Bardzo smaczna zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażana i sera feta.
Przygotowana w „jednoosobowych” kokilkach prezentuje się naprawdę dobrze 🙂
Inspiracją był przepis Donny Hay z jej książki pt. „Simple dinners”.
Składniki: (6-7 porcji)
400-500 g chudego mielonego mięsa*
*W książce Donny Hay, danie to było zrobione z jagnięciny. Ja użyłam zmieloną polędwiczkę wieprzową. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało także z mieloną wołowiną.
1 duża cebula, drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich**
1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu**
**W oryginalnym przepisie było tylko oregano, ale ja niestety nie miałam 😉
3 średnie/duże pomidory
około 1/4 szklanki bulionu (można z powodzeniem zastąpić sokiem pomidorowym lub przegotowaną wodą)
2-4 łyżki oliwy
200 g sera feta
1 mały bakłażan
1/4 szklanki oliwy
sól, pieprz
1-2 łyżeczki listków świeżego rozmarynu
dodatkowo:
6-7 naczynek żaroodpornych o pojemności około 250-300 ml
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Zrumienić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć do czasu aż zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone pomidory oraz zioła. Wymieszać i dusić przez 8-10 minut. (Uwaga: Powinien powstać mięsno-pomidorowy sos. W razie potrzeby dolać trochę bulionu lub przegotowanej wody, albo nawet soku pomidorowego.)
Bakłażana (ze skórką) i ser feta pokroić w kostkę 1×1 cm. Wymieszać razem z oliwą, a następnie oprószyć solą i przyprawić sporą ilością pieprzu oraz świeżych listków rozmarynu.
„Sos” mięsny rozłożyć do kokilek (maksimum do połowy wysokości). Na wierzch położyć warstwę z pokrojonego i doprawionego bakłażana i fety.
Naczynia wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Podawać od razu.
Uwaga: Zapiekanki najładniej prezentują się podane tak jak były pieczone, ozdobione dodatkowo gałązką rozmarynu. Jedząc, warto zawartość miseczek wymieszać, wtedy smakuje najlepiej 🙂
Smacznego 🙂
Faktycznie, wygląda znakomicie!
I kurze odnóże mielone też się nada. Piękne naczynka. A co do oregano służę sadzonką jesli masz ochotę?
Ciekawa zapiekanka – kolejny pomysł na mojego ulubionego bakłażana.
Naczynka bardzo mi się podobają – chyba nowe w Twojej kolekcji.
Bardzo ciekawa zapiekanka:) …. buziaczki
Niestety, zamiast oryginalnego sera dodałam marną podróbkę firmy na M i po wymieszaniu, to coś rozpadło się i wyglądało bardzo nieapetycznie – pojawiły się drobne grudki. Ale smak na tyle miły, że zrobię powtórkę z oryginalnym serem i większą iloscią ziół 🙂 Dziękuję za przepis i polecam innym wypróbowanie 🙂
Nie ma w nich nic czego bym nie uwielbiała. Już je widzę razem ze schłodzonym winem i bagietką na pikniku:) Pyszna propozycja!
Piękne masz te kokilki Aniu:) …a zawartość bardzo mi się podoba … bardzo:) buziaki
Fetę mam, mieloną wołowinę mam więc nic tylko jadę po bakłażana. Trochę się boję bo dopiero zaczynam oswajać siebie i rodzinę z bakłażanem więc trzymajcie kciuki 😉
Zrobiłam więc się wypowiem: zapiekanka jest rzeczywiście przepyszna. Miałam co prawda za mało fety (zjadłam wczesniej) ale wszystko wyszło na medal 🙂 Pominęłam jedynie rozmaryn , który co prawda pięknie wygląda na zdjęciach ale my go nie akceptujemy- w zamian dałam dużą ilośc tymianku a ponieważ po upieczeniu brakowało mi swieżej zieleniny to sypnęłam garść pietruszki. Zajadałam z córką z jednej miski- taka dobra! 🙂
Przyznam, ze zapiekanka sprawila mi duza niespodzianke:)
Po prostu byla smaczniejsza niz sie spodziewalam:)
Uzylam mieso wolowe , pomidory z puszki takie juz z dodatkiem
wloskich przypraw, a czesc fety (mialam za malo) uzupelnilam
pokruszona gorgonzola. Poza sola, pieprzem i domowym,suszonym oregano
nie dodalam innych przypraw ani ziol. Smak byl wyrazisty, a calosc pyszna.
podkradam przepis do ulubionych, jutro będzie u mnie na stole:)
[…] Fonte della ricetta : Lepszysmak.com […]
Pyszne ! Dziękuję za przepis . Ciągle korzystam z Twoich przepisów,wiele z nich są na stałe w moim menu. Pozdrawiam!
Ależ miło to słyszeć 🙂 Pzdr Aniado