Klasyka polskiej kuchni. Danie wykwintne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Czy coś trzeba jeszcze dodawać? 🙂
Uwaga:)
Upieczone udka z kaczki smakują wspaniale zarówno zaraz po upieczeniu jak i odgrzewane w sosie następnego dnia. Można je ponadto zamrozić (najlepiej każde oddzielnie z odrobiną sosu) i zachować na „czarną godzinę”, kiedy nie będziemy mieli ochoty albo czasu na gotowanie 😉
Jest to idealne danie na przyjęcia dla większej liczby gości. Udka pieczemy wcześniej i odgrzewamy (Przykryte, aby nie wysychały!) w piekarniku przez 30 minut, tuż przed podaniem.
Składniki:
4 uda z kaczki (użyłam mrożonych)
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majeranku
2 winne jabłka
sól i pieprz
Wykonanie:
Uda z kaczki przyprawić solą i pieprzem oraz posypać obficie majerankiem i odstawić na kilka godzin (nawet na całą noc) do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć udka skórą do góry. Skropić dodatkowo oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 90-105 minut.
Po tym czasie zdjąć folię aluminiową, dookoła mięsa ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka, polać wszystko wytworzonym sosem i piec kolejne 15 minut. (W tym czasie mięso i jabłka kilkukrotnie polać sosem z pieczenia. Jest takie wspaniałe „urządzenie”, które ułatwia polewanie mięs w czasie pieczenia, pisałam o nim tutaj🙂
Smacznego:)
pyszne jedzonko:) udka prezentuja sie znakomicie i smacznie:) lubie takie polaczenie miesa i owocow, pozdrawiam:)
Poki co jadlam cala kaczke nadziewana jablkami. Mysle, ze przyszla kolej na uda 🙂
Moja babcia robi kaczke z jabłkami tylko w świeta i dlatego az tak bardzo mi smakuje 😉
Kaczka ma wyhjątkowo smaczne i delikatne mięsko. Wyczytałam na blogu http://www.klub.dilmah.pl/blog/entry/herbata-w-kuchni-1/ ze przygotowując marynate do kaczki warto dodać pół filiżanki naparu z herbaty Lapsang Souchong lub Darjeeling. Próbował ktos może?
Gebi, witaj! Ja nigdy nie słyszałam o marynacie z dodatkiem herbaty, ale myślę, że jest to warte wypróbowania 🙂
Źle zapamietałam:P na blogu dilmah który podałam jest napisany o marynacie z dodatkiem herbaty do kurczaka i indyka a nie kaczki:P ale chyba to nie ma znaczenia w końcu to też drób:P
Gebi, przepis na marynatę jak i cała strona o herbacie, którą mi poleciłaś jest bardzo fajna. Dzięki za wiadomość 🙂
Obrzydliwy emarketing dilmahu wykorzystuje wszelkie blogi i strony www o herbacie do zareklamowania swoich produktów. Żenada. Działania takich trolli marketingowych niszczą wiarygodność opinii na blogach, forach. Dilmah spamuje polski internet.
Aniu, robiłam tak udka, są pyszne. Czy robiłaś tak samo piersi z kaczki?