Lekka i… dekoracyjna przekąska z francuskim rodowodem!
Wędzony łosoś, koper włoski i świeży ogórek doprawione chrzanem i koperkiem smakują naprawdę wybornie!
Gorąco polecam 🙂
Na podstawie przepisu Nicoli Graimes z jej książki pt. ” 365 Lekkich dań. Przepisy na potrawy o niskiej zawartości węglowodanów”
Składniki: (2-3 porcje)
250 g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie plasterki
1 średni ogórek, obrany, wypestkowany i utarty na grubej tarce
1/2 średniej bulwy kopru włoskiego
1 łyżka gęstego jogurtu
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny (ilość dostosować do własnego smaku)
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
rukola (lub inna sałata), jadalne kwiaty do dekoracji
Wykonanie:
Pokrojonego łososia, utarty koper włoski i ogórka wymieszać z jogurtem, chrzanem, majonezem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Podawać tak jak na zdjęciach lub w wysokich pucharkach/kieliszkach, udekorowane listkami rukoli i/lub jadalnymi kwiatami.
Smacznego 🙂
Wszystkie skladniki uwielbiam, to musi byc smakowite. Przepis chowam do zakladki „wytworne przystawki” i …czekam na „wytworna” okazje:-) Dwa dni temu dotarla do mnie profesjonalna foremka, wiec z tak eleganckim podaniem nie powinnam miec klopotu.
Madzia, witaj!
„Wytworna przystawka” brzmi nader dumnie! Odbieram to jako wielki komplement! Dziękuję 🙂
Pzdr
Aniado
To wygląda bardzo ciekawie! Koniecznie muszę spróbować! 🙂
Ach „zmuszasz do aktywności” towarzyskiej tym daniem. Trzeba będzie wymyślić powód spotkania na tyle wytworny by pasował do tak spektakularnej przystawki. Na razie nic nie przychodzi mi do głowy, ale jak już nadejdzie to dopiero będzie uczta. 🙂
To są moje smaki, pędzę więc szybciutko po składniki…., kolacyjka bedzie przednia!
Gochna, witaj!
Mam nadzieję, że rillette przypadło Ci do gustu!
Mnie w tym daniu uwiodła łatwość przygotowania i ciekawy smak jaki uzyskuje się z połączenia „zwykłych” składników 🙂
Pzdr Aniado
to musi obłędnie smakować. Ma wszystko co lubię Juz wydrukowałam sobie 🙂 Rewelacja 🙂
Moje pasje – estyka,
Przyznaję, że przepis ten zwrócił moją uwagę ze względu na składniki. Jest to mój kolejny krok w „pogłębianiu znajomości” z koprem włoskim.
Pzdr i życzę smacznego
Aniado
Fantastyczne:) Cheętnie zobaczyłąbym takie u siebie na kromce domowego chleba:) ….nawet mimo słabej przyjaźni z łososiem:) pozdrawiam ciepło
Robiłam nieco podobną przystawkę, ale bez kopru włoskiego. Łosoś, ogórek + koper to idealne połączenie!
Wygląda baaajecznie! Aż szkoda zjeść 🙂 Bardzo apetyczne fotki.
Wygląda obłędnie! Uwielbiam łososia więc ta przekąska szczególnie przypadła mi do gustu 😉
Bardzo smaczne! Choć sprofanowałam to eleganckie danie robiąc z niego pastę kanapkową:) Nie lubię fenkuła, kiedyś robiłam z nim zapiekankę na ciepło, i okropnie wspominam ten anyżowy aromacik, natomiast na surowo w tej paście wypadł super, cieszę się, że dzięki Pani dałam mu jeszcze jedną szansę. Jutro zrobię jeszcze raz, pozdrawiam
Jagna, witaj!
O sprofanowaniu mowy być nie może! Ja nazwałabym to „twórczą modyfikacją” 🙂
Rozumiem Pani podejście do fenkuła… Hasło „anyżek” zniechęca wiele osób…
Pzdr i zapraszam do testowania innych przepisów
Aniado