Wielokrotnie już sprawdzone połączenie wieprzowiny i szałwii tym razem w formie roladek z młodą marchewką.
Smaczne i atrakcyjne danie w sam raz na obiado-kolację, a nawet domowe przyjęcie 🙂
Składniki: (5-6 porcji)
2 średnie polędwiczki wieprzowe
sól, pieprz
oliwa
parę listków szałwii
6-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
5-7 młodych marchewek
Wykonanie:
Z każdej polędwiczki odciąć najcieńszą końcówkę (wykorzystać do innego dania), a następnie naciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1 cm. Oprószyć pieprzem i bardzo delikatnie solą.
Dwie obrane marchewki obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Pozsotałe obrać i pokroić na kawałki.
Na desce rozłożyć 3-4 plastry szynki, na nich ułożyć rozbitą polędwiczkę. Na mięsie umieścić równomiernie 5-6 listków szałwii, a wzdłuż jednego z boków ułożyć obgotowaną marchewkę. Całość zrolować, tak aby szynka stanowiła zewnętrzną warstwę roladki (jak na zdjęciu).
Do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone marchewki, polać 2-3 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Obok ułożyć posmarowane oliwą rolady z polędwiczek.
Wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut, aby mięso „doszło”.
Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionej sałatki.
Uwaga: Takie roladki są także bardzo smaczne na zimno, jako dodatek do sałatek lub kanapek.
Smacznego 🙂
mmmm nie przepadam za marchewką, ale w takiej formie… wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wygladaja pieknie! Na pewno tez smakuja wysmienicie! Zrobie na jutrzejszy obiad bo akurat mam poledwiczke w zamrazalce i zastanawialam sie jak by tu ja zrobic zeby byla jak najlepsza dla mojej diety.
Dzieki za kolejny dobry przepis. Malo pracy a pyszne danie 🙂
Cudownew …. po prostu cudowne:) …. u nas pewnie marchewkę trzeba byłoby czymś innym zastąpic, bo jak tylko młoda marchewkę do domu przyniosę to wq 5 minut ją z Olinkiem zjemy:)
Kolejny Twój pomysł na polędwczkę, który muszę koniecznie wypróbować.
Dzięki. Fajny instruktaż obrazkowy. Proste i czytelne.
Microust, witaj!
Dziękuję za pochwałę! Bardzo to miłe 🙂
Pzdr Aniado
ANIU ! PROSZĘ O POMOC ,AKURAT ROBIĘ POLĘDWICZKI,MAJĄ PIEC SIĘ POD PRZYKRYCIEM? POZDRAWIAM.
Bez przykrycia 🙂
BARDZO DZIĘKUJE ANIU!!!