Polędwiczki wieprzowe i szynka parmeńska to duet absolutnie idealny!
Wykorzystuję go bardzo często.
Dzisiaj w nowej odsłonie, a mianowicie w postaci „sakiewek” z szynki wypełnionych filetami z polędwiczek. Całość podawałam z sosem grzybowym i mieszaną sałatką.
Palce lizać 🙂
Uwaga:)
Przyznaję, że „zapakowanie” filecików do sakiewek może przysporzyć trochę kłopotów… Jeśli nie uda się Wam kupić odpowiednio dużych i „okrągłych” plastrów szynki (lub czujecie, że „nerwy puszczają”) radzę to danie wykonać w postaci roladek. Dalsze przygotowanie (pieczenie i sos) pozostają bez zmian 😉
Składniki: (9-10 sakiewek = 5 porcji)
2 małe polędwiczki wieprzowe
10 dużych, cienkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
gruby szczypior (do wiązania)
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia
sos grzybowy:
1 szklanka kurek/borowików/pieczarek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki twarożku śmietankowego
1 łyżka sera pleśniowego Roquefort (dla zaostrzenia smaku; opcjonalnie)
2-4 łyżki mleka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na 2-3 cm plastry. Oprószyć pieprzem. NIE SOLIĆ! (Szynka doda wystarczającą ilość „słoności”.) Każdy filecik „zapakować” do sakiewki z plastra szynki i zawiązać szczypiorem.
Sakiewki ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.
Przygotować sos grzybowy. Grzyby umyć i drobno pokroić. (Uwaga: Tutaj podaję sposób na łatwe pozbycie się piasku z kurek i innych grzybów leśnych.)
W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojone grzyby i smażyć aż odparują cały płyn. Dodać twarożek, ser pleśniowy i 2 łyżki mleka. Smażyć na wolnym ogniu aż składniki się połączą i utworzą kremowy sos. (Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać więcej mleka.) Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorące sakiewki podawać z sosem grzybowym i mieszaną sałatką.
Smacznego 🙂
Jak zawsze masz apetyczne pomysły;) dla mnie rewelacja
Świetny pomysł i bardzo elegancki, a przy tym fantastyczne połączenie smaków! Pozdrawiam
Wyglądają wspaniale:)
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Super pomysł!
Cudowne i wykwintne sakiewki zaczekają aż pojawi się trochę więcej czasu na przygotowanie jedzenia. Są tak piękne, na twoich zdjęciach, że trudno im się oprzeć. Można nimi zabłysnąć przed… 🙂
Uroczo eleganckie. Aż chciałoby się sięgnąć po jedną…
Pozdrawiam
Mnie się też bardzo podobają.
Pyszna i niezwykle atrakcyjna przekąska!
Cudowna strona. Gratuluje! Podanie potraw jest tak wspaniałe że trudno sie oprzeć, gratuluje!!!!!!!!!!!!!!!
Gogam, witaj! Bardzo mi miło, że blog i moje gotowanie zasługują na taki komplement 🙂
Dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów i pomysłów
Aniado