Dzisiaj dwa dania grzybowe.
Proponuję pieczarki smażone z kaparami oraz wersję tradycyjną z cebulką i czosnkiem.
Smażone pieczarki pasują idealnie jako gorąca przystawka do pieczonych/duszonych/smażonych mięs i ryb.
Wybitnie zagorzałym wielbicielom grzybów, możemy podać je także jako osobne danie.
PIECZARKI SMAŻONE Z KAPARAMI
Składniki:
1/2 kg pieczarek
2 łyżki kaparów
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1-2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
dodatkowo:
posiekana natka z pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie straciły białego koloru.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Wcisnąć czosnek i dodać pokrojone grzyby. Smażyć do chwili aż pieczarki odparują wodę i lekko się zarumienią.
Dodać kapary, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych i rybnych.
PIECZARKI Z CZOSNKIEM I CEBULĄ
Składniki:
1/2 kg pieczarek
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1-2 łyżeczki soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól i pieprz
dodatkowo:
posiekany szczypior lub natka pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki pokroić na ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny aby nie straciły białego koloru. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Wcisnąć czosnek i dodać grzyby. Smażyć do momentu aż z pieczarek odparuje woda i lekko się przyrumienią.
Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem lub natką pietruszki.
Smacznego:)
Polecam także cykorię na gorąco
takie pieczarki z cebulką, uwielbiam! często dodaję do mięs 🙂
wersji z kaparami jeszcze nie znam! muszę wypróbować.
Świetna przystawka:)
Takie to proste, a tak pysznie wyglada! Kaparow ci u mnie dostatek, wlasnie szukalam pomyslu na ich wykorzystanie – dzieki za ten przepis, na pewno sie przyda!
świetnie połączenie, nie wpadłabym na nie! muszę spróbować!
A to ciekawe. Nie pomyślałabym, że takie połączenie moze być dobre. A jednak wygląda smakowicie. Nie jestem fanką kaparów, ale mój narzeczony za nimi przepada, może więc warto spróbować przepisu.
pieczarki z czosnkiem i cebulką robie bardzo często.
jako dodatek do obiadu lub na ciepłą kolację.
ale te z kaparami? bardzo mnie zachęcają.
ciekawie.. nie pomyślałabym o takim połączeniu, a rzeczywiście może być super 🙂
Świetny prosty przepis! Muszę Ci powiedzieć że na prawdę jestem pod wrażeniem Twojej inwencji w kuchni. Pozdrawiam! 🙂
Monochrome, niezmiernie mi miło, że tak sądzisz:) Jak się coś lubi robić, to wszystko po prostu samo wychodzi! Zresztą pewnie sam o tym najlepiej wiesz 🙂
mmm fajne te pieczarki, na pewno wypróbuję 🙂
w ogóle super blog, pozwolę sobie dodać do ulubionych.
i zapraszam do mnie: http://kuchniaetc.blogspot.com/
pozdrawiam 🙂
Wykonałem przed chwilą „pieczarki z kaparami”, a właściwie ich pewną wariację.
Ogólnie trzymałem się przepisu – wariacja polegała na tym, że dodałem drobno pokrojonego suszonego solonego pomidora i ze dwie szczypty płatków chili. Do tego oczywiście czosnek – ale dla odmiany w ostatniej fazie smażenia, żeby przystawka (potraktowałem pieczarki jako przystawkę do zimnego piwka) było wyraźnie czosnkowe. Na koniec zamiast pietruszki (nie miałem niestety w domu) dodałem drobno posiekanego kopru. Sól (z nią postąpiłem ostrożnie – bo pomidory i kapary słone) i pieprz oczywiście.
Ostatecznie wyszła bardzo smaczna i oryginalna mieszanka smaków: kwaskowego i słodkiego (pomidorek i kapar), grzybowego, sympatycznie słonego i lekko pikantnego. Koper też dorzucił swoje trzy grosze.
Generalnie super! Jutro powtórzę w większej ilości.
Wielkie dzięki za wspaniałą inspirację! Pozdrawiam 🙂
Wow! Podoba mi się ta wersja baaardzo! Muszę ją koniecznie wypróbować:)
Ojej, trudno zdecydować która wersja lepsza:)
Pozdrawiam:)
Witaj, a będzie jeszcze trudniej 😉 Bowiem właśnie pojawiła się jeszcze jedna wersja, dodatkowo z suszonymi pomidorami i chilli…
Więcej o tej wersji możesz przeczytać w komentarzu, który wstawił Monochrome 🙂
Zawsze nie wiedziałam co zrobić z kaparami, a z pieczarkami ich jeszcze nie jadłam.
A.
„Wybitnie zagorzałym wielbicielom grzybów, możemy podać je także jako osobne danie.” – tak to coś w sam raz dla mnie na obiad. Słone kapary na pewno zaostrzą smak neutralnych pieczarek. Muszę wypróbować – 2 składniki a może być bomba!
Zrobiłam pieczarki z kaparami 🙂 Dodałam odrobinę octu ryżowego, bo pamiętam jak kiedyś zrobiłam na ciepło pieczarki z fasolką szparagową i właśnie z octem ryżowym i czosnkiem. A właściwie bardziej pamiętam jak pyszne to wyszło 😉 Połączenie pieczarek z w/w octem i kaparami również okazało się super 🙂
Moja wersja jest tutaj ->http://redandpale.blox.pl/2011/07/Pieczarki-z-kaparami.html 🙂
cekawe połączenie muszę koniecznie spróbowac, bo jeszcze mi się danie z tego bloga nie trafiło, które nie byłoby smaczne