Gdy na dworze jest tak gorąco jak ostatnio, najchętniej sięga się po dania lekkie, łatwe i szybkie do przygotowania. Swój triumf święcą wszelkiego rodzaju sałatki i dania z grilla.
Dzisiejsza propozycja to smakowite połączenie sałaty z grillowanym mięsem. Jest to uproszczona i odchudzona wersja znanej na całym świecie Caesar salad.
Uwaga:)
W swojej pierwotnej wersji, stworzonej przez Caesar’a Cardini (kucharza i właściciela restauracji w Meksyku, z pochodzenia Włocha), Ceasar salad tworzyła sałata rzymska posypana małymi grzankami i tartym parmezanem, podawana z sosem zrobionym z oliwy, soku cytrynowego, jajka, czosnku, kilku kropili sosu Worcestershire i odrobiny pieprzu.
Obecnie sos Worcestershire często zastępuje się przez anchovies, a samą sałatkę wzbogacają nowe dodatki, takie jak grillowane mięso z kurczaka czy grillowane krewetki lub ryby.
Ja z oczywistych względów pominęłam grzanki z pieczywa, a także skróciłam „proces produkcyjny” sosu, wykorzystując gotowy majonez. Aby sos był lżejszy część majonezu zastąpiłam jogurtem. Zapewniam, że nie wpłynęło to zasadniczo na ostateczny smak 😉
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
1-2 łyżeczki tartego parmezanu
2 filety z piersi kurczaka + ulubione zioła + szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1-2 anchovies
1 ząbek czosnku
odrobina soku cytrynowego
odrobina pieprzu
Wykonanie:
Filety z kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i ulubionymi ziołami. Skropić oliwą i odstawić na godzinę aby mięso się zamarynowało. Upiec na grillu (lub usmażyć na patelni grillowej, albo w piekarniku), a następnie pokroić w paseczki.
Sałatę umyć i porwać na kawałki.
Przygotować sos. Majonez, jogurt, anchovies i czosnek dokładnie zmiksować, aż powstanie jednolity, gładki sos. Doprawić do smaku pieprzem i kilkoma kroplami soku cytrynowego. (Uwaga: Nie solić! Anchovies są wystarczająco słone!)
Sałatę wymieszać z sosem, posypać tartym parmezanem, a na wierzchu ułożyć kilka kawałków grillowanego kurczaka.
Uwaga:)
Sałatkę można dodatkowo ozdobić rurką – „wafelkiem” z parmezanu.
Tutaj przedstawiałam przepis na takie „wafelki”.
Smacznego:)
UWIELBIAM
Sama też produkuję w ramach obiadu takową sałatkę, gdy nie ma się ochoty na nic cięższego z uwagi na upał.
pyszności
Nie wiem jak to się stało, że jeszcze nigdy jej nie robiliśmy…
Ja chce, ja prosze, to wprost coś cudownego i ten wafelek z parmezanu poezja na talerzu 🙂
Aniu, zapraszam 🙂
Ta sałatka jest rzeczywiście idealnym rozwiązaniem na dzisiaj!
Pzdr Aniado
Już biegnę
dziś, jutro i każdego upalnego dnia 🙂
Aniu ta rureczka serowa bardzo udanie wieńczy dzieło. Sałatka wyśmienita!
Pyyycha!
chodzi za mną ostatnio, więc może w końcu zrobię 🙂
Idealna, a prawie o niej zapomniałam! 🙂 i w wersji delikatnej 🙂 widać, że smakuje 🙂
„Ja z oczywistych względów pominęłam grzanki z pieczywa” – chyba się nie znam, ale jakie oczywiste względy spowodowały pominięcie?
XYZ, witaj!
Na moim blogu prezentuję dania zgodne z dietą odchudzającą jaką stosuje mój Mąż. Jednym z produktów, które należy w czasie tej diety ograniczyć do minimum jest pieczywo. Stąd „oczywistość” pominięcia grzanek 🙂
W zakładkach „O blogu” i „Harmonogram diety” pisałam na ten temat więcej.
Pzdr Aniado
Właśnie takiego przepisu szukałem. Prosty i bez zbędnego gadania. Jedyne co w nim zmienię to grzanki, które na pewno dodam, oraz anchovies, które pominę na rzecz sosu worcester 🙂