Pierś indyka pieczona w otoczce musztardowo-rozmarynowej to wspaniała, domowa wędlina.
Smaczna, lekka i zdrowa 🙂
Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (09/2010).
Uwaga:)
Taka wędlina zaspokoi apetyty wszystkich domowników, zarówno tych dbających o linię (dodatek do sałatek) jak i tych szczęśliwców, którzy jeszcze się o to nie muszą martwić (plasterki dodawane do kanapek) 😉
Składniki:
1 kg piersi z indyka
3 łyżki musztardy
1 łyżeczka syropu z agawy (cukru brzozowego/fruktozy) – opcjonalnie
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem.
Musztardę wymieszać z syropem z agawy, oliwą i listkami rozmarynu, a następnie równomiernie rozsmarować na powierzchni mięsa.
Piec 35-40 minut w żaroodpornym naczyniu, przykrytym folią aluminiową. Odkryć i piec kolejne 15-20 minut.
Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (na ten czas mięso można lekko przykryć, aby nie wyschło).
Kroić w cienkie plasterki (do kanapek) lub w kostkę jako dodatek do sałatek.
Uwaga:
Składniki sałatki ze zdjęcia: papryka konserwowa, szynka z indyka, pieczone bakłażany, czarne oliwki, suszone pomidory, posiekana natka pietruszki. Wymieszać i doprawić sosem np. winegret.
Smacznego:)
Do szynki z indyka polecam sos figowy.
To ja poprosze maly plasterek. Moze byc w salatce albo zwyczajnie na kanapce 🙂 Pysznie sie prezentuje ta szyneczka :))
Majka, naprawdę polecam. Wędlinka ma delikatny smak i wspaniale się komponuje ze wszystkimi dodatkami 🙂
Bardzo apetycznie wygląda, ale boję się filetów z indyka, bo nie mam patentu na to, by mięso nie było za suche. Chyba, że nafaszeruje się je mięsem mielonym. A pomysł na otoczkę bardzo dobry… Pozdrawiam ciepło!
Mikimama, w tym wypadku musztarda w dużej mierze przeciwdziała utracie wilgoci, więc mięso jest stosunkowo soczyste, a pomysł z mięsnym farszem „kupuję w ciemno” 🙂 Dzięki i pzdr
Ja do tej pory pieklam pierś z indyka w marynacie z oliwy,najeranku, pieprzu, soli papryki i sosu sojowego, całość obłożona dużą iością jabłek w ćwiartkach…Polecam.
Pychota! I szynka i sałatka! Dopiero co jadłam, ale znów jestem głodna;)
Bardzo lubie połączenie musztardy i mięsa. Koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu 🙂
O taka domowa wedine to bardzo chetnie;-)
Indyka do kanapek lubie, wiec poprosze mi odkroic duzy, gruby plasterek 🙂
Fajne to mięsko i ładnie wygląda z dodatkami. Pycha…
Zrobię w weekend razem z konfiturami figowymi. Nie mogę się przyzwyczaić do kolorów ziemi na zdjęciu głównym. Te czerwienie były dla mnie bardziej inspirujące.
D
DPM, ja też czuję, że to zdjęcie nie jest najlepsze… Muszę jeszcze nad tym popracować 😉 Dzięki, że napisałaś!
ach, jak ja lubię domowe wędliny:) i chyba niedługo ją zrobię:) Nie wiem czy już pisałam, u nas robi się z kurczaka..ale całego:) sprytnie się wyciągą kości ..zawija..i voila:D no nie do końca już voila ale generalnie jest pycha:)
Twoja wygląda pysznie..i ..czuć wreszcie mięso w porównaniu z wędliną w sklepie, prawda?:)
ps. a co do zdjęć..to wiesz,,,zależy od gustu..mnie się podobają. Fajnie komponuje się z tą czerwienią i czernią z oliwek:)
To musi być na prawdę smaczne. Bardzo bym chciał wyrabiać samodzielnie wędliny (wędzenie na zimno, peklowanie etc.), albo robić kozie sery. Może jak już będę emerytem znajdę na to czas 😉
P.S. Widzę że trochę odświeżyłaś bloga. Wygląda super (fotografia nagłówkowa nadaje fajnego rustykalnego klimatu)! No i format zdjęć 1:1 zadomowił się na dobre 😉
Pozdrawiam!
Bardzo ładne zdjęcie na początek i takie świąteczne. Ja wprawdzie ostatnio mam faze na inny zestaw kolorów.
A pierś z kurczaka smakowita. Ja musztardową warstwę obsypałam ziołami prowansalskimi (grubo) wyszło super polecam do wypróbowania
Hejka
Niedawno trafilam na Twoejgo bloga z juz nie moge sie od niego oderwac:)
Zwykla szynke wieprzowa najpierw mocze kilka dni w marynacie z wody, soli, pieprzu, liscia lalrowego a nastepnie przed pieczeniem przyklowam wykalaczkami plastry tlustego boczku lub sloniny co powoduje ze szynka jest soczysta. Rozumiem jednak ze chodzi o to zeby jedzenie bylo dietetyczne. Ale jakby ktos mogl sobie pozwolic na troche wiecej kalorii to ten sposob polecam takze do szynki z indyka.
Przepis na pewno wyprubuje tylko zostawie miesko w przyprawach na noc przed pieczeniem.
Justin, witaj!
Dziękuję za miłe słowa i bardzo cenne uwagi co do przepisu. Myślę, że przydadzą się nie tylko mnie, ale i innym Czytelnikom. Wiem, że z moich przepisów korzystają nie tylko osoby, które próbują zrzucić zbędne kilogramy 🙂
Pzdr serdecznie i gorąco zachęcam do korzystania z przepisów!
Aniado
Absolutnie pyszne mięso. W mojej wersji doprawione suszonym chilli. Doskonały smak, potrafi uzależnić. Aniado, kolejny raz dziękuję za delicje na moim stole 🙂
Dominko,
Bardzo się cieszę! Przy okazji dziękuję za przypomnienie tego przepisu 😉
Pzdr Aniado
Bardzo apetyczna szyneczka;)