Kolejny wspaniały przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu” (National Geographic)!
Tak reklamowany jest przez autorów książki: „Połączenie octu balsamicznego z czarnym pieprze zaskakująco świetnie pasuje do słodkich truskawek.”
Sprawdziłam i… potwierdzam! Mniam 🙂
Ps. Przepis poleciła mi jedna z Czytelniczek LS. Małgosiu, dziękuję!
Składniki: (4 porcje)
500 g truskawek bez szypułek
2 łyżki dobrego octu balsamicznego
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki masła
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
dodatkowo:
gęsty jogurt naturalny/twarożek naturalny/mascarpone
Wykonanie:
Truskawki skropić octem, oprószyć pieprzem i wymieszać. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć 2 łyżki masła, wstawić do gorącego piekarnika. Gdy się roztopi wyjąć, potrząsnąć, tak aby masło pokryło całe dno. (Uwaga: Nie trzymać masła zbyt długo w piekarniku, aby się nie przypaliło!)
Wsypać truskawki (muszą leżeć w jednej warstwie!), wlać wyciekły z nich sok, oprószyć cukrem i delikatnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do czasu aż truskawki „zwiędną”, a płyn zgęstnieje. Wyjąć i odstawić aby lekko przestygły. Podawać z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, twarożku lub serka mascarpone.
Smacznego 🙂
OKOŁOBLOGOWO
Ważna wiadomość dla wszystkich wielbicieli ogrodów i nie tylko 😉
Moi Drodzy,
Z radością donoszę, że Klaudia, autorka wspaniałego bloga Organic Garden, zaprosiła mnie do współpracy przy najnowszym wydaniu internetowego magazynu boBio! Gorąco polecam!
Przyznaję, że było to dla mnie całkiem nowe wyzwanie i cieszę się ogromnie, że Klaudia dała mi taką szansę 🙂
Pzdr Aniado
I jeszcze parę zdjęć polecanego dzisiaj deseru 🙂
Intrygujący deser. Robiłam już co prawda truskawki z octem balsamicznym i pieprzem, ale w nieco inny sposób i nie łączyłam z jogurtem. Chętnie spróbowałabym w tej wersji.
Ja akurat nie przepadam za octem balsamicznym (używam go tylko do wypieku chleba) wiec to połaczenie raczejn nie dla mnie …ale urody nie można mu odmówić:)
A ja zrobiłam w tym roku konfiturę truskawkową z pieprzem i miętą, więc nie trzeba mi dwa razy powtarzać, że taka kombinacja skazana jest na sukces. Użyłam zielonego i nie mieliłam go, przez co raz po raz uwalnia się bardzo pikantna nuta (kiedy rozgryzie się ziarenko). Najlepsza jest z jakimś dobrym, twardym serem. Straszna ze mnie wyszła chwalipięta, ale takie to pyyysznee…. 🙂 dlatego i takiego deseru bardzo chętnie bym spróbowała!
Ciekawe! Wypróbuję na pewno jak tylko upały odpuszczą, bo teraz to nie da się piekarnika włączyć 😉
Jesli zamiast masla uzyjemy bullionu i poddusimy skladniki 2-3 minuty na pateni na ktorej wczesniej usmazone byly plasterki poledwiczek wieprzowych i jeszcze chwile popracujemy nad caloscia to otrzymamy pyszne danie…miesne!
Ja smażyłam szybki dżem z czereśni z czerwonym pieprzem, też pyszny 😉