Te owsiane ciasteczka smakują absolutnie wszystkim! Robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają!
Zawarte w nich płatki owsiane nadają ciasteczkom orzechowego posmaku, a gorzka czekolada – subtelnej słodyczy:)
Przepis pochodzi z Mistrzowskiego Bloga o Wypiekach.
Uwaga:)
W zależności od pory roku zmieniam odrobinę skład „ciasta”. Zimą dodaję odrobinę cynamonu lub przyprawy do pierników – co nadaje im rozgrzewającą korzenną „nutę”, wiosną natomiast często dodaję także odrobinę mielonych orzechów lub płatków migdałowych. Dzisiaj przedstawiam przepis podstawowy i gorąco zachęcam do eksperymentów:)
Składniki na około 20-25 ciastek:
120 g margaryny (lub miękkiego masła)
50 g cukru brzozowego/fruktozy
1 jajko
100 g płatków owsianych
140 g mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50-75 g gorzkiej czekolady (najlepiej o 60-75% zawartości kakao)
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem/fruktozą przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Tutaj wersja zimowa z przyprawami korzennymi (zdjęcie z archiwum świątecznego:)
och! jakie cudowne ciasteczka! a jaka cudowna scerwetka!! 🙂
urocze ciasteczka:) takie chrupiace i z czekolada, mniam:)
narobilas mi na nie smaku:)
ostatnio byłam częstowana podobnymi ciastkami i od jakiegoś czasu chodzą za mną… chyba jednak wybiorę Twoje – czekolada mnie przekonuje a mąką razowa wspaniale usprawiedliwi to, że dodam jej troszkę więcej niż powinnam 🙂
pozdrawiam
Kasiu, naprawdę warto zaryzykować, szczególnie jeśli „za Tobą chodzą”! Płatki owsiane smakują w tych ciasteczkach trochę jak orzechy, a z dodatkiem czekolady stanowią bardzo udany duet:)