Bardzo fajne połączenie smaków: słonego (ser), kwaskowego (sos) oraz słodkiego (żurawina). Tło stanowi krucha sałata, a przysłowiową „wisienką na torcie” są orzechy pekan.
Jest to sałatka autorstwa mojej koleżanki Asi.
Składniki:
krucha sałata (lub mieszanka różnych sałat)
ogórki pokrojone na cienkie plasterki
marchewka utarta na wiórki
żurawina suszona
ser pleśniowy pokruszony
orzechy pekan
sos „Balsamiczny vinegar” (dla 1-2 osób)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
Wykonanie:
Liście sałat porwać na kawałki. Wymieszać z plasterkami ogórka oraz wiórkami z marchewki. Posypać żurawiną oraz pokruszonym serem pleśniowym. Ozdobić orzechami pekan. (Ilości składników zależą od indywidualnych preferencji 😉
Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać wszystkie składniki sosu. Słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsać aż do połączenia składników. (Uwaga: sosu nie solić, ponieważ ser pleśniowy jest już wystarczająco słony!)
Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
Smacznego:)
cudna! te kolory. te składniki! i z pewnością smak fenomenalny ;]
Cudo! Zamiast pleśniaka dam marynowane tofu i będę miała ‚swoją’ wersję. Piękne zdjęcia Aniu!
Ale pyszne zdjęcia:) Bardzo lubię sałatki z dodatkiem orzechów.
Pozdrawiam
Właśnie takie sałatki lubie!
to połączenie smaków, mnie nieznane, bardzo mi się podoba.
cudnie wyglada:) ach jakie to jest smaczne:)
Aniado, ona jest piekna:)Fartuszek tez urokliwy:)
Ewelajna, dziękuję za komentarz. Pochwały przekaże Autorce sałatki:)
Zrobiłam, pyszne 😉