Ultra-kremowy sernik na specjalne okazje!
Czekoladowe paski dodają mu smaku i urody!
Przepis pochodzi od Kuzynki z USA. (Kim, thank you for sharing this recipe!)
Składniki: (tortownica o średnicy 21-23 cm; 12 porcji)
UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
750 g twarożku Philadelphia
1/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietanki 12-18%)
1/2 szklanki cukru (ja użyłam brzozowego)
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)
2 duże jaja
3 łyżki mąki pszennej (u mnie luksusowa)
dodatkowo „na paski”:
1/4 szklanki dobrego kakao
1/4 szklanki cukru
1 łyżka delikatnej oliwy (lub oleju)
Wykonanie:
Twarożki wymieszać mikserem z dodatkiem cukru (1/2 szklanki) oraz jogurtu naturalnego (lub śmietanki). Dodać esencję waniliową i rum, a następnie jaja i mąkę. Ubić aż powstanie gładki krem.
Do osobnej miski wsypać kakao i cukier (1/4 szklanki) i dokładnie wymieszać. Dodać 1 i 1/2 szklanki jasnej masy serowej oraz 1 łyżkę oliwy. Ubić, aż powstanie jednolity, ciemny krem (na „paski zebry”).
Tortownicę owinąć od spodu 2-3 warstwami folii aluminiowej. (Uwaga! To zabezpieczy sernik przed dostępem wody w czasie pieczenia w kąpieli wodnej.)
Na środku tortownicy kłaść, na przemian, po 2-3 łyżki masy serowej jasnej i ciemnej. (Uwaga: Kolejne porcje nakładane na środek powodują, że masa serowa „rozpływa” się na boki i w efekcie tworzą się piękne „paski zebry”.) Gdy cała masa serowa jest już nałożona, potrząsnąć/zakołysać delikatnie tortownicą, tak aby wierzch się wyrównał.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni.
Sernik piec w kąpieli wodnej. (Uwaga: Tutaj pisałam więcej na temat pieczenia w kąpieli wodnej.) W tym celu tortownicę wstawić do większego naczynia żaroodpornego. Wstawić całość na najniższą półkę w piekarniku i wtedy do naczynia żaroodpornego wlać tyle gorącej wody aby sięgała do 1/3 wysokości tortownicy. Piec 45 minut. Sernik po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach na około 10-15 minut. Gdy całkowicie wystygnie, wstawić na 5-12 godzin do lodówki.
Smacznego 🙂
Moi Drodzy,
Sernik ten piekłam już dwa razy, ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć „wnętrza”. Za każdym razem sernik znikał błyskawicznie!
Pzdr Aniado
oh yummy!
wygląda cudownie:)
Witaj, dziękuje ,że mnie odwiedziłaś na blogu.Sernik wygląda rewelacyjnie na pewno skorzystam z Twojego przepisu, Pozdrawiam Cię serdecznie.Marysia
cudny:)
Aniu, upieke ten sernik ze wzgledu na jego urode:)
W Stanach zarowno znajomi jak i ja preferujemy nasze
polskie serniki z twarogu:)
…nostalgia, wspomnienia, sentyment, sieganie do korzeni czy po prostu lepszy smak:)
Ciasto wygląda rewelacyjnie, na pewno spróbuję. Zastanawiam się tylko czy konieczna jest to pieczenie w kąpieli wodnej? Czy myślisz, ze wstawienie naczynia z wodą na spód piekarnika nie dałoby podobnego efektu?
Gosiu, witaj!
Ten sernik piekłam za każdym razem w kąpieli wodnej, zgodnie z sugestią Kuzynki. Inny sernik (ten) piekę od wielu lat „normalnie” i także wychodzi przepyszny i baaardzo kremowy. Może warto zatem zaryzykować i spróbować go upiec Twoją metodą.
Mam prośbę o informację jeśli przetestujesz ten sposób 🙂
Pzdr Aniado
Zapisane – do wypróbowania 🙂
Już na surowo wygląda apetycznie …a co dopiero po upieczeniu:) cmokam mocno:)
Wyglada przepysznie! Zapraszam do mnie, nominowalam Cie do Liebster Award! pozdrawiam serdecznie)
miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html
Wygląda rewelacyjnie, jestem pewna, że tak samo smakuje.
Upiekę, jak tylko wrócę z B. Nie dość, że wygląda bardzo efektownie, to także musi być bardzo smaczny 🙂
Robilam go na Sylwestra i wlasnie przepis „pozyczylam” sobie od Pani:) Wyszedl BOSKI! Dziekuje!!:)