Danie to cieszy się w naszej rodzinie niesłabnącym zachwytem!
Przygotowanie zajmuje naprawdę nie dużo czasu, a możemy odkryć zupełnie nowy smak wędzonego łososia.
Uwaga:)
Nie od dziś mówi się, że „jemy oczami”:)
Gdy zabraknie nam już inwencji w wymyślaniu nowych potraw, zawsze pozostaje jeszcze możliwość eksperymentowania ze sposobem podania. Według mnie to samo danie podane w nowy, fajny sposób ma zupełnie nowy smak. Wcale nie trzeba mieć „specjalnych” naczyń, jestem pewna, że i w Waszej kuchni znajdzie się miseczka, talerzyk… kieliszek, które można wykorzystać w nowatorski sposób.
Składniki:
250 g łososia wędzonego
1-2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka chrzanu
pieprz
ogórki konserwowe
papryka konserwowa
cebula
grzybki marynowane
Wykonanie:
Ogórki, paprykę konserwową, cebulę i grzybki marynowane drobno pokroić.
Do malaksera włożyć łososia, majonez, chrzan oraz pieprz i razem zmiksować, ale nie na pastę! Fajniej wygląda taki „grubo mielony”.
(Jeśli nie mamy malaksera, to można łososia zmielić w maszynce do mięsa, a potem wymieszać z majonezem oraz chrzanem).
Tatara z łososia wymieszać z grzybkami, papryką, cebulą oraz ogórkami, lub podać tatara i dodatki osobno.
Na ile porcji przystawkowych oceniłabyś te składniki? 🙂
Joanno, witaj!
Myślę, że jest to około 6 średnich porcji przystawkowych.
Pzdr Aniado
Dzięki za szybką odpowiedź, akurat pracuje nad listą składników świątecznych! Waham się jeszcze między Twoją roladą łososiowo-chrzanową i terriną z trzech ryb, ale któreś na pewno się pojawi na pierwszej wigilii, którą sama przygotowuje w tym roku i mam nadzieję, ze się wpisze w moją tradycję 🙂 Skłaniam się ku tatarowi i plus chyba rolada łososiowa, bo wydają mi się mniej pracochłonne.
Joanno,
Zarówno tatar z łososia wędzonego (wśród listopadowych przepisów, jest też tatar z mieszanki wędzonego i świeżego łososia) jak i rolada łososiowo-chrzanowa to dania cieszące się powszechnym uznaniem wśród naszych gości. Jednocześnie oba robi się łatwo i stosunkowo szybko 🙂
Jeśli chodzi o terrinę z trzech ryb jest również pyszna, ale nie ukrywam, że wymaga trochę więcej pracy.
Przy okazji… Na blogu jest jeszcze jeden podobny przepis, na roladki z łososia z musem chrzanowym. (Tutaj)
Miło mi, że planując swoje pierwsze Święta szukasz przepisów również na blogu LS 🙂
Pzdr Aniado