Jest to sałatka, która wczoraj nieoczekiwanie „zniknęła” z bloga… Jeszcze dzisiaj, po południu powinien pojawić się kolejny przepis, coś naprawdę wyjątkowego! Zapraszam 🙂
Banalnie prosta, szybka, najsmaczniejsza z sosem winegret.
Odkąd ją wypatrzyłam na łamach miesięcznika „Kuchnia” zagościła na stałe na naszym stole.
Aż trudno uwierzyć, że przy tak małym nakładzie pracy można zrobić coś tak pysznego!
Będzie idealnym dodatkiem do „sztuki mięsa” lub pieczonej rybki.
Uwaga:)
Ta sałatka ma jedną wadę… Niestety ona nie może „czekać”! Obrane awokado, nawet gdy je skropimy sokiem z cytryny, szybko zmienia kolor i wygląda nieapetycznie. Musimy ją zatem przygotować bezpośrednio przed podaniem 😦
Składniki:
1-2 duże pomidory
1 dojrzałe awokado
1/2 czerwonej cebuli
sos winegret
Wykonanie:
Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć obrane i pokrojone awokado. Wszystko posypać posiekaną drobno cebulką i polać sosem winegret lub skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
to rzeczywiscie nie byle jaka salatka! nie dosc,ze szybko znika z talerza to nawet z bloga….jednym slowem trzeba szybko skopiowac zanim znow ucieknie…pozdrawiam
Bijana, witaj! Niezmiernie mi się spodobał Twój komentarz o „znikającej sałatce”! Dzięki:)
ahhhh to awokado…. piękna sałatka
awokado – ostatnio jestem od niego uzależniona. Po latach traktowania po macoszemu nie mogę się oderwać.
Taką sałatkę chętnie zjadłabym na lunch w pracy.
Chyba zaczynam się robić głodna 🙂
Cozerko, Justynko macie rację co do awokado: tak samo urodziwe jak i smaczne:)
Chciałabym Cię zaprosić do zabawy w lubienie, zasady są następujące: 1. napisz kto przynzał Ci nagrodę, 2. wymień 10 rzeczy, kótre lubisz, 3. przyznaj nagrodę 10 innym blogerom i poinformuj ich komentarzem!
Kasiu, bardzo dziękuję za zaproszenie. Już wcześniej wciągnięto mnie do tej zabawy, ale miło mi, że o mnie pomyślałaś. Moje „lubię najbardziej” opisałam w tym wpisie http://wp.me/pUB55-oc. Ciebie natomiast dopisuję do listy osób, które mnie zaprosiły. Pzdr Aniado
świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować 🙂
fajny przepis:) chetnie wyprobuje, tylko zaopatrze sie w awokado. Pozdrawiam:)
Aga, Magda jeszcze raz bardzo polecam. Warto spróbować 🙂
rzeczywiście niesamowicie prosta ;] mm… ale pomidor plus awokado… podoba mi się to połączenie ;]
PIękne zdjęcie awokado! W ogóle pomysł z sałatka też zasługuje na uwagę, to takie guacamole w całości 🙂
Aniu, długo się zastanawiałam czy na blogu jest miejsce na „taką prostą sałatkę”, ale w końcu zadecydowało awokado. O nim warto pisać zawsze:)