„Zwykłe” jajka sadzone, ale przygotowane w „niezwykły” sposób 🙂
Metoda polecana szczególnie w sytuacjach, gdy trzeba przygotować więcej niż 4 jajka na raz.
Od dzisiaj śniadanie nawet dla 12 osób „zrobi się samo” 😉
Podpatrzone tutaj.
Składniki:
jaja, najlepiej od szczęśliwych kur
oliwa
sól i pieprz
dodatkowo:
foremka do muffinów
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni.
Wgłębienia w formie na muffiny wysmarować oliwą. Do każdego wbić jajko, uważając aby żółtko pozostało w całości.
Formę wstawić na najniższy poziom w piekarniku. Piec około 10-15 minut.*
*Uwaga:
Jeśli chcecie aby żółtka były lekko płynne, należy piec jajka do momentu aż białka z przezroczystych staną się białe. Trwa to około 10 minut.
Po około 15 minutach zarówno żółtka jak i białka są takie jak w jajkach ugotowanych na twardo.
Smacznego 🙂
Uwaga: Takie jajka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kiełbasek śniadaniowych 🙂
świetny pomysł ja właśnie lubię takie lejące żółtko 🙂
Zapraszam do siebie na konkurs:)
super pomysł, zastanawiam się, czy u mnie przeszłoby to w takich oddzielnych foremkach – ramekinach (takich ceramicznych), również do pieczenia muffinek, czy babeczek. Co Pani sądzi?
Anna, witam!
Ja często używam foremek ceramicznych do przygotowywania „jajek w kokilkach” (np. takich lub takich). Sądzę, że powinny się sprawdzić także w przypadku „zwykłych” jajek sadzonych 🙂
Pzdr Aniado
Nareszcie pomysl, ktory rozwiazuje problemy organizacyjne przy serwowaniu sniadania dla „gromadki”. Musze przetestowac. Dzieki Aniu.
Pieczone jaja – smakowity pomysł:) ….no i każdy ma swoją idealnie okrągłą porcyjkę:)
Ja w ten sposób robię czasem weekendowe śniadania – tylko do foremek dodaję też szczypiorek, wędzonego łososia albo szynkę parmeńską i parmezan 🙂
Ja dodaje co mam pod ręką, polecam posypać z wierzchu serem 🙂
Już mi się marzy takie śniadanko 🙂 Nie ma problemów z wyjmowaniem jajek z foremki?
Arra,
Z tego co pamiętam, to nie miałam problemów z wyjmowaniem jajek z foremek.
Pzdr i życzę smacznego 🙂
Aniado
ja używam do tego kokilek bo się boję że porysuję sobie blache do mufinek.
a no i jeszcze pod spodem (pod jajkami) jest warstwa podsmażonego z czosnkiem szpinaku 🙂
Ja robię to w specjalnych formach + pod spód dodaje dodatki według gustu, dzisiaj dodałam szynkę z sosem pomidorowym (ostrym)
super pomysl jutro pyszne jajko na sniadanie