Były już steki siekane z grilla i greckie szaszłyki z serem halloumi… a teraz podobne danie, ale w innej formie 🙂
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z nowej zakładki sezonowej (GRILL). Znajdziecie tam zdjęcia i linki do przepisów na grilla (m.in. marynaty, przyprawy, dipy, dodatki), które były opublikowane na stronach LS.
Składniki: (12 sztuk)
900-1000 dag mielonej wołowiny na zrazy
500 g mielonej wieprzowej karkówki
4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy (lub innej ulubionej mieszanki ziołowej)
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte
sól i pieprz do smaku
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Oba rodzaje mielonego mięsa wymieszać z oliwą, octem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawą ziołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy mięsnej uformować kiełbaski i nadziać je na patyki. Piec na grillu (najlepiej na aluminiowych tackach).
Uwaga: Ja przy formowaniu kiełbasek pomagałam sobie bambusową matą (jak do robienia sushi). Dzięki temu kiełbaski wychodziły równe i bardziej zwarte.
Foto-instrukcja poniżej 😉
Smacznego 🙂
Kolejny Twój przepis wydrukowany 🙂
I dzięki za foto-instrukcję. Przyda się.
Agata, witaj!
Mam nadzieję, że kiełbaski będą Ci smakowały 🙂
Z ich formowaniem jest niestety trochę zabawy, ale wydaje mi się, że efekt końcowy wynagradza włożony trud 😉
Pzdr Aniado
Precyzja wykonania i uroda końcowego efektu powala na kolana. Choć czasem robię coś podobnego to je4dnak nigdy nie jest to tak urodziwe.
Widać rękę mistrzyni 🙂
świetny pomysł z tą matą! przywłaszczam sobie 😉
Wspaniały pomysł, to coś nowego na grilla, na pewno wykorzystam ten pomysł na corocznym urodzinowym przyjęciu Syneczka:) buziaki