć” 🙂 Bardzo dziękuję za komplementy i serdecznie zapraszam! Pzdr gorąco Aniado