Szybkie, letnie danie, pachnące Grecją!
Świetnie sprawdzi się na domowy obiad, ale także i na przyjęciu. Można je bowiem przygotować wcześniej i upiec bezpośrednio przed przyjściem gości:)
Składniki (4-6 porcji)
1 średnia polędwiczka wieprzowa
100-150 g sera feta
8-10 suszonych pomidorów (w oliwie)
10-15 czarnych oliwek
1/2 żółtej papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3-5 łyżek oliwy z oliwek (a najlepiej tej, którą były zalane suszone pomidory:)
4-6 pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na grube plastry. Każdy dokładnie rozbić tłuczkiem na duży kotlet (najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego).
Każdy kotlet posypać solą (delikatnie, bo feta jest słona!) i pieprzem.
Paprykę, suszone pomidory i oliwki drobno pokroić. Wymieszać z oregano i pokrojonym w kostkę serem feta.
Na każdy kotlet nałożyć farsz z fety i zrolować.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć dookoła pokrojonymi ząbkami czosnku oraz pomidorkami koktajlowymi. Polać kilkoma kroplami oliwy.
Piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Smacznego:)
Wspaniałości. Ja polędwiczki jeżeli już faszerowałam to w całości. Twój pomysł jest świetny, tym bardziej,że polędwiczki wieprzowe to taki wdzięczny „materiał” do kucharzenia.
Uwielbiam polędwiczki wieprzowe. Ostatnio robiłam z fetą i szpinakiem, Twoja wersja absolutnie do wypróbowania!
Pozdrawiam!
jaki pyszny musi być ten farsz! mniam!
Pyszności:)
mmm, muszą być niezwykłe:)
Uwielbiam takie smaki!
Polędwiczki udały mi się świetnie.Zachwyciły gości na uroczystym rodzinnym przyjęciu.
Przepis jest doskonały!
Jaga, witaj! Bardzo się cieszę, że smakowały! Dziękuję za komentarz. Nawet nie wiesz, jak dużo motywacji dają takie pochwały 🙂
Aniado! fantastyczny przepis, poledwiczki wyszly pyszne. Zostalo mi troche farszu, moj M stwierdzil,ze tarta z nim byla by ciekawa, zrobilam dzis i ….super….
pozdrawiam z goracej Australii
czekam na kolejne pyszne i bajecznie kolorowe przepisy…
Szczesliwego Nowego Roku
Bławatku, z Australii?!! Ależ Ci zazdroszczę lata w pełni!!! Bardzo się cieszę, że kolejny przepis przypadł Wam do gustu:) Fajnie, że znalazłaś chwilę aby wstawić komentarz. Dzięki za życzenia i wzajemnie dużo radości w Nowym Roku! Pozdrawiam gorąco z baaardzo zimowej Warszawy;) Aniado
Kiedys nie mialam suszonych pomidorow i papryki. Zastapilam je koperkiem. farsz -feta+koperek. Wyszlo rewelacyjnie:)
Witam właśnie robię polędwiczki . Czy piec pod przykryciem ?
Bez przykrycia
Dziękuję