Przepyszne placuszki!
Idealne na śniadanie!!
Dla mnie najsmaczniejsze z jogurtem i rodzynkami. Mniam 🙂
Jest to moja adaptacja przepisu z miesięcznika „Kuchnia” (11/2007).
Składniki: (na około 25 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub razowej)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka 2%
2-3 łyżeczki fruktozy/cukru brzozowego/syropu z agawy lub 3-4 krople Stevii
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
1 łyżka utartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
2 duże jabłka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
jogurt naturalny
rodzynki
Wykonanie:
Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W oddzielnej misce zmiksować razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, mleko, żółtko, skórkę cytrynową (cynamon lub wanilię) oraz cukier brzozowy. Dodać obrane i utarte na grubej tarce jabłka oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
Smażyć małe placuszki na oliwie (lub margarynie). (Uwaga: najlepiej smażyć te placuszki na patelni teflonowej, na średnim ogniu; patelnię przykrywać w czasie smażenia pokrywką)
Podawać z polewą z jogurtu wymieszanego z rodzynkami i ewentualnie dosłodzonego cukrem brzozowym/fruktozą/syropem z agawy lub ulubionym dżemem.
Smacznego:)
Do placuszków polecam prażone jabłka
lub sos ze zmiksowanych truskawek (świeżych lub mrożonych), taki jak w tym przepisie
idealnie trafiłaś w moje preferencje 🙂
Bardzo ładne. Z płatkami owsianymi jeszcze nie jadłam, ale to takie moje smaki, mogłyby mi posmakowac… 🙂
Kuchareczko, Paulu cieszę się, że utrafiłam w Wasze smaki. Przyznam się, że takie „zwykłe” racuchy z jabłkami nie bardzo lubię, natomiast te z mąki pełnoziarnistej są takie bardziej „z charakterem” i te smakują mi dużo bardziej:)
Takie placuszki to jedne z naszych ulubionych 🙂 Są przepyszne szczególnie z mąki razowej
cudowna fotka.
urzekające placuszki.
och, wspaniałości.
Takie pyszne i zdrowe. Takie wlasnie uwielbiam 😉
Pyszne te placuszki, robiłam je wczoraj dla całej rodziny i wszystkim bardzo smakowały. Nawet moja mała córeczka zajadała je ze smakiem. Bardzo pasuje mi ten przepis bo zawiera zdrową mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane.
Trochę się obawiałam, tych płatków owsianych, ale dobrze, że trzeba je zmiksować, wychodzi taka mączka.
Placki wyszły miękkie i rozpływające się w ustach.
bardzo Ci dziękuję za przepis:)
Pozdrawiam
Aniu, fajnie, że do mnie zaglądasz:) Bardzo się cieszę, że placuszki przypadły Wam do gustu. Rzeczywiście, ja też na początku miałam wątpliwości co do płatków owsianych… ale teraz wykorzystuję je bardzo często:) Pzdr i do zobaczenia