Po przeczytaniu tego przepisu od razu czułam, że to będzie mój smak!
Łosoś upieczony pod „kołderką” z koperku i sosu chrzanowego smakuje wprost wybornie 🙂
Przepis cytuję za Autorem bloga Domek z Piernika.
Uwaga:)
Moi Drodzy!
Korzystając z chwilowego dostępu do internetu, bardzo Wam serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze! Jednocześnie przepraszam, ale mam czas tylko na takie „hurtowe” podziękowanie.
Urlop ma się już ku końcowi… niestety i „stety”, bo już powoli zaczynam także tęsknić za domem i własną kuchnią 😉
Wkrótce mam nadzieję podzielić się z Wami nowymi przepisami na dania inspirowane wakacyjnymi wojażami 🙂
Dzisiaj jeden z „archiwalnych” przepisów. Naprawdę wart wypróbowania!
Do usłyszenia 🙂
Pzdr Aniado
Składniki:
1 duży filet z łososia (4-5 porcji)
4-5 łyżek posiekanego kopru
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki posiekanej drobno cebulki dymki i/lub szczypioru
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Z łososia usunąć ości (patrz Vademecum) i podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje łososia. Każdą posypać grubą warstwą kopru i cebuli/szczypioru.
Śmietanę wymieszać z chrzanem i rozsmarować na rybnych filetach.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z łososiem (bez przykrycia) i piec 20-25 minut.
Smacznego 🙂
ROK TEMU NA BLOGU
Na śniadanie pyszne jajka w koszulkach
lub tuńczyk w awokado.
Na obiado-kolację polecam mule w sosie pomidorowym,
łososia pieczonego na ostro z papryką,
Dodatkiem do dań obiadowych może być quinoa z pieczonymi warzywami.
Na deser natomiast polecam owoce sezonowe zapiekane z koglem-moglem 🙂
Aniu, wspaniałe danie! Fajnie, że je przekazujesz dalej, bo łosoś wygląda przepysznie! Pozdrawiam Cie serdecznie 🙂
Uwielbiam lososia! Kiedys pieklam filety rybne w sosie chrzanowym. Ale losos to jest to! Koniecznie do wyprobowania. I czekam na kolejne pyszne przepisy :))
Pozdrawiam.
Sos chrzanowo-koperkowy idealnie pasuje do łososia!
Jestem pewna, ze by mi smakowalo 🙂
Aniu, czekam zatem na powrót i te nowe pyszności, które będziesz nam serwować 😀 A ten łosoś… no cóż, wciągnęłabym taką porcję 🙂
Aniu, KIEDY WRACASZ?????????? Bo już się nie mogę doczekać 😉 Pozdrawiam serdecznie, a łososia dodaje do listy „do zrobienia” 😀
przepyszna propozycja 🙂 i pieknie wyglada 🙂
Pozdrawiam 🙂
dzięki za cytat, zdjęcia masz lepsze, ale ja nad tym pracuję;) Pozdrawiam.
Łosoś…mniam! Koniecznie muszę spróbować w tej wersji 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Po prostu pychaaa!!!
Z braku łososia akurat, zrobiłam nototenię. Danie naprawdę pyszne, a i pracy niedużo!. Pozdrawiam
Montoema, witaj!
Zgodnie z powiedzeniem, że człowiek uczy się przez całe życie… Ja także właśnie teraz, właśnie od Ciebie dowiedziałam się o istnieniu ryby o nazwie nonotenia 😉
Dziękuję za lekcję i cieszę się, że rybka smakowała 🙂
Pzdr Aniado
Nototenia 😀
Ale i ja przekręcam nazwy namolnie :-))
Montoema, nazwa była mi tak obca, że nawet nie umiałam jej prawidłowo napisać 😉
Jeszcze raz dzięki za lekcję
Pzdr Aniado
W każdym razie, jak zwał tak zwał, ale było smacznie :-))
DZIEKUJEMY ZA PRZEPIS!!! ZARAZ ZACZYNAMY PRZYGOTOWANIA… ROBIMY ROMANTYCZNA KOLACJE Z KOLEGA DLA DZIEWCZYN I WLASNIE TEN PRZEPIS WPADL NAM W OKO…
POZDRAWIAMY Z NOWEGO JORKU
Paweł, witam serdecznie!
Mam nadzieję, że danie będzie smakowało!
Życzę miłej kolacji 🙂
Pzdr z drugiej strony Atlantyku
Aniado
Zrobiłem wg. tego przepisu łososia, ponieważ
-nie miałem czasu
-miałem wszystkie składniki
-przepis jest czytelny i jasny
i… Jestem zadowolony, nawet Teściowa pochwaliła 🙂 A robi się go raz dwa.
Rewelacja i dziękuję! Proste przepisy są najlepsze.
Leszku, witaj!
Taki komentarz i przepis nie wymaga już żadnej dodatkowej reklamy!
Bardzo dziękuję, że napisałeś 🙂
Pzdr i zapraszam! Na blogu jest jeszcze kilka innych łatwych i szybkich przepisów 🙂
Aniado
Zrobiłam tego łososia dla znajomych. Usłyszałam zdanie: „Julia, myślałem, że ja robię dobrego łososia, ale ten… ten… to czysta poezja”
Nic więcej nie dodam 🙂
Świetny przepis! Robi się błyskawicznie. Nie miałam ani dymki ani szczypiorku, więc dodałam pół małej, posiekanej, czerwonej cebuli i ząbek czosnku. Fajnie smakuje z roszponką ze słonecznikiem, ziarnami kolendry oliwą i balsamico. Super blog!
Justyna, witaj!
To brzmi jak zupełnie nowy przepis! Muszę przy okazji spróbować go zrobić 😉
Bardzo dziękuję za pochwały i zapraszam po kolejne przepisy!
Pzdr Aniado
Ten łosoś naprawdę pychota, a przy tym prosty i szybki w zrobieniu 🙂
Marta, witaj!
Miło mi słyszeć, że to danie ma jeszcze jednego wielbiciela 🙂
Pzdr Aniado
Robiłam już łososia w folii( zrobił furorę) 🙂 A jutro zabieram się za tego w sosie. Ale mam pytanie, łososia smarujemy sosem zanim go posypiemy koperkiem i cebulką, czy na koperek dopiero ten sosik?
Wiolik, witaj!
Na łososia kładziemy najpierw cebulkę i koperek, potem sos i wtedy pieczemy.
Mam nadzieję, że to danie także Ci zasmakuje 🙂
Pzdr Aniado
Witaj ! Eliza Łosoś jest wprost rewelacyjny,robiłam go już parę razy i wszystkim bardzo smakuje:)-Dziękuję za przepis i czekam na kolejne równie rewelacyjne pozdrawiam:)
cudowny obiad + ziemniaczki opiekane w maśle czosnkowym. Ps dodałąm na koniec kapary. mniammmmm……….