Pyszne śniadanie!
Jajecznica wzbogacona o szparagi i szynkę wygląda i smakuje wybornie 🙂
Składniki: (1 porcja)
2 jaja od szczęśliwych kur
2-3 łodygi zielonych szparagów
2-3 plasterki szynki (parmeńskiej, gotowanej lub polędwicy łososiowej)
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
odrobina tartego parmezanu
Wykonanie:
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać najtwardsze końcówki. (Więcej na temat przygotowania szparagów tutaj.) Łodygi pokroić na kawałki.
Szynkę pokroić na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną szynkę i szparagi. Smażyć 3-4 minuty, aż szynka lekko się przypiecze, a szparagi nabiorą pięknego, głęboko zielonego koloru. Wbić jaja i smażyć do czasu aż się zetną. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, a następnie posypać odrobiną tartego parmezanu.
Smacznego 🙂
ze szparagami ? oo ciekawe 😉
Nigdy nie robiłam ze szparagami, ale z tego co widzę – warto. Wygląda przepysznie ta jajeczniczka 🙂
Bardzo lubię jajecznicę z wędliną …. a tu jeszcze szparagi:) niebo w gębie:) buziaczki
Aniu, Twoje fritatty ze szparagami zawojowały wszystkich którzy je próbowali, teraz pora na jajecznicę. Super danie szczególnie dla gości, którzy niedługo mnie odwiedzą. Dzięki za śniadaniowe inspiracje. A rzeżucha z gruntu jest boska – jemy ją teraz do wszystkiego. 🙂